Rukomet

Sportnetov dnevnik: Otac sinu mjeri vrijeme i Blonz show

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • srijeda, 16.01.2019.
Sportnetov dnevnik: Otac sinu mjeri vrijeme i Blonz show
Foto: EPA

Iza nas je još jedan zanimljiv dan na Svjetskom prvenstvu, a ovaj nam je donio i veliki dvoboj između Njemačke i Francuske te remi nakon velike borbe...

Što smo saznali šestog dana Svjetskog prvenstva

Rusija - Brazil 23:25 - Ipak se ništa nije promijenilo kod Rusije u odnosu na proteklih desetak-petnaestak godina. Jedan korak naprijed i dva unazad ritam je reprezentacije koja je po imenima nerijetko bila puno bolja od rezultata. Ovdje je izvukla bod s Njemačkom pa onda sve to prosula porazom od Brazila. Brazilci su solidni, nije to turbo kvaliteta bez obzira na Toleda i društvo, ali su jako nepredvidivi.

Saudijska Arabija - Tunis 20:24 - Nije da smo to tek sada saznali, znalo se, ali potvrđeno je. Maggaiz je jako dobar vratar koji puno znači ovoj reprezentaciji, ali Tunis kao i ostale reprezentacije iz sjeverne Afrike ima nekoliko odličnih vratara. Missaoui je jedan od njih. Saudijska Arabija? Najbolja njena predstava, ali nedovoljna za nešto više.

Koreja - Srbija 29:31 - U prošlim susretima Koreja je padala dosta rano u drugom poluvremenu, sada je izdržala do 50. minute. Borila se, šteta što je ostala nenagrađena, bila bi to još jedna lijepa priča. Srbija se provukla, daleko je to od neke dobre igre, samo je kaznila pogreške Korejaca u završnici. Vorkapić je iznenađenje.

Norveška - Čile 41:20 - Norvežani igraju zasad najljepši rukomet na Svjetskom prvenstvu i najuvjerljiviji su. Još jedan impresivan nastup. Čile može sa sebi ravnima, protiv ovakvih protivnika nema ni grama šanse u nikojem pogledu.

Njemačka - Francuska 25:25 - Bolje obrane nego napadi, posebno francuski. Nismo navikli gledati ovakvu napadačku igru Francuza, bez ideje, puno soliranja, a jedine akcije su za pivote. Njemačka sve manje ulijeva povjerenje. Ne odaje dojam da je to reprezentacija koja bi mogla uzeti svjetsku titulu.

Austrija - Danska 17:28 - Vodili su Austrijanci dok se Danska uštimavala, ali kasnije se vidjela ogromna razlika u kvaliteti. Realno Danska je kandidat za titulu, a Austrija će jako teško i do druge faze natjecanja.

Brazilski rukomet raste

Brazilci su uvijek bili zanimljivi za gledati, pokušavali su biti brzi, atraktivni, ali protiv taktički iole potkovanijeg protivnika nisu imali šanse. Polako rastu i na tom polju, no razlog tome je i činjenica da dobar dio igrača sada igra u Europi i tu su se "doveli u red".

"Brazil je narastao proteklih godina. Na prošlom Prvenstvu bili smo blizu prolazu u drugu rundu, a sada ne samo da smo blizu već i imao šansu za to", rekao je Felipe Borges.

Rusi kao Rusi, Dmitrij Žitnikov poručio je Brazilcima kako im se zahvaljuje na fer igri te im želi puno sreće i uspjeha u narednim uspjesima. Sve bi to bilo lijepo, ali Rusi imaju šanse za prolaz samo ako Brazil ne bude imao uspjeha.

Tuniški golman donio je prevagu

Očekivana konstatacija s obzirom da je čovjek skupio 19 obrana i to samo dan nakon šoka i teške i ružne ozljede Maggaiza u susretu protiv Čilea. Svi su pohvalili Missaouija, a on je hvalio obranu.

"Ponosan sam na titulu igrača utakmice, ali naša obrana bila je jako kvalitetna i pružila mi je puno opcija. Nadam se da ćemo doći do druge runde natjecanja", rekao je iskusni vratar.

Za to će morati do pobjede protiv Austrije koja je solidna reprezentacija, ali solidna u najbolju ruku, ništa više od toga. Bez obzira na sve probleme, Tunis ima dobre šanse.

