Rukomet

Do 2016. godine nije ih bilo nigdje, a onda su postali hit

Branimir Korać • nedjelja, 06.01.2019.
Do 2016. godine nije ih bilo nigdje, a onda su postali hit
Foto: FaH

Norvežani su također jedni od kandidata za odličje. Izabranici Christiana Bergea igraju sjajan rukomet i prolaze kroz najbolje godine norveškog rukometa u povijesti...

Reprezentacija koja je hit posljednjih godina definitivno je Norveška. Kroz povijest je konstantno plivala u prosječnosti, nikako se nije mogla izvući iz sjene ženske reprezentacije i izbiti u prvi plan, no to u biti i ne čudi jer rezultate kakve su Norvežanke na svim mogućim natjecanjima ostvarivale, bilo je nemoguće nadmašiti. I dok su njihove kolegice dominirale svjetskim rukometom i uzimale titule i odličja lakoćom, muška reprezentacija dugo nije bila niti blizu odličja, a kamoli takvih rezultata.

Prosječnost nije zadovoljila Norvežane koji su se pokušavali izvući i podići, a put prema gore krenuo je dolaskom na klupu sadašnjeg izbornika Christiana Bergea. Bivši kapetan reprezentacije promijenio je stil igre, unio dozu atraktivnosti, ali imao i malo sreće jer je dobio i Sandera Sagosena koji je iz statusa najboljeg mladog igrača svijeta u proteklim sezonama stigao do prve zvijezde reprezentacije i statusa jednog od najboljih igrača današnjice.

Dok je skandinavske reprezentacije uvijek krasila brza i atraktivna igra, Norvežani su igrali ponešto drugačije, nisu letjeli terenom poput Danaca i Šveđana, igrali su čvršće i više pozicijski, ali nedostajala im je ona ekstra klasa koja bi im pomogla da zarade jači respekt u rukometnom svijetu i podignu igru na višu razinu. Dugo su ovisili o dobrom danu Steinara Egea, u polju su se pojavljivali igrači poput Tvedtena, Kjellinga, Lokea, Lauritzena, ali nikako Norvežani nisu uspjeli složiti reprezentaciju za ulazak u svjetski vrh.

No sve se to počelo mijenjati proteklih godina. Nekoliko svjetskih klasa i niz vrlo solidnih igrača Christian Berge uklopio je u jak kolektiv i Norveška je krenula s usponom. Trebalo je vremena da stvari sjednu na svoje mjestu, ali nakon što je Sagosen sazrio, a ostali prihvatili Bergeov način rada, Norveške je došla tu gdje danas je, u krug kandidata za pobjedničko postolje.

Europsko prvenstvo 2016. lansiralo je Norvešku u vrh svjetskog rukometa, pobjede protiv Hrvatske i Bjelorusije u prvoj fazi natjecanja, zatim pobjede protiv Poljske i Francuske uz remi s Makedonijom u drugoj fazi, donijeli su joj prvo polufinale na velikim natjecanjima. Unatoč sjajnom nastupu Norvežani su u polufinalu poraženi od Njemačke, zatim je uslijedio potpuni pad protiv Hrvatske u susretu za treće mjesto, ali bez obzira na sve to itekako su zadovoljni napustili Poljsku jer su se predstavili rukometnom svijetu i ostvarili najveći rezultat u povijesti, a Sander Sagosen već je tada bio u najboljoj sedmorci.

Godinu dana kasnije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo bolja je bila Slovenija, ali uz wild card Norvežani su ipak otišli u Francusku i tamo napravili novi iskorak te došli do prvog odličja. Od početka natjecanja igrali su odličan rukomet, u prvoj fazi poraženi su samo od domaćina Francuske. U nokaut dijelu prvo su pregazili Makedonce rezultatom 34:24, zatim su bili bolji od Mađara s 31:28 da bi u polufinalu junak Norveške bio Torbjorn Bergerud koji je obranio sedmerac Zlatku Horvatu na isteku vremena, susret je otšao u produžetke gdje je ispuhana Hrvatska upisala poraz, a Norveška otišla u finale. Tamo je domaćin ponovno bio bolji, no osvojenom broncom Norvežani su se definitivno upisali među one koji su sam vrh svjetskog rukometa.

Odlične igre u Francuskoj donijele su im i tri nominacije u najbolju sedmorku Prvenstva pa su se tamo posve zasluženo našli Sagosen, kapetan Bjarte Myrhol i Kristian Bjornsen. Bergerud je u ključnim trenucima briljirao, ali treba istaknuti da je imao i odličnu podršku iskusnijeg Espena Christensena koji je Prvenstvo zaključio s najboljim postotkom obrana, 44 posto.

