Rukomet

Rokavec za Sportnet: "S napadom se mučimo jer smo se ograničili na individualne kvalitete igrača"

Branimir Korać • utorak, 22.01.2019.
Rokavec za Sportnet: "S napadom se mučimo jer smo se ograničili na individualne kvalitete igrača"
Foto: EPA

Pred Hrvatskom je dvoboj protiv Francuske, a sve ono dobro napravljeno u Münchenu, nestalo je u dvije utakmice u Kölnu. Davor Rokavec u razgovoru za Sportnet osvrće se na napravljeno, ali i ono što Hrvatsku očekuje...

Davor Rokavec, inače pomoćni trener, a nakratko i prvi trener PPD Zagreba, čovjek je koji zna jako puno o rukometu i s kojim je uistinu ugodno razgovarati. Naravno, nastupe Hrvatske na Svjetskom prvenstvu pratio je jako pozorno i složit će se s tvrdnjama većine kako je obrana bila najbolji dio dok je napad štekao.

"Od početka nam je obrana bila bolji dio, a i jučer je to jako korektno izgledalo protiv Njemačke. Protiv nje se nije jednostavno braniti jer konstantno igraju u tom naletu i onda jako probijaju, ali obrana na čelu sa Šegom taj dio odrađivala je odlično. 5-1 nam jako dobro funkcionira i tu Duvnjak igra ključnu ulogu i još je bolje kada ga poprate halfovi Mandić, pa Musa i ostali."

Napad predstavlja problem, protok lopte nije dovoljno brz i dobar, vanjska linija ne kreće se dovoljno i tu se Hrvatska muči.

"S napadom se mučimo jer smo se ograničili na individualne kvalitete igrača. Prvi su to shvatili Brazilci i tu su nam stvarali ogromne probleme. Mučimo se jer je teško tući se cijelu utakmicu, ali mi nemamo tu kombinatoriku kao Norvežani i Danci koji konstantno s loptom napadaju i traže rješenje."

Što se tiče suđenja u dvoboju s Njemačkom, Rokavec smatra kako se treba što prije okrenuti utakmici protiv Francuske, ali i da su suci podlegli pod pritiskom.

"Teško je to komentirati dok je sve ovako svježe, te neke zadnje situacije svatko će komentirati i vidjeti na svoj način. Grešaka je bilo, možda malo više na našu stranu, ali i suci su ljudi, i mogli smo i očekivati da će tu neku li-la loptu dosuditi njima. Ne bih rekao da nije bilo šanse, bilo je i dva razlike i umjesto da se okrenemo terenu, nama je to ostalo u glavi. nisam siguran da su baš imali takvu namjeru od početka nas izbaciti. Imali smo i dva igrača manje, Pekeler dva isključenja, Groetzki također, a da za njega nemaju zamjenu. Mislim da bi nas od početka polako zakidali. Suci su vjerojatno podlegli pritiskom pod domaćim navijačima i igračima."

Hrvatska je sada u dosta neugodnoj poziciji, mora ostvariti pozitivan rezultat protiv Francuske ili čekati rasplet ostalih utakmica.

"Sve opcije su još otvorene i zašto mi ne bi dobili Francuze? Znam da je situacija sada specifična jer smo odigrali loše protiv Brazila pa smo jučer oštećeni, ali znali su se dečki izvući i iz težih situacija. Ako ne uspiju, treba sjesti i dobro proanalizirati sve pogreške."

Protiv Francuske će biti jako teško, riječ je o aktualnom svjetskom prvaku i to dovoljno govori za sebe, a sa svakom utakmicom izgledaju sve bolje.

"Francuzi su uvijek takvi. Na početku turnira nema ih kao nigdje, ali što se više bliži kraj, izgledaju sve bolje. Oni imaju takav sustav i on sjajno funkcionira, kod njih se sve zna. Dovoljno je pogledati koliko često traže time-oute. to je prava rijetkost. sve im funkcionira i sve mogu, jednom, zaigraju s trojicom ljevaka, od Grebillea koji je vanjski naprave krilo, od krila Mahea vanjskog, imaju i širinu, čekaju svoju šansu i iskoriste je. Ono što je najvažnije opušteni su, znaju koji im je cilj, a nama su stalno neke povijesne utakmice i igramo u grču."

Je li Francuska glavni favorit za zlato?

"U jednoj utakmici je sve moguće. Tu su Francuska i Danska kao glavni favoriti, ali i Norvežani koji su isto veliki kandidati ako se razlete po terenu, pa čak i Nijemci mogu iako ne izgledaju dobro s tim svojim napadom."

Njemački napad je problematičan, je li stvar u Prokopu ili kvaliteti igrača?

"Njihov sustav je problem iako oni ne smatraju da je on problem. Oni su navikli na to da se sjure i probijaju kao protiv nas. Nepredvidivi su, znaju da imaju tu obranu u kojoj jako tuku pa koliko ide, ide. Jučer smo im stvorili problem kada smo im zatvorili krila. Ali neće im biti lako sa Španjolcima, Francuzima, Norvežanima..."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!