Rukomet

Četiri kola odluke pred PPD Zagrebom, susret sa Skjernom mogao bi biti ključan

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • utorak, 05.02.2019.
Četiri kola odluke pred PPD Zagrebom, susret sa Skjernom mogao bi biti ključan
Foto: FaH

Završna četiri kola grupne faze Lige prvaka donijet će konačnu odluku o sudionicima doigravanja, ali i o tome tko će završiti prvi u skupini. Posebno neizvjesno je u Zagrebovoj skupini gdje je još dosta opcija oko prolaza u sljedeću fazu. U skupini bi vrlo lako mogao zapeti aktualni prvak Montpellier koji uz skroman bodovni saldo ima i vrlo težak raspored do kraja...

Svjetsko prvenstvo je završeno i u srijedu se nastavlja natjecanje u Ligi prvaka. PPD Zagreb pokušat će izboriti nastavak natjecanja i u nokaut fazi, a za to ima još dosta vremena. Naime u igri je još osam bodova, odnosno četiri kola, Zagreb je trenutno u dobroj poziciji i drži peto mjesto u skupini B s osam bodova.

Teško je procijeniti hoće li Zagreb izboriti nastup u sljedećoj rundi, a ključnom se čini sljedeća utakmica protiv Skjerna. Danci su izravni konkurent u borbi za prolaz i teško je vjerovati da deset bodova neće biti dosta za ulazak u prvih šest. No, kao što je rekao i Urh Kastelic u nedavnom intervjuu za Sportnet, bacaju se sve karte na taj dvoboj sa Skjernom, u klubu su svi svjesni koliko pobjeda znači. Poraz ne bi značio nikakav oproštaj od nade u prolaz, ali posao bi bio teži.

Ono što je bitno je i kako će se "novi" Zagreb predstaviti u Ligi prvaka. Naime promjenom trenera i odlaskom Line Červara, a dolaskom Branka Tamšea, promijenio se i kompletan način igre Zagreba, pokušat će se igrati puno brže i dinamičnije, aktivnije i modernije. Vremena za uigravanje nije bilo puno, dio igrača bio je van kadra zbog nastupa na Svjetskom prvenstvu, pa čak i da je Tamše imao sve igrače na okupu, u svega mjesec dana gotovo je nemoguće okrenuti stvari naglavačke i potpuno nametnuti svoj sustav igre.

Međutim u prvoj službenoj utakmici u Skoplju protiv Metalurga bilo je jasno kako igrači sve bolje prihvaćaju nove ideje, vidjele su se promjene u igri i sada ostaje za vidjeti kako će to izgledati na višoj razini. Skjern će biti dobar ispit, protivnik koji također igra zanimljiv i dinamičan rukomet i s vrlo dobrim rosterom i nizom igrača koji predstavljaju klasu i europskim razmjerima. Tu su i Bjorgvin Pall Gustavsson, Thomas Mogensen, Anders Eggert, Christoffer Mikkelsen, Jesper Konradson, Jan Grebenc, Bjarte Myrhol...

Koliko je ovo bitna utakmica za Zagreb, bitna je i za Skjern. Danci su trenutno na dnu skupine sa šest bodova i mogu pobjedom uhvatiti priključak sa Zagrebom i dodatno zakomplicirati situaciju u skupini u borbi za prolaz.

E sad, u Zagrebovoj skupini situacija je sljedeća. PSG ima 18 bodova i osigurao je prolaz u nokaut fazu. Ne samo da je siguran u nokaut fazi već je i izgledno da će završiti kao prvi u skupini te ići izravno u četvrtfinale. Da bi se to dogodilo potrebno mu je pet bodova kako bi i matematički bio siguran, ali vjerojatno će biti dovoljno i manje jer je teško za očekivati da će Szeged dobiti baš sve mečeve do kraja. Najteže iskušenje imat će u gostima kod Nantesa. Ono što Szegedu ne ide u prilog u borbi za prvo mjesto je činjenica da PSG do kraja igra protiv Nantesa, PPD Zagreba, Celja i Motora, gotovo identičan raspored kao i Szeged što s obzirom na kvalitetu Parižana ne bi trebalo predstavljati problem u borbi za prvo mjesto.

Što se tiče ostalih šest momčadi u skupini, tu je apsolutno sve otvoreno. Razlika između trećeplasiranog Flensburga i posljednjeplasiranog Skjerna su samo četiri boda, svi još uvijek mogu proći dalje, ali i ostati bez prolaza. Flensburg je u najboljoj poziciji s deset bodova, do kraja ima i najpovoljniji raspored jer ne mora igrati protiv Parižana i Szegeda. Ostali igraju uglavnom i protiv lidera i međusobno i praktički do posljednjeg kola vodit će se velika borba za prolaz. Bit će iznimno bitno uzimati bodove na svom parketu, a svaki gostujući bod bit će velik. PPD Zagreb do kraja ima domaće utakmice protiv Skjerna i Flensburga dok u gostima ima najteže protivnike - PSG i Szeged.

U skupini A puno toga je poznato. Barcelonu samo čudo i teški pad forme može ostaviti bez prvog mjesta i odlaska u četvrtfinale. Isto tako u borbi za plasman od drugog do petog mjesta nalaze se četiri kluba i to Vardar, Kielce, Rhein-Neckar Löwen i Veszprem te će odlučiti samo o poretku. Gotovo sigurno nitko neće ugroziti Barcelonu kao niti ispasti iz tog kruga.

Za posljednje mjesto koje vodi u nokaut fazu vodit će se žestoka borba između tri kluba. najugledniji je Montpellier, branitelj naslova, ali je on ujedno i na dnu ljestvice samo s tri boda dok ostala dva konkurenta imaju po dva boda više. Loša vijest za Montpellier je da je u daleko najtežoj situaciji. Naime Kristianstad i Meškov Brest igraju međusobno i sigurno će otići na barem šest bodova dok Montpellier igra protiv Meškova, ali naredna tri protivnika su vrlo teška. Ide u goste Kielceu pa doma čeka Barcelonu i za kraj ide u goste kod Vardara. Znači trebat će barem još jednu pobjedu protiv jačih momčadi i pitanje je hoće li to uopće biti dovoljno.

U donjem dijelu Lige prvaka kreću susreti dodatnih kvalifikacija za osminu finala. Sporting iz Lisabona igra protiv Dinama iz Bukurešta dok je drugi par daleko jači, a u njemu se sastaju Wisla i Bjerringbro. Igra se na dvije utakmice, a pobjednici prolaze u osminu finala gdje će igrati protiv momčadi koje će završiti u skupinama od drugog do šestog mjesta.

U svakom slučaju očekuje nas zanimljiva završnica grupne faze Lige prvaka, u obje skupine traži se još dosta odgovora i svaka utakmica je vrlo važna.

Rezultati by SofaScore

Rezultati by SofaScore

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!