Na ovo Svjetsko prvenstvo Norvežani dolaze svjesni kako mogu još jednom do dobrog rezultata, na njega dolaze kao viceprvaci svijeta, ali na njih više nitko ne gleda s podcjenjivanjem već ih svi vide kao prijetnju. Igranje tri izdanja Zlatne lige koja su organizirali s Francuskom i Danskom, a na kojima su još gostovali i Hrvatska, Katar, Slovenija, Island, Egipat i Poljska svakako je još jedan od faktora koji je pomogao u podizanju reprezentacije, dobila je niz jakih utakmica kroz koju se mogla formirati reprezentacija koja je danas među kandidatima za odličje.

U prvoj fazi natjecanja igrat će u skupini koja može biti opasna, ali zajedno s domaćinom Danskom favoriti su za prolazak dalje. Tunis i Austrija trebali bi predstavljati veću prijetnju od Čilea i Saudijske Arabije, no očekuje se kako će Norveška i Danska voditi bitku za prvo mjesto, a vjerojatno i maksimalan broj bodova koji se prenosi u drugu fazu natjecanja. Iako ne treba gledati tako daleko, maksimalan broj bodova, s obzirom na društvo iz "švedske skupine" s kojim se ova grupa križa, u velikoj mjeri bi značio i odrađen ogroman posao u borbi za prolaz. Ako Norvežani izgube bodove u prvoj fazi natjecanja, najvjerojatnije će se u skandinavskom dvoboju sa Švedskom boriti za polufinale.

Sa Saudijskom Arabijom od 2016. do danas Norvežani nisu igrali na velikim natjecanjima, isto kao niti protiv Čilea i Tunisa, Austriju su dobili na Euru prošle godine s 39:28, a protiv Danske u istom periodu iza sebe imaju tek prijeteljske susrete (pobjeda, remi i četiri poraza).

Kvalitetu za veliki rezultat imaju, ovo je reprezentacija koja je već neko vrijeme na okupu, to su sve oni igrači s kojima je Berge stigao u svjetski vrh i okosnica reprezentacije, kao i stil igre, nisu se posebno mijenjali. I dalje puno toga ovisi o Sagosenu koji iz sezone u sezonu napreduje i igra na najvišoj razini. Pokazuje to i u dresu PSG-a, na ovim pripremama izgleda jako dobro i definitivno će biti glavno norveško oružje u Danskoj i Njemačkoj.

Vratari su isti kao na prošlim natjecanjima, na krilima su Bjornsen desno i Jondal lijevo, a veteran Myrhol drži crtu i igra ključnu ulogu u obrani. Jedini značajan izostanak je onaj Kenta Robina Tonnesena koji je zaradio ozljedu šake tijekom priprema. Tonnesen je važan igrač i reprezentacije i Veszprema te će sigurno nedostajati, ali imaju Norvežani i Haralda Reinkinda, Eivinda Tangena i Magnusa Roda koji jednako tako mogu kvalitetno odgovoriti na Bergeove zahtjeve na toj poziciji desnog vanjskog. Sagosen je u sredini siguran, a lijevo je iskusni Espen Lie Hansen.

Na popisu 18 igrača je i Christian O'Sullivan koji je na ovim pripremama na laganoj poštedi, radi smanjenim intenzitetom zbog lakše ozljede, ali nastup na SP-u ne bi trebao biti pod znakom upitnika. U drugom tjednu SP-a, prema najavama iz stožera, trebao bi biti potpuno spreman.

Treba istaknuti i jedno novo ime u norveškoj reprezentaciji, 18-godišnjeg Alexandrea Blonza, iznenađenje na Bergeovom popisu, lijevo krilo koje je iznenadilo i norvešku javnost sjajnim nastupom u pripremnom dvoboju protiv Nizozemske. Blonz je iznenađenje za sve osim za Bergea: "Pratim već dugo njegove igre i napredak, riječ je o igraču nevjerojatno dobre statistike kada je u pitanju realizacija. Osim toga, vrlo je dobar u igri na kontre, ali i u povratku u obranu, odnosno zatvaranju protivničkih igrača. Jedan je od onih rukometaša s X-faktorom. Sve što želi je postati fantastičan rukometaš, a ja mislim da će u tome i uspjeti. U njemu imamo reprezentativca za duži period."

Što Norveška može na ovom Svjetskom prvenstvu? Može puno, to je sigurno. Prolazak u polufinale nije nerealan doseg, ali da bi došla tamo, morat će završiti ispred Danske ili Švedske, skandinavskih konkurenata. Sve tri reprezentacije s pravom mogu razmišljati o ulasku među četiri, a kako razlike u kvaliteti između njih nisu velike i ispadanje bilo koga uoči završenog vikenda neće biti čudo.

Kvalifikacije za SP 2019.:
Norveška - Švicarska 32:26
Švicarska - Norveška 33:30

Skupina C SP 2019., satnica:
Tunis - Norveška (11.1., 20:30)
Norveška - Saudijska Arabija (12.1., 17:30)
Norveška - Austrija (14.1., 17:30)
Norveška - Čile (15.1., 18:30)
Danska - Norveška (17.1., 20:15)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!