Nogomet

HNL pregled kola: Rudeš svjesno oslabljen protiv Osijeka, Hajduk raste, Dinamo ne smije prikočiti i ovo proljeće

Branimir Korać • ponedjeljak, 11.02.2019.
HNL pregled kola: Rudeš svjesno oslabljen protiv Osijeka, Hajduk raste, Dinamo ne smije prikočiti i ovo proljeće
Foto: FaH

Drugo kolo nastavka sezone nije donijelo neka iznenađenja. Momčadi s vrha bile su uspješne, one s dna manje uspješne i može se ustvrditi kako je ovo kolo odrađeno prema očekivanjima...

Rudeš - Osijek 0:1

Rudeš i nakon 20. kola HT Prve lige čeka na prvu pobjedu i tako što se i očekivalo. U goste u Kranjčevićevu došao je Osijek koji je u borbi za drugo mjesto te nije prosuo bodove, ali nije niti oduševio. Zoran Zekić nije mogao biti zadovoljan bez obzira što je Osijek bio dosta opasniji protivnik. Rudeš je momčad s dna lige, prilično skromnog rostera koji je u dvoboju s Osijekom bio još skromniji. nije Rudeš imao na raspolaganju dvojicu igrača koji bi bili od itekako velike pomoći, posebno Tomislav Štrkalj, a sve zbog dogovora klubova kako igrači koje je Osijek posudio Rudešu ne mogu igrati u utakmicama protiv Osijeka.

Pomalo neshvatljiv zahtjev, a uopće i dogovor. Ako si već nekoga poslao na posudbu jer vjeruješ da ti igrači trenutno nemaju mjesta u tvom rosteru i nisu kvalitete onih koje trenutno imaš, čega se bojiš? Zar stvarno strahuješ da ti "slabiji" igrači ne zapapre? A opet ako postoji strah s druge strane da ti igrači neće protiv svog kluba odigrati sa sto posto, zašto onda pristaješ na dolazak takvog igrača? U svakom slučaju, Osijek se "osigurao" da Rudeš bude slabiji u međusobnim susretima, a Rudeš je na to pristao. I svejedno je takav oslabljeni Rudeš mogao zapapriti Osijeku da Krajinović nije zapucao penal u prvom poluvremenu.

Prva dva kola Rudešu su donijela poraze, ali nekako se čini da su to ukalkulirani porazi jer su stigli protiv Dinama i Osijeka. Osječani mogu i moraju bolje nego što su igrali protiv Hajduka i Rudeša.

Slaven Belupo - Gorica 2:0

Pomalo nevjerojatno zvuči da je Slaven Belupo stigao tek do treće pobjede ove sezone. Koprivničanci vrijede puno više, a u dobroj mjeri sami su krivi što nemaju više pobjeda. Momčad je imala pojedinačnu kvalitetu, ali nije briljirala na travnjaku što se donekle promijenilo dolaskom Ivice Sertića gdje je Slaven i zaigrao bolje, ali, evo, počeo i pobjeđivati. U subotu je ugostio u Koprivnici Goricu, najugodnije iznenađenje sezone, te je zasluženo slavio. Pokazali su Koprivničanci napredak u odnosu na prvi dio sezone i vidi se zašto je trener bio zadovoljan načinom na koji se radilo na pripremama. Gorica je slomljena vrlo brzo, nije bilo nikakve neizvjesnosti i Slaven je zaslužio pobjedu.

Goričani su sjajno otvorili nastavak sezone pobjedom u Rijeci, međutim u Koprivnici nisu izgledali tako dobro. Nakon gostovanja u Rijeci Sergej Jakirović otvoreno je poručio kako je isto tako Gorica mogla gubiti s nekoliko golova razlike u prvom poluvremenu, a ono što nije napravila Rijeka na Rujevici, napravio je Slaven u Koprivnici. Bolji ulazak u utakmicu nije mogao imati i nakon što je David Puclin u 13. minuti zabio za 2:0, vidjelo se olakšanje na licu trenera Sertića. Koliko god to bilo medijski zanimljivo, status momčadi koja u Europi ima najviše neodlučenih utakmica nije nešto što oduševljava jer se može dogoditi da ona "bod po bod" ne osigura opstanak. Stoga je ova pobjeda iznimno bitna, Slaven je napokon pokazao da može.

