Rukomet

Islanđani i Makedonci najopasniji protivnici, Japan i Bahrein ne smiju predstavljati problem

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • srijeda, 09.01.2019.
Islanđani i Makedonci najopasniji protivnici, Japan i Bahrein ne smiju predstavljati problem
Foto: FaH

Uz Hrvatsku i Španjolsku u skupini B Svjetskog prvenstva nalaze se još četiri reprezentacije. Naravno, one europske su ambicioznije i kvalitetnije dok Japan i Bahrein ne bi smjeli predstavljati neki veliki problem. Ova će skupina ponuditi i zanimljiv okršaj između španjolskih i islandskih stručnjaka i Line Červara...

Makedonija: Mora se pripremati za život bez Lazarova

Makedonija je uhvatila kontinuitet nastupa na velikim natjecanjima, a u velikoj mjeri za to može biti zahvalna Kiri Lazarovu koji ju je godinama nosio. Međutim niti Lazarov neće vječno igrati, nalazi se na zalazu karijere i Makedonci se moraju polako privikavati na "život bez njega".

Imaju nekolicinu mlađih igrača pred kojima je svijetla budućnost, posebno se to odnosi na Filipa Taleskog iz Rhein-Neckar Löwena te Filipa Kuzmanovskog iz Rabotnika koji bi trebali vrlo brzo postati nositelji igre u reprezentaciji. Veliki hendikep bit će im neigranje Filipa Mirkulovskog posebno jer su na toj poziciji srednjeg vanjskog dosta tanki.

No, Raul Gonzalez kvalitetan je stručnjak i znat će kako izvući najbolje iz ove reprezentacije. "Imamo naš makedonski stil igre i kada je Raul prostao izbornik ne samo da ga je poboljšao već je unio u njega i neke španjolske elemente. Što se mene tiče, volim nastupati za svoju zemlju i biti dio ove momčadi, općenito uživam u svakodnevnom bavljenju rukometom. Izrazito sam motiviran i konstantno sanjam o postizanju svih onih ciljeva koje još nisam ispunio", istaknuo je Lazarov.

Nepredvidljivi Makedonci neće biti lagan zalogaj za nikoga, posebno jer će u Münchenu imati i veliki broj svojih navijača koji će ih nositi. Do Svjetskog prvenstva došli su preko Rumunjske koju su pregazili u Skoplju s 32:24 te bez posljedica izgubili u Cluj-Napoci 26:25.

Ovo im je šesti nastup na svjetskim prvenstvima, najbolji plasman ostvarili su u Katru kada su završili na devetom mjestu uz četiri pobjede i dva poraza. na prošlom SP-u u Francuskoj ispali su u osmini finala od Norveške s glatkih 34:24. Tijekom ovih priprema odigrali su dva susreta sa Srbijom i upisali dvije pobjede, vrlo uvjerljivu u prvom susretu te tijesnu u drugom zahvaljujući pogotku Filipa Lazarova deset sekundi prije kraja.

Island: Ozljeda Sigurdssona veliki hendikep

Islanđani su prvi hrvatski protivnik na ovom Svjetskom prvenstvu i to jako dobro poznat protivnik. Povijest ih je često spajala i Hrvatska je uglavnom izlazila iz tih susreta kao pobjednik, no Islanđani su vrlo opasni, imaju niz kvalitetnih igrača, a na klupi je ponovno izbornik svjetske klase Gudmundur Gudmundsson.

58-godišnji Gudmundsson prošle je godine potpisao trogodišnji ugovor i na klupu Islanda došao je treći put. U drugom mandatu vodio je Islanđane do srebra u Pekingu na Olimpijskim igrama te europske bronce u Austriji dvije godine kasnije. U međuvremenu, od odlaska 2012. godine, vodio je Svendborg, Rhein-Neckar Löwen, Dansku i Bahrein, a Dance je odveo do zlata u Riju.

Njegov povratak na klupu sigurno je veliko pojačanje za Island, no na terenu će biti lišen pomoći legende svjetskog rukometa Gudjona Valura Sigurdssona. Čovjek koji je u dresu reprezentacije od 1997. godine te je zabio više od 1800 golova za Island čime je svjetski rekorder, propustit će prvi put veliko natjecanje što će svakako biti veliki hendikep za Gudmundssona.

Upravo Sigurdsson s deset postignutih golova igrao je ključnu ulogu u kvalifikacijskom uzvratu protiv Litve koji su Islanđani dobili s 34:31 i tako prošli na Svjetsko prvenstvo (prvi susret 27:27). Sada se uzdaju najviše u Arona Palmarssona koji nije isti igrač u klubu i reprezentaciji. U klubu je potvrđivao klasu i radio razliku, ali u nacionalnom dresu je nerijetko bio ispod očekivane razine te više predstavljao problem soliranjem nego rješenje i klasu više.

Islanđani definitivno ne predstavljaju nepoznanicu, igraju prepoznatljivo već godinama, Gudmundsson se vratio svom starom sustavu i eksperiment Sveinssona posebno na vanjskim pozicijama nije uspio. U Hrvatskoj je Island izgledao dosta skromno izuzev one prve utakmice protiv Švedske te je ovo prilika za popravljanje dojma.