Norvežani dobili 21 razlike i "imali problema s protivničkim pivotom"

Norveška je za Čile neki drugi svijet, to se znalo i prije susreta, a na parketu je potvrđeno. Bergeova momčad pregazila je Čileance koji nisu bili ravnopravni niti u jednom segmentu igre, ali norveški izbornik uspio je naći zamjerku. I nakon 41:20.

"Hvala Čileu za dobru utakmicu. Tijekom susreta imali smo dosta problema s pivotom Čilea koji je odigrao jako dobru utakmicu. Ono što je funkcioniral su kontranapadi, želja nam je bila doći do što više lakih golova i uspjeli smo", kaže Berge.

Taj famozni pivot koji je namučio Norvežane je Esteban Salinas koji je zabio devet golova iz deset pokušaja što je gotovo polovica čileanskih pogodaka.

Jacobsen pruža utjehu Austrijancima

Danska je u prvom poluvremenu odigrala možda i najlošijih 30 minuta na ovom Prvenstvu. Nije primila puno golova, ali igrala je loše, u napadu je bila neraspoložena i Austrija se dobro držala. Nikolaj Jacobsen ipak nije bio posebno nezadovoljan, a ponudio je i razlog zašto su Austrijanci pali u drugom dijelu.

"U prvom poluvremenu igrali smo u redu, a u drugom poluvremenu bilo je jasno da je Austrija ostala bez snage. Jako sam zadovoljan većim dijelom susreta."

Ovo je još jedna utakmica u kojoj Austrijanci padaju u drugom poluvremenu i žale se na umor što dovodi pod znak upitnika spremnost igrača za ovakvo natjecanje.

Bod koji je razveselio sve strane

Fabian Böhm griješio je na kraju, ali nije bio nezadovoljan, Dapače, izgledao je poput zadovoljnog čovjeka. "Da nam je netko prije utakmice ponudio bod protiv svjetskog prvaka, odmah bi prihvatili. Nemojte biti tužni."

Za potpunu sreću pobrinuli su se Francuzi golom za poravnanje tako da su sretne obje strane.

"Ako pogledamo scenarij utakmice, ovo je više osvojen nego izgubljen bod. Dobro je da nismo upisali poraz. Igrali smo u teškoj atmosferi, ali pokazali smo borbenost i to moramo nastaviti pokazivati", dodaje Luka Karabatić.

Karabatić mlađi vrlo vjerojatno imat će nešto veću minutažu nego što je očekivao jer je pod velikim upitnikom daljnji nastup Cedrica Sorhaindoa.

Ipak ima i onih koji se nisu složili i koji nisu zadovoljni. "To je izgubljen bod jer smo primili gol u zadnjoj sekundi. Vodili smo cijelo drugo poluvrijeme, imali utakmicu u svojim rukama, mogli smo je odlučiti, ali nismo uspjeli. Sada smo tužni, ali sutra ćemo biti ponosni zbog ovog boda", kaže Patrick Groetzki.

Staffan Olsson vjeruje u švedsku titulu

Veliki švedski rukometaš i nekadašnji izbornik, Staffan Olsson veliki je optimist po pitanju švedskog nastupa, a letvicu podiže na najveću visinu.

"Kao što sam već rekao, mislim da se Švedska može vratiti kući s titulom svjetskog prvaka. Švedska nije ništa lošija od Francuza, Danaca i Španjolaca", tvrdi Olsson.

Blonz show

U posljednjim pripremnim susretima prije Svjetskog prvenstva Christian Berge predstavio je svjetskoj, ali i norveškoj javnosti Alexandera Blonza, 18-godišnje krilo pred kojim je velika budućnost.

Protiv Čilea Blonz je zabio osam golova i proglašen je igračem utakmice. "Bilo je lijepo, ali to nije nešto o čemu razmišljam. Svejedno sjećat ću se toga cijelog život", rekao je Blonz.

Mladi lijevokrilni igrač ostaje na zemlji. "Bilo je zanimljivo, ali nisam siguran da će se moja uloga promijeniti. Magnus Jondal jedno je od najboljih krila svijeta i onaj koji treba igrati", rekao je Blonz.

Veteran ne može bez naočala

Austrijski vratar veteran Nikola Marinović s 42 godine najstariji je igrač Prvenstva. No u prvi plan izbio je zbog nečeg drugog, jedini je igrač koji igra s naočalama.