Dinamo - Istra 1961 1:0

Tijelom na terenu, a duhom u Češkoj. Dinamo nije briljirao protiv Istre 1961, bio je daleko od onog efikasnog kao u prošlom kolu protiv Rudeša, ali stigao je do pobjede. Puležani su se nakon susreta bunili na odluku o kaznenom udarcu koji je dosuđen za Modre u završnici susreta, a nezadovoljstvo je bilo još glasnije jer se sve to dogodilo u 86. minuta. Da je dosuđen kazneni udarac sredinom prvog poluvremena, vjerojatno ne bi bilo toliko nezadovoljstva. Nenad Bjelica svjestan je kako ovaj dvoboj s Istrom nije neki ogledni primjerak forme, ali mora se pobrinuti da Modrima takve utakmice u kojima samo odrađuju posao ne prijeđu u naviku.

Nema trenera koji u Dinamu nije imao problema u drugom dijelu sezone. Uvijek je dolazilo do pada forme, lošijih igara, igralo se negledljivo i posao se samo odrađivao. Nakon odličnog dojma u prvom dijelu sezone, Bjelica mora napraviti sve da se to ne dogodi. Ima veliki razlog zašto se to ne bi trebalo dogoditi, igra i nokaut fazu Europske lige i momčad će morati biti konstantno u formi. Što se tiče Istre, ako Rendulićeva momčad nastavi s ovakvim igrama, gledat ćemo je i sljedeće sezone u HT Prvoj ligi. Stižu i nova pojačanja i ponavlja se ono što se dogodilo i s Rudešom - kada se vidjelo da su potrebna pojačanja, Alaves je prava pojačanja i osigurao.

Inter - Rijeka 0:3

Rijeka se oporavila od kiksa protiv Gorice i uzela je očekivane bodove u Zaprešiću. Pred Interom je teška polusezona, Samir Toplak ima puno posla, a nije da se može pohvaliti širokim kadrom. Međutim ono što je Inter pokazao u prvom poluvremenu kada je stvorio Riječanima dosta problema je ohrabrujuće. No nakon prvog gola, domaćin se raspao. Vidjeli su se svi problemi Intera koji je još jednom lako pao. Bez obzira bilo zaleđe kod drugog gola Rijeke ili ne, Inter ima problema i mora ih riješiti ako misli ostati ispred Istre u toj borbi za izbjegavanje kvalifikacija. Puležani se pojačavaju i napreduju, a Inter stoji na mjestu ili ide unazad nakon što je ostao bez Andrića. Kaluđerović bi ga mogao nadomjestiti, vidi se da zna, ali i da nije u pravoj formi.

Rijeka ima dosta problema s izostancima, dovela je Ivana Tomečaka i Roberta Murića, no treba vidjeti u kakvom su stanju. Murić je dobio nešto minuta protiv Intera i njemu će trebati puno više vremena nego Tomečaku da uhvati pravu formu i drži je u kontinuitetu. Tomečak je barem povremeno igrao u Belgiji. Bišćana može veseliti povratak Gorgona koji je pokazao koliko je važan za ovu momčad, ali ne može biti zadovoljan činjenicom da je Inter relativno lako kroz sredinu terena dolazio do riječkog kaznenog prostora. Ajayi je na boku radio velike probleme, no ništa neočekivano s obzirom da je Rijeka ušla bez igrača na desnom boku koji inače to mogu pokriti.

Hajduk - Lokomotiva 2:1

Hajduk se preporodio dolaskom Siniše Oreščanina na klupu. Čim je postavljen nakon odlaska Zorana Vulića, znalo se da bi to trebao biti dobar potez, ali i da će trebati možda vremena kako bi stvari sjele na svoje mjesto. To vrijeme prolazi, ali i rezultati dolaze. U Osijeku je Oreščanin upisao vrlo važnu pobjedu, napravio je istu stvar i na Poljudu protiv Lokomotive, a ono što ga posebno raduje je činjenica da se Hajduk potpuno nametnuo Lokosima i dominirao susretom. Zaslužena pobjeda Hajduka, a sve kreće od podizanja forme Caktaša i Jaira koji se profiliraju u glavne napadačke adute ove momčad. Mladi igrači igraju sve bolje, a neki poput Borje Lopeza potvrđuju da nisu kalibar za ovaj Hajduk.

Lokomotiva je ponovno izgledala bolje kada je u igru ušao klasični napadač Dejan Radonjić. Sada je stigao još jedan napadač i Goranu Tomiću bit će lakše slagati momčad dok Radonjić ne bude potpuno spreman. U ostatku linija Lokomotiva je bila solidna, no navikli smo je gledati i u boljim izdanjima. Hajduk je bio brži i agresivniji na svakoj lopti i na kraju njegovoj pobjedi nema prigovora. Ponovno je zaigrao i Ante Palaversa, vratili su se navijači na tribine i u Splitu mogu biti itekako zadovoljni.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!