Bahrein: Islanđanin na klupi najjača karika

Reprezentaciju Bahreina u travnju prošle godine preuzeo je nekadašnji izbornik Islanda Aron Kristjansson. 46-godišnji stručnjak pripremni je ciklus započeo još 1. prosinca, okupljeni kadar prvo je prošao domaći dio priprema, zatim je uslijedila druga faza odrađena na Islandu dok su posljednje dane njegovi rukometaši proveli u Austriji.

Bahrein je nastup u Münchenu osigurao srebrnom medaljom na Azijskom prvenstvu osvojenom u siječnju prošle godine. Za dva pogotka, rezultatom 33:31, jači je bio Katar, a prethodno tom susretu u polufinalu je svladana Saudijska Arabija (24:22). U samom finalu Bahrein su predvodili Ali Merza, Habib i, kao najraspoloženiji pojedinac sa sedam pogodaka, Fadhul, no njegovo izostavljanje sa šireg popisa tek je jedna od promjena koja se dogodila nakon one stručnog stožera.

Ipak, kao i njegov prethodnik i Kristjansson će svoje najveće nade, ne dođe li do ozljeda u ovim zadnjim danima, položiti u predstave desnih vanjskih igrača Mohameda Habiba i Alija Merze, vratara Mohameda Husaina, lijevih vanjskih Jasima Alsalatne i Alija Abdulqadera, pivota Hasana Alfardana, srednjeg vanjskog Husaina Alsayada te lijevog krila Mahdija Saada.

Rukometna vrsta Bahreina iza sebe ima dva nastupa na svjetskim prvenstvima, 2011. u Švedskoj i 2017. u Francuskoj i oba je puta natjecanja završila na pretposljednjem mjestu. Iako je rezultatom izborio plasman i na svjetsku smotru koja se 2015. godine igrala u Kataru Bahrein je kasnije povukao mogućnost svog nastupa.

Domaća liga broji 12 klubova, a u čitavoj zemlji tek je nešto malo više od 1.500 registriranih rukometaša. Glavnina ovogodišnjeg reprezentativnog kadra igra u klubovima domaćeg prvenstva, a nekoliko ih nastupa i u Saudijskoj Arabiji.

Japan: SP dio priprema za Olimpijske igre

Na račun domaćinstva Olimpijskih igara 2020. godine Japan je kao petoplasirana momčad Azijskog prvenstva dobio posljednju pozivnicu za Dansku i Njemačku. Takvom odlukom IHF-a na ovogodišnjem SP-u jedna je europska reprezentacija manje, no može se reći da je u tom dijeljenju izvisio i Iran koji se u siječnju prošle godine u susretu za peto mjesto kontinentalnog Prvenstva svladao upravo japansku izabranu vrstu s 33:28, ali je od nje bio bolje rangiran i u skupini A preliminarne runde natjecanja.

Izabranici Dagura Sigurdssona, koji je ovu funkciju preuzeo nakon odlaska Antonia Carlosa Ortege, u drugoj rundi Azijskog prvenstva bili su smješteni u skupinu 2 zajedno s Katarom i Bahreinom, oba susreta su izgubili (23:40, 21:29), a na čitavom su Prvenstvu uspjeli svladati tek Uzbekistan i Ujedinjene Arapske Emirate.

Kada su u pitanju istaknutiji igrači svakako treba spomenuti lijevo krilo i najboljeg strijelca Japana s 580 reprezentativnih pogodaka Daisukea Miyazakija, zatim desnog vanjskog Watanabea, lijevog vanjskog Shidu te vratara Akihita Kaija. Tu su još i 35-godišnji srednji vanjski Kadoyama, član mađarskog Dabas VSE KC Shinnosuke Tokuda, Yuto Agarie te Remi Doi, lijevo krilo rođeno u Francuskoj.

U sklopu priprema za veliki siječanjski ispit japanski su rukometaši nastupali na turniru Četiri nacije na kojem je nastupila domaća Poljska te Češka i Rumunjska. Posljednjeg vikenda pred početak SP-a upisali su nastup i na Žutom kupu gdje su zaigrali protiv Portugala, Tunisa i Švicarske. Jedinu pobjedu Japan je upisao 29. prosinca protiv Češke kada je slavio s 27:25 dok je dvoboj s dosta oslabljenom Švicarskom završio rezultatom 28:28.

"2020. godina važna je za sve nas, ali ova momčad ima budućnost i za duže od toga. Ne razmišljamo opsesivno samo o ova tri tjedna koja se nalaze pred nama, neće ona biti kraj ove momčad i to je nešto što svi moramo zapamtiti. Bilo je turnira i velikih natjecanja prije Njemačke i Danske, bit će i nakon, a ono što mi želimo je da zaista pokrenemo prave promjene u japanskom rukometu. Osim toga, nemoguće je u naš rad prenijeti europski stil igre, ovdje je sve drugačije, fizička priprema igrača, njihov stav, sistem, kultura. Želimo stvoriti naš vlastiti stil. Igrači su disciplinirani i usmjereni prema zajedničkom cilju - konstantnom napretku. U ovom trenutku zadovoljan sam kako mi momčad izgleda i tko je čini", prokomentirao je izbornik Sigurdsson.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!