Rukomet

Power ranking: Veliki skok Hrvatske, Danci i dalje čuvaju vrh

Branimir Korać • petak, 18.01.2019.
Power ranking: Veliki skok Hrvatske, Danci i dalje čuvaju vrh
Foto: EPA

Nakon završetka prve runde natjecanja na Svjetskom prvenstvu u rukometu, došlo je do značajnih promjena i u power rankingu gdje je najviše profitirala Hrvatska...

1. (1.) Danska

Danska je najuvjerljivije odradila prvu fazu natjecanja na Svjetskom prvenstvu, a u dobroj mjeri u tome joj je pomogla i dosta lagana skupina. Praktički jedini pravi ispit bila je Norveška, a nju su Danci apsolvirali na dobar način. Na krilima Mikkela Hansena i Niklasa Landina izgledali su moćno i potpuno kontrolirali ovaj susret. Trenutno su na vrhu, još nisu iskusili neizvjesnu završnicu i igraju dobar i dojmljiv rukomet.

2. (6.) Hrvatska

Hrvatska je upisala najveći skok i to s razlogom. Treba zaboraviti euforiju, slijede vrlo teški zadaci, ali Hrvatska je napravila u skupini sjajan posao i to se mora honorirati. U svim susretima pobjednik je odlučen prije posljednjih minuta, a protivnici nisu bili jednostavni jer nisu za podcijeniti niti Island i Makedonija dok je Španjolska sama elita svjetskog rukometa i aktualni europski prvak. A izgledala je potpuno bespomoćno.

3. (5.) Švedska

Švedska je prošla skupinu sa stopostotnim učinkom, imala je ponešto problema, izgledala je u pojedinim utakmicama odlično, ali onda i malo manje odlično. U svakom slučaju odrađen je sjajan posao, protiv Mađarske u zadnjem kolu tražila se pobjeda, bio je to psihološki vrlo težak meč posebno nakon ozljede Gottfridssona, ali nekako su izvukli pobjedu u ovom susretu.

4. (3.) Francuska

Francuzi su izborili nastup u sljedećoj rundi natjecanja s vrha skupine A, no nije to bila rapsodija. Obrana po običaju odrađuje svoj dio posla, ali u napadu smo navikli na bolju, tečniju i maštovitiju Francusku od ove koja je imala dosta problema. Ipak posjeduje ogromnu individualnu klasu koja je sposobna izvući svaki susret. Vratio se Karabatić, priključen je Richardson, a u konačnici Dinart bi mogao imati više koristi od Richardsona nego od Karabatića.

5. (2.) Španjolska

Španjolci su izgledali dobro i samouvjereno sve do dvoboja protiv Hrvatske. Tu su bili potpuno nemoćni i bez ikakvog rješenja, Červar je potpuno nadmudrio Riberu i pokazao kako Španjolska ima slabosti. No još uvijek ima šanse za prolaz u polufinale, ali za to će morati nizati pobjede u glavnoj rundi gdje će imati težak posao. Njemačka, Francuska, Brazil, protivnici su koje nije lako svladati, a već prvo kolo glavne runde protiv Francuske moglo bi usmjeriti španjolski put.

6. (5.) Norveška

Norvežani su imali četiri uvjerljive pobjede, dominirali su u svojim susretima, a onda je stigao susret protiv Danske gdje su bili u problemima. Sagosen je tu nestao, Norveška nije bila prava i upisan je poraz. Taj poraz znači da više nema pravo na kiks u glavnoj rundi, morat će preko Švedske do prolaza u polufinale, a to će biti vrlo težak posao. No još uvijek je Norveška vrlo jaka reprezentacija, ali s jednim lošijim nastupom.

7. (7.) Njemačka

Njemačka je pregazila Srbiju, ali Srbija je daleko od ozbiljne reprezentacije u ovom trenutku te s Austrijom konkurira za najslabijeg europskog predstavnika na ovom Prvenstvu. Nijemci ipak ne briljiraju, imaju dva remija protiv Rusa i Francuza, ali dojam koji ostavljaju nije posebno dobar. Nekako izgledaju kao reprezentacija kojoj nešto nedostaje, sklona je oscilacijama i padovima u igri i pitanje je kako bi to izgledalo na neutralnom terenu. Očekivali smo bolju Njemačku.

8. (9.) Mađarska

Mađari igraju u najmanju ruku u granicama svojih očekivanja. Prošli su skupinu ipak bez većih stresova, imali su onaj kiks na početku s Argentinom, ali nakon toga uspješno su odrađivali posao. Imaju dobar šut izvana, jaki su na crti, vratare sposobne skupiti ogroman broj obrana i kada bi dobili i širinu na krilima, bili bi iznimno opasni. Ovako su dosta predvidljivi i može ih se zaustaviti.

9. (10.) Island

Islanđani prolaze dalje u skupini u kojoj se i očekivalo da će voditi bitku s Makedonijom za treće mjesto. Mogu biti opasni, ali nemaju tu širinu da bi na duže staze tako izgledali. No u jednom susretu sposobni su stvoriti svima ogromne probleme, posebno ako se razbrani Gustavsson, a proigra Palmarsson. U zadnjem kolu bili su pod velikim pritiskom protiv Makedonije, ali su ipak slavili.

10. (-) Brazil

Iako ovdje jednako tako mogu biti i Egipat i Tunis, mala prednost ide Brazilu. Imao je dosta tešku skupinu, ali je odigrao sjajno protiv Francuske, svladao Srbiju i Rusiju u neizvjesnim dvobojima te rastavio Koreju. Te dvije pobjede protiv europskih predstavnika bile su ključ i dovele ga na desetu poziciju. Ako ćemo gledati dalje, Egipćanima dojmom ide 11. mjesto, a 12. bi bili Tunižani iako su kod ove posljednje tri pozicije doslovno nijanse odlučivale.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!