Nogomet

Viktoria Plzen - momčad veterana koja diše s trenerom

Sportnet • četvrtak, 14.02.2019.
Viktoria Plzen - momčad veterana koja diše s trenerom
Foto: EPA

Prva stvar koja će nameće nekome tko bliže baci pogled na Viktoriju je momčadska kohezija. Pazite ovo: kapetan ekipe David Limbersky je član ekipe od 2008. godine, isto kao i veznjaci Milan Petržela i Daniel Kolař. Slovački napadač Marek Bakoš je u ekipi od 2009. godine...

Piše: I.W.

Desni bek Radim Řeznik tamo je osmu sezonu, kao i playmaker Patrik Hrošovsky te nominalno prvi napadač Michael Krmenčik. Golman Matuš Kozačik je tamo već sedam godina, kao i stoper Lukaš Hejda. Drugi stoper Roman Hubnik igra u Plzenu šestu sezonu. Krila Jan Kovařik i Jan Kopic sa šest sezona odnosno četiri sezone u klubu dođu nešto kao juniori. To su stotine utakmica odigranih zajedno.

Ovaj nepromjenjivi kostur momčadi i trener Pavel Vrba stvorili su specifičan odnos međusobnog povjerenja. On je stvorio njih kao igrače ovjenčane slavom i naslovima, a oni su zauzvrat stvorili njega kao najuspješnog češkog trenera ovog stoljeća.

Od prvog dana davne 2008. godine, kada ih je preuzeo Vrba, ta momčad igra isto, u formaciji 4-2-3-1. Prva Vrbina Viktoria (2008-13) je plijenila brzinom, atraktivnošću i otvorenom igrom s velikim brojem golova, težnjom za nadigravanjem, savršenim automatizmima u tranziciji igre. Ako je imala neku manu, bio je to nedostatak klasične devetke, "ubojice" koji bi pospremio u mrežu veliki broj šansi koje su stvarali. Puno igrača izrotirali su na toj poziciji, da bi tek u zadnje dvije sezone shvatili da su ga cijelo vrijeme imali pod nosom, vlastitog juniora Krmenčika.

Vrba je inače tvrdoglavi trener. Ne odustaje od svojeg sistema, ima nekoliko ljubimaca koji igraju stalno bez obzira na formu, zamjene radi uvijek u isto vrijeme i s istim igračima i nema strpljenja s igračima iz omladinske škole. Oni su u pravilu slani na posudbe i tek poneki nakon niza posudbi dobije priliku zaigrati za prvu momčad. Međutim, i takav na prvi pogled krut sustav je doveo do velikih uspjeha.

Nakon Viktorije je Vrba preuzeo češku reprezentaciju i s njom se kvalificirao na Euro 2016, i to kao prvoplasirani u vrlo teškoj kvalifikacijskoj skupini s Nizozemskom, Islandom i Turskom. Nacija željna i žedna uspjeha reprezentacije ga je obožavala. Tu je bio u zenitu popularnosti i uvaženosti, iako se primijetilo da vrlo teško komunicira s novinarima i da svako pitanje smatra nekom vrstom provokacije. S vremenom je jaz između njega i novinara rastao, naročito kada se pojavila priča da Vrba aktivno traži drugi posao i da su u igri moskovski velikani CSKA i Spartak. I Vrba i Savez su cijelu priču demantirali, ali odnos je nepovratno narušen.

EURO 2016. neće ostati u nekom dobrom sjećanju navijačima Češke. Protiv jakih protivnika je na površinu izbila nekvaliteta igrača i tu ni Vrba nije mogao ništa. Bili su sabijeni u mišjoj rupi 90 minuta protiv Španjolske i 70 minuta protiv Hrvatske, ali najviše razočaranja i kritike je izazvao poraz od Turske u posljednjoj utakmici jer je momčad izgledala sasvim ispuhano i bezidejno. Na Vrbu se sručilo mnoštvo kritike po prvi put u karijeri, ali nekako se računalo da će se preko ljeta svi skupa malo odmoriti i ohladiti jedni od drugih i najesen krenuti ispočetka. Međutim, Vrba je sve iznenadio objavom da odlazi u ruski Anži.

Tamo je proveo samo pola sezone jer su čelnici kluba shvatili da nemaju toliko financijskih sredstava koliko su planirali. Prvog srpnja 2017. se Vrba vratio u Plzen.

Našao je tamo kostur momčadi koji je dobro poznavao. I dalje se igralo 4-2-3-1, a u liku Michaela Krmenčika je po prvi put na raspolaganju imao dominantnog strijelca koji mu je u prvom mandatu toliko nedostajao. Međutim, bila je to drukčija Viktoria. Glavni igrači su ostarili i više nisu mogli igrati u visokom tempu. Igra je postala manje napadački nastrojena, manje ofenzivna, manje atraktivna, davalo se manje golova. Iako je naslov praktično osiguran na pola sezone, igralo se na rutinu, iskorištavajući greške protivnika i tijesnim pobjedama. I dalje su bili ekipa koju je jako teško dobiti, ali nije to bila Viktoria koja je oduševljavala igrom. Ostarili su. I dalje dominiraju na terenu i na lopti, ali su sporiji, manje probojni, manje se kreću, vidljivo se doziraju, a vrhunske predstave ne mogu ponoviti iz utakmice u utakmicu.

Detaljniji uvid u ovu sezonu otkriva puno toga. Od 14 pobjeda u ligi, osam puta su pobijedili s 1:0, a još dvaput s 2:1. Imali su samo jedno razbijanje protivnika u starom stilu (6:1 protiv Mlade Boleslav). S druge strane, kad se nađu u rezultatskom minusu, onda doživljavaju teške poraze, Kad gube, gube s velikom razlikom. U ligi 0:3 od Jabloneca i 0:4 od Slavije, a u Europi dva puta po 5:0 od Reala i Rome. Kad kola krenu nizbrdo, kao da odustanu od utakmice i čekaju da sve skupa završi. Kao da i u tom slučaju štede snagu za sljedeću utakmicu.

Promjena iz atraktivne Viktorije u Viktoriju koja igra dovoljno koliko treba je najvidljivija iz usporedbe s glavnim konkurentom u bitci za naslov, Slavijom. U dosadašnjih 20 kola, Viktoria je dala 30 golova, a Slavia 50. Obje momčadi su primile po 16 golova, ali Slavija u svakoj utakmici daje jedan gol više.

S druge strane, koliko god u ligi igrala pod ručnom, u europskim utakmicama u pravilu izgleda puno bolje. Možda tim iskusnim igračima više nije izazov igrati protiv Zlina ili Teplica, pa u Europi izgledaju koncentrirano i motivirano, a imaju sasvim dovoljno iskustva da rutinski riješe potencijalno neugodne situacije. Najbolje su to pokazali u zadnje dvije utakmice Lige prvaka, kada su prvo iskusno okrenuli CSKA usred Moskve, a onda u zadnjoj utakmici ugušili Romu na način da je prvi put ozbiljnije zaprijetila njihovom golu tek nakon sat vremena igre.

Lani su u ovoj fazi igrali s Partizanom. U prvoj utakmici u Beogradu, domaćini su imali više od igre, ali Česi su ipak došli do 1:1 i kako je vrijeme protjecalo, bili sve opasniji. U uzvratnoj utakmici gosti nisu imali nikakvih šansi jer ih je Viktorija pritisnula od prve minute i nije im dopustila da predahnu. Kako izdržati veliki početni pritisak, bit će problem i za Dinamo.

Najavljeni sastav Viktorije: Hruška - Havel, Hubník, Pernica, Kovařík - Hrošovský, Procházka - Petržela, Čermák, Kayamba – Beauguel

Nominalno lijevo krilo Kovarik će igrati na mjestu lijevog beka umjesto kapetana Limberskog koji će propustiti prvu utakmicu zbog žutih kartona. Tu se puno toga ne mijenja jer i Limbersky inače igra vrlo visoko i više je u napadu nego u obrani. Stoper Pernica će zamijeniti ozlijeđenog Hejdu, što je dobra vijest za Dinamo jer je Pernica igrač manje kvalitete od Hejde. Drugi stoper je Hubnik je odličan u igri glavom, ali spor na nogama i sklon paničnim reakcijama. Desnog beka igra konačno jedan mlađi igrač Milan Havel, inače po vokaciji lijevi bek. I on je izrazito ofenzivan.

Sredinu drže dva Slovaka. Playmaker Hrošovsky ima finu plemenitu loptu, ali manjka mu konkretan učinak što se tiče golova i asistencija. Prije nekog vremena se u češkim medijima pisalo da je i Dinamo bio zainteresiran za njega. Njegov partner u središnjem dijelu je pozitivno iznenađenje sezone, Roman Prochazka (znaju ga navijači Hajduka jer je preklani igrao u Levskom), defenzivni vezni koji je ove jeseni dao već šest golova.

Lijevo će vjerojatno biti 36-godišnji Milan Petržela, Vrbin ljubimac. Petržela je izgubio puno od svoje nekadašnje probojnosti i brzine, ali je strahovito iskusan i "premazan svim mastima". On igra ili odlično ili je najgori na terenu. Ne znamo što je s Janom Kopicem, igračem koji inače igra na toj strani i koji je prvi asistent ekipe. Već neko vrijeme vuče nekakvu ozljedu, ali ne znamo koliko je napredovao u oporavku. Možda tu Vrba sprema iznenađenje. Desno će biti reprezentativac DR Konga Joel Kayamba, zimsko pojačanje. Brz je, prodoran i tehnički jak te bi mogao biti velika prijetnja.

Iza napadača će zaigrati Aleš Čermak, s 25 godina jedan od najmlađih u momčadi. Po vokaciji desetka, ali ne baš nešto produktivan. U samoj špici napada će zaigrati još jedno zimsko pojačanje, Francuz Jean-David Beauguel. Vrlo visok, solidne tehnike, odličan u skoku, a na jesen je odigrao najbolju sezonu u karijeri, postigavši devet golova za Zlin. Veliki je upitnik kako će se snaći u momčadi. Velika sreća za Dinamo je što je zbog teže ozljede izvan stroja Michael Krmenčik, sjajna klasična devetka koja ima i tehniku i snagu i skok. U zadnje dvije sezone je zabio 38 golova u svim natjecanjima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!