"Prije sedam godina imao sam ozljedu oka i tada sam počeo braniti s naočalama kao zaštitom. Jednostavno su ostale, ne mogu više bez njih niti igrati niti trenirati, potpuno sam se priviknuo. To je sada i zaštita i imidž", kaže Marinović.

Norvežani vrte runde

Norveški reprezentativci imaju interni dogovor da igrač koji postigne 40. gol za Norvešku mora kupiti za cijelu momčad i stručni stožer pivo. Sretnik koji je to morao napraviti za 40. gol Austriji bio je Espen Lie Hansen.

"Sreća moja da smo u Danskoj, a ne Norveškoj i pivo je puno jeftinije", istaknuo je Hansen koji je zaradio dva Pepsi Maxa od mladog Blonza jer mu je podijelio dvije asistencije.

Protiv Čilea Norvežani su također došli do "kobne" brojke, a častit će Rod.

Marsenića namučili brzi Korejci

Mijajlo Marsenić jedna je od svijetlih točaka Srbije na ovom SP-u, sjajni obrambeni igrač, daje doprinos i u obrani, a priznaje kako se dosta mučio protiv Korejaca.

"Bila je jako teška utakmica, Koreja igra jako brz rukomet. Svi su vrlo niski i to mi je predstavljalo najveći problem.Na kraju smo ipak slavili i to je jako bitno za samopouzdanje. Nadam se da ćemo biti još bolji", istaknuo je Marsenić.

Slika dana

View this post on Instagram

ANY COMMENTS ON DAY 6 ? ??????????

A post shared by IHF Men's World Championship (@menshandball2019) on

Različiti kriteriji

Na ovom Prvenstvu prvi put susrećemo se s mogućnošću pozivanja minute odmora putem velikog crvenog gumba koji se nalazi pokraj klupe. Na njega se svi još uvijek privikavaju pa tako i suci koji imaju različit kriterij vezan uz njega.

Naime u dvoboju između Austrije i Čilea Wagner je kažnjen žutim kartonom jer je slučajno laktom aktivirao sirenu za minutu odmora. U susretu Njemačke i Francuske dva puta je aktivirana na svakoj strani, ali karton nije pokazan.Kratak razgovor s klupama i to je bilo sve.

Jacobsonovi time-outi

Posebno zanimljive minute odmora ima danski izbornik Nikola Jacobsen i igrači kod njega moraju znati sve šifre za nadimke akcija. Sve akcije imaju svoja imena i nezamislivo je da je netko u reprezentaciji, a da ne zna što je Barca.

Da, da, Barca, no to je naziv jedne od akcija. Isto tako Jacobsen ima i akciju London, Nordsjaelland, Rađenović, uništavanje...

Otac za zapisničkim stolom, sin na terenu

Još jedna zanimljivost vezana uz Dansku. Svend Zachariassen je sudac za zapisničkim stolom koji vodi brigu o vremenu, a ne bi uopće bio toliko interesantan da njegov sin istovremeno nije na parketu.

Naime riječ je o ocu Andersa Zachariassena, danskog reprezentativca. "Ja sam u biti izabran za ovaj posao tjedan dana prije Andersovog poziva u reprezentaciju. Možete zamisliti koliko sam ga zadirkivao", istaknuo je Svend kojem ovo nije prvo Svjetsko prvenstvo.

"Kontroliram vrijeme, isključenja, time-oute i golove. Ako postoji ikakva dvojba, tu su dva predstavnika IHF-a kao ispomoć. Svi smo lokalci", dodaje.

Brazilski vratar objasnio odgurivanje Dibirova

Timur Dibirov izgubio je živce tijekom dvoboja Rusije i Brazila i u nemoći u završnici odgurnuo je vratara Cesara Almeidu te zaradio izravni crveni karton.

"Prema mom mišljenju crveni karton je čist. Mislio je da sam mu stao na ruku, ali nisam to učinio", istaknuo je brazilski vratar.

Mađari ostali bez Balogha

Zsolt Balogh zbog ozljede je prisiljen propustiti preostale susrete u skupini Svjetskog prvenstva u Njemačkoj i Danskoj. Veliki je to hendikep s obzirom da je Balogh s 18 golova trenutno prvi mađarski strijelac. Mađari zasad neće koristiti zamjenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!