Rukomet

Power ranking: Danci s vrha ulaze u samu završnicu Svjetskog prvenstva

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • četvrtak, 24.01.2019.
Power ranking: Danci s vrha ulaze u samu završnicu Svjetskog prvenstva
Foto: EPA

Predzadnje izdanje power rankinga ujedno pokazuje i gdje se reprezentacije nalaze uoči same završnice. Posljednje izdanje bit će na rasporedu u ponedjeljak kada ćemo usporediti konačan plasman s prvim power rankingom na ovom SP-u...

1. (1.) Danska

Danci nastavljaju dominaciju Prvenstvom i jedina su reprezentacija sa stopostotnim učinkom. Međutim sada se križaju s težim gornjim dijelom ždrijeba i bit će zanimljivo vidjeti kakav će biti dvoboj protiv Francuske. Dosad su Danci imali samo dva ozbiljna protivnika koji su im mogli zaprijetiti, no oba susreta igrali su u paklenoj atmosferi pred svojim navijačima, Norvežani su tu odigrali svoju najgoru utakmicu, a Šveđani su pregaženi ozljedama. Francuska će pokazati koliko Danska vrijedi.

2. (2.) Francuska

Francuzi vjerojatno nemaju ništa protiv ovakvih polufinalnih parova. Ako žele naslov prvaka, onda im je posve prihvatljivo igrati protiv Danske u polufinalu u Hamburgu nego protiv istog protivnika makar u finalu u Herningu. Ako i dođu do finala, lakše će im tamo u Danskoj biti protiv Njemačke ili Norveške nego Danske. Osim toga Nijemci u polufinalu igraju pred svojim navijačima protiv Norvežana, a Norvežani su već jednom pali pod pritiskom punih tribina. Da pitate Francuze, odmah bi potpisali da igra u finalu u Herningu protiv Njemačke.

3. Norveška (3.)

Norvežani su odmah do Danske i Francuske, imaju igru i kvalitetu da svladaju i jedne i druge. Međutim za to im treba dobar dan, ne smiju dopustiti protivniku da im se rano nametne i pobjegne kao što je učinila Danska, ali isto tako glavni igrači poput Sagosena u tim susretima moraju biti pravi. Norveška ima šanse za finale, apsolutno, ali morat će protiv Njemačke odigrati svoju igru, ubrzati napade maksimalno i tako iskoristiti onaj plus koji će imati u odnosu na Njemačku. No, bit će i vrlo važan sudački kriterij u tom dvoboju.

4. (4.) Njemačka

Najveći plus Njemačke u ovom polufinalu je da će imati tribine na svojoj strani. Tijekom cijelog Prvenstva Nijemci nisu impresionirali, igraju toplo-hladno i prema dojmu i igri, na neutralnom terenu ne bi niti došla do polufinala. Od četiri polufinalista pokazala je najmanje, ali opet imat će najveću podršku u Hamburgu i ne bi bilo nikakvo čudo da dođe do finala. Ali da je dojmom ispod ove tri reprezentacije, apsolutno.

5. (7.) Hrvatska

Hrvatska je od početka Prvenstva upisala samo jedan kiks i to protiv Brazila, a taj ju je kiks bacio u borbu za peto mjesto umjesto ostavio u borbi za polufinale. Na ovom SP-u Hrvatska je svladala europskog prvaka Španjolsku i svjetskog prvaka Francusku, ali nije uspjela otići dalje. Dojam je dobar bez obzira na plasman, cilj je bio ući u prvih sedam i on je ispunjen. Šteta je tek što je Hrvatska pokazala kako je mogla i više od tog petog mjesta, ali iz tog poraza od Brazila može se puno toga naučiti.

6. (5.) Švedska

Šveđani nisu imali sreće i to je u velikoj mjeri utjecalo na njihov put na Svjetskom prvenstvu. Tijekom priprema imali su velikih problema s ozljedama i virozom, kada je počelo Prvenstvo činilo se da će se polako dizati kako će se igrači oporavljati, ali onda su krenuli novi problemi, važni aduti su otpadali i Švedska nije dohvatila polufinale. Tamošnja javnost kritikama se okomila na reprezentaciju i ispala je gora od nas ne uzimajući u obzir brojne olakotne okolnosti, ali i teške protivnike.

7. (6.) Španjolska

Španjolska je podbacila i ne može biti zadovoljna. Imala je tri elitna protivnika i od sva tri je izgubila te će na kraju u borbu tek za sedmo mjesto. Aktualni europski prvaci uskoro će na remont, dosta igrača je pri kraju reprezentativne karijere, a onda ćemo vidjeti gdje će se pozicionirati na svjetskoj rukometnoj karti. Baza im je široka i trebali bi se popuniti, a ostaje za vidjeti koliko će trajati prijelazno razdoblje. Neki od aktualnih veterana pokazali su da to više nije to.

8. (9.) Egipat

Egipćani su se progurali među osam najboljih u svijetu i najbolja su reprezentacija izvan Europe. Odigrali su odličan turnir, pobijedili sve koje su trebali pobijediti, remizirali s Mađarima, namučili Šveđane, pokazali da su čvrsta i ozbiljna reprezentacija. Tunis je bio afrički prvak, ali ovdje ga je Egipat preskočio i ostavio dosta iza sebe gledajući međusobni dvoboj i dojam u susretima s istim protivnicima.

9. (10.) Brazil

Da si Hrvatska nije dopustila onaj kiks protiv Brazila na početku grupne faze, niti dojam koji su Brazilci ostavili ne bi bio baš tako dobar. Potvrdili su da su nezgodni, brzi i agresivni, ali nedostaje im širine. Žive od Langara i Toleda izvana, Tercariol je dobar vratar, a obrana protiv postavljenog napada korektno. Problem je obrana protiv kontranapada, ne vraćaju se najbolje i kada su gubili, pa i tamo gdje su pobjeđivali, to im je predstavljalo najveći problem. Prednost nad Egiptom trebala bi biti činjenica da većina igrača igra u Europi vrhunski rukomet, ali Egipćani izgledaju čvršće i uigranije.

10. (8.) Mađarska

Mađari su također imali problema s ozljedama, izostancima, trudnoćom supruga, dosta toga što je odvraćalo pozornost s rukometa. Uspjeli su dobro odraditi prvu fazu natjecanja, ali u drugoj rundi nisu uspjeli doći ispred Egipćana i ugurati se u borbu za sedmo mjesto. To su očekivali i ne mogu biti zadovoljni plasmanom na deseto mjesto.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!