Zimski sportovi

Preminuo jedan od najvećih skakača u povijesti, Finac Matti Nykänen

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 04.02.2019.
Preminuo jedan od najvećih skakača u povijesti, Finac Matti Nykänen

U 56. godini života preminuo je Matti Nykänen. Prema mnogima bio je jedan od najvećih skakača u povijesti, a posljednjih godina borio se s dijabetesom i alkoholizmom...

Sportski svijet ostao je bez još jednog velikana. Legendarni Finac Matti Nykänen preminuo je u 56. godini života, potvrdila je njegova obitelj.

Nykänen je prolazio kroz teška razdoblja nakon završetka skakačke karijere, borio se s alkoholizmom i posljedicama istog, a prošlog ljeta dijagnosticiran mu je dijabetes.

Nykänen je gradio i pjevačku karijeru, prolazio i kroz financijske slomove, a bio je i osuđivan na zatvorske kazne zbog nasilničkog ponašanja.

No ipak ono što je gradio tijekom skakačke karijere ostaje u najljepšem sjećanju. U Svjetskom kupu nastupao je od 1981. do 1991. godine te je u 130 nastupa upisao čak 46 pobjeda i 76 puta završio na pobjedničkom postolju. Osvojio je i pet zlatnih olimpijskih medalja i jednu srebrnu, a na svjetskim prvenstvima uzeo je pet zlatnih odličja, jedno srebrno i tri brončana. Dva puta proglašavan je i za najbolje sportaša Finske i to 1985. i 1988. godine.

FOTO: Jakke Nikkarinen / Suomen Moneta

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!