Nogomet

Nakon Berna bilo je razloga za zabrinutost, nakon Plzena ipak za optimizam

Branimir Korać • petak, 15.02.2019.
Nakon Berna bilo je razloga za zabrinutost, nakon Plzena ipak za optimizam
Foto: EPA

Dinamo se iz Plzena vratio s porazom koji se mogao izbjeći. Bez obzira na to ima aktivan rezultat i dosta razloga za optimizam s obzirom da u Maksimiru uz pomoć svojih navijača može do preokreta...

Dinamo je upisao poraz u Plzenu 2:1, ali nema razloga za pesimizam, padanje u depresiju ili otpisivanje ambicija za prolaz dalje. Rezultat uopće nije loš, ako se već mora izgubiti, onda bi svi potpisali poraz s postignutim golom u gostima, posebno ako ste bili potpuno ravnopravni pa u nekim dijelovima susreta i bolji.

Viktoria se predstavila otprilike u onakvom svjetlu kakvo se i očekivalo. Nije to spektakularna momčad koja će vas uništiti igrom, jednostavno je iskoristila velike Dinamove kikseve kod oba pogotka i to je u biti bilo to. Ne sjećamo se još nekih velikih prilika koje su Česi stvorili, možda onaj pokušaj glavom koji je također došao nakon kiksa Dinamove obrane.

Obrana je u prvom dijelu sezone funkcionirala dosta dobro, Dilaver i Theophile-Catherine zajedno su odrađivali odličan posao, ali ovdje to baš i nije bilo tako dobro. Francuz je neko vrijeme bio van treninga i to je očito ostavilo traga na njegovom nastupu. Kod tog pokušaja glavom zakasnio je i ostao iza svog igrača, kod prvog gola u suradnji s Dilaverom ostavio je previše prostora Ludeku Pernici koji je nakon toga mirno zabio.

I drugi gol došao je nakon kiksa, ovaj put Brune Petkovića. Napadač Modrih odrađivao je odličan posao prema naprijed i stvarao je prilične probleme češkoj obrani, ali ovdje je zaspao, nije pratio igrača koji mu je došao iza leđa i ostao potpuno sam na metar od gola te lako zabio. