Košarka

Rozić: "U Jazinama je bila najžešća atmosfera, a hrvatska reprezentacija je pitanje za psihologa"

Sportnet • utorak, 15.01.2019.
Rozić: "U Jazinama je bila najžešća atmosfera, a hrvatska reprezentacija je pitanje za psihologa"
Foto: FaH

Marin Rozić odigrao je 349 utakmica u ABA ligi, više od svih košarkaša. U razgovoru za New Media Team osvrnuo se na "svoju" Cibonu, hrvatsku reprezentaciju, na omiljene igrače koji su igrali u ovom natjecanju i još dosta toga...

Košarkaš Cibone Marin Rozić s 349 utakmica rekorder je po broju odigranih dvoboja u ABA ligi. Iskusni krilni igrač u kontinuitetu punih 14 godina jest sudionik ove lige i, kako sam kaže, može biti zadovoljan toga što je gotovo cijelu karijeru proveo u svom omiljenom klubu.

Kako gledate na to da ste rekorder po broju odigranih utakmica u ABA ligi?

"Nisam ni svjestan da sam odigrao toliko utakmica, tek su se posljednjih godina počele voditi razne statistike, ali u svakom slučaju mi je drago da sam stigao do te cifre. Tko bi rekao? Uvijek mi je bio cilj igrati u Ciboni i za reprezentaciju Hrvatske, a to sam ostvario u karijeri. Zbog toga sam sretan i uživam dok igram za svoj omiljeni klub. Još se dobro osjećam i vjerujem da će brojke biti bolje i veće kako sezona bude odmicala. Ipak, važnije od moje statistike je uspjeh Cibone, a to nam je svima u prvom planu", poručuje Rozić.

Tko vam je omiljeni košarkaš s kojim ste igrali, a protiv koga vam je bilo najteže u tih 349 utakmica?

"Teško je odgovoriti na to pitanje, ali ako već moram izdvojiti omiljene igrače neka to bude cijela ekipa Cibone koja je 2014. godine osvojila ABA ligu, na čelu sa Šarićem, Kusom, Kuridžom. Stvarno je to bila dobra grupa momaka, a što se tiče najtežeg, stvarno se ne mogu sjetiti, bilo ih je dosta."

Omiljeni igrači koji su ikad nastupali u regionalnom natjecanju?

"Kad bi mogao nekoga izdvojiti, to je sigurno Dejan Milojević, pa onda Nikola Peković, stvarno odlični igrači, pa i moj bivši suigrač Anderson. To su samo neki, a bilo ih je dosta koji su nastupali u ABA ligi, poslije nastavili karijere u najjačim klubovima Europe i u NBA. Raduje me što i danas ima dosta dobrih košarkaša u ovom natjecanju."

U kojoj dvorani je bila najžešća atmosfera?

"Bez premca to je bila nekadašnja dvorana Jazine gdje je igrao Zadar. Tamo je stvarno sve bilo specifično. Publika uz teren, svih 40 minuta navijaju, bodre svoj klub, a i ljudi iz tog dijela Hrvatske su prilično temperamentni. Tu je naravno i Pionir, prije svega to mislim na prethodne godine. Partizan i Crvene zvezda imaju vojsku navijača koji su uvijek uz njih, i kada pobjeđuju i kada gube."

Koliko ste zadovoljni kvalitetom ABA lige u ovom trenutku?

"Stvarno je opravdala povjerenje. Smatram da je regionalno natjecanje najbolje rješenje, bolje nego da je svaka država s ovih prostora imala samo svoje nacionalno prvenstvo. Najbolji pokazatelj je veliki broj košarkaša koji su nakon ove lige otišli u najbolje klubove. Ovdje je sigurno veća koncentracija kvalitete."

Kako gledate na situaciju u Ciboni, s obzirom na to da posljednjih godina Cedevita ima bolje rezultate od vas?

"Cibona sigurno nije na nivou na koji očekuju naši navijači. Imamo bogatu tradiciju i iskreno se nadam da se možemo vratiti staru slavu, odnosno da ponovo budemo redovan sudionik Eurolige. Klub je ušao u sanaciju, krenulo se od početka, neke stvari se polako sklapaju i vjerujem da će se pojaviti neka nova generacija koja će ponovo donijeti puno radosti navijačima."

Situacija u hrvatskoj košarci nije zadovoljavajuća?

"Da se ne lažemo, nije dobra i to je povezano s reprezentacijom. Nemamo rezultate posljednjih godina, što automatski smanjuje interes i popularnost. Teško je reći koji su razlozi toga. U Srbiji je sasvim drugačija situacija, što na klupskom, što na reprezentativnom nivou, jer rade dobre rezultate. Slobodno mogu reći da su fenomeni po tom pitanju."

Koji su razlozi da selekcija posljednjih godina nije napravila značajniji rezultat, iako po imenima Hrvatska ima jednu od najjačih selekcija u Europi?

"To je pitanje za psihologa, imamo odlične pojedince, igraju u najboljim klubovima Europe i NBA, ali u reprezentaciji ne funkcioniraju neke stvari. Nemam odgovor na to pitanje. Nadam se da će se i ta situacija jednom promijeniti. Kada selekcija počne raditi dobre rezultate na velikim natjecanjima, siguran sam da će i popularnost košarke u Hrvatskoj biti veća. Sve je povezano s tim."

Vidite li sebe u košarci nakon što završite profesionalnu karijeru?

"Veći dio svog života sam u košarci i poslije igračke karijere vidim da ću, na neki način, ostati u ovom sportu. Samo još ne znam u kojoj funkciji", zaključio je Rozić.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!