Rukomet

Power ranking: Značajne promjene u poretku, Hrvatska na početnoj poziciji, Francuska prijeti Danskoj

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • srijeda, 23.01.2019.
Power ranking: Značajne promjene u poretku, Hrvatska na početnoj poziciji, Francuska prijeti Danskoj
Foto: EPA

Power ranking uoči posljednjeg kola, a nakon dva odigrana kola glavne runde, donosi i niz promjena u poretku. Na vrhu je i dalje situacija nepromijenjena i Danska je vodeća, ali Francuska nije daleko...

1. (1.) Danska

Danska održava prvu poziciju u poretku reprezentacija od prvog dana. Prvom favoritu za osvajanje titule svjetskog prvaka opasno se približava Francuska, ali Danci su i dalje na vrhu i još nisu imali nijednu utakmicu na ovom Prvenstvu s gustom završnicom, no treba uzeti u obzir i kako su sve susrete odradili kao domaćin u paklenoj atmosferi, a kada to spojite s nedvojbenom kvalitetom, jasno je zašto su na vrhu s ovakvim učinkom. No, neće sve utakmice igrati u Danskoj, polufinale je u Hamburgu gdje bi im protivnik mogla bi Njemačka, a atmosfera potpuno drugačija.

2. (4.) Francuska

Francuzi igraju sve bolje, što je i očekivano. Za njih su takve stvari uobičajene, na baš svakom velikom natjecanju dižu se iz utakmice u utakmicu i vrhunac imaju u samoj završnici. Vidi se dominacija u njihovom nastupu i konstantno ostavljaju dojam kako imaju puno prostora za napredak i da mogu u svakom trenutku podići ritam. Danska je zbog dosadašnjih sjajnih nastupa na vrhu, ali tko može staviti ruku u vatru da će završiti ispred Francuske. Čak i danski eksperti redom stavljaju Francuze na vrh.

3. (6.) Norveška

Rastrčana, brza i atraktivna Norveška jako je blizu potvrde prolaska u polufinale. U posljednjem kolu mora slaviti protiv Mađarske, a istovremeno se ne smiju dogoditi dva potencijalna ishoda u susretu Danske i Švedske koja bi izbacila Norvešku. Bergeovi izabranici igraju s puno samopouzdanja, jedini podbačaj im je dvoboj protiv Danske u koji su ušli dosta loše i tek su u završnici uspjeli malo smanjiti. Nakon susreta isticali su kako im je to uvjerljivo najgori nastup u zadnje vrijeme.

4. (7.) Njemačka

Ako smatramo da Njemačka zaokružuje krug polufinalista, iako se tu može ugurati i Švedska, Nijemci su najlošiji u tom društvu. Najmanje su pokazali. Nisu u svim susretima zaslužili pobjedu, posebno u dvoboju s Hrvatskom gdje su imali poguranac u ključnim trenucima, no čvrstom obranom u kojoj se nerijetko dopušta i previše toga, nadoknađuju manjak kvalitete u napadu. Muče se i ne briljiraju, umjetnički dojam je skroman, ali pobjeđuju i osigurali su nastup među četiri najbolja.

5. (3.) Švedska

Ako Švedska ne prođe u polufinale, imat će dobar razlog zašto joj to nije pošlo za rukom. Ostala je bez važnih aduta Jima Gottfridssona i Jesper Nielsen propustili su i ključnu utakmicu s Norveškom, Lukas Nilsson u toj je utakmici zaradio ozljedu i neće ga biti protiv Danske, uglavnom preveliki su to hendikepi i nitko ne može Švedskoj nabijati etiketu razočaranja. Imala je problema i tijekom priprema, ali igrala je dobro, dizala se i onda se krenuli pehovi koji su glavni krivac što je u teškoj situaciji.

6. (5.) Španjolska

Španjolci su izgubili dvije vezane velike utakmice u nizu, prvo ih je sredila Hrvatska, a zatim i Francuska da bi se probudili tek protiv Brazila. Riberini izabranici teško su držali korak s Francuzima, a Hrvatska ih je sredila sjajnom 5-1 obranom i tako su se izbacili iz igre za polufinale. Sada im je cilj osigurati olimpijske kvalifikacije, što i sami ističu u najavama dvoboja protiv Njemačke.

7. (2.) Hrvatska

Hrvatska je s dva poraza u glavnoj rundi kompromitirala sjajno odrađen posao u prvoj. I dok se igračima malo toga može zamjeriti za dvoboj protiv Njemačke u kojem su iscijedili iz sebe i zadnji atom snage, neke sudačke odluke nisu im išle u prilog i Njemačka je nezasluženo slavila. Zato se može dosta toga prigovoriti za nastup protiv Brazila koji je bio vrlo loš, ulazak u utakmicu bio je nedovoljno agresivan i dobar, pomogli su Brazilcima i taktički propusti hrvatskog stručnog stožera i to je dvoboj koji je u biti Hrvatsku izbacio iz borbe za odličja.

8. (8.) Mađarska

Mađarska pobjeđuje one koje mora, a igra solidno protiv onih koji su jači, no ne pobjeđuje. Mađarski stručni stožer ima dosta problema s ozljedama, u reprezentaciju su pozvani neki igrači koji nisu bili u prvom planu, no bez obzira na sve Mađari ne odustaju, bore se i nalaze se ispred Afrikanaca u skupini drugog kruga. Mogu li više od toga? U ovom društvu ne, Skandinavci su ipak prejaki i ovo je njihova realna pozicija.

9. (-) Egipat

Evo i prvog pojavljivanja Egipćana u našem power rankingu. Moramo pohvaliti posao koji odrađuje Venio Losert s egipatskim vratarima, održavaju dobru razinu forme i ne događa im se da obojica nemaju svoj dan. Ako ne ide jednog, krenut će drugog i obratno, a Losert nosi zasluge za to. Egipat se pokazao svima kao neugodan protivnik, a pokazao je najviše od svih vaneuropskih reprezentacija, pa čak uključujući i Brazil koji je svladao Hrvatsku, ali u čudnoj utakmici u kojoj je Hrvatska u velikoj mjeri poklonila Brazilcima pobjedu.

10. (10.) Brazil

Brazil ostaje na desetom mjestu bez obzira na pobjedu protiv Hrvatske. Već smo rekli kako joj je Hrvatska na tom putu svesrdno pomogla, a kao što su u prvom dijelu Prvenstva odradili jako dobru utakmicu protiv Francuske pa se raspali protiv Njemačke, tako su i sada nakon pobjede protiv Hrvatske doživjeli potop protiv Španjolske. Egipćani su ispred njih jer su ipak konstantniji i čvršći te nikome nisu dopustili da ih razbije. S Dancima su dugo bili na maloj razlici, Šveđani su ih vrlo tijesno svladali, pogodak više postigli su im Norvežani, a s Mađarskom su remizirali. Brazil s druge strane ima već dva dvoznamenkasta poraza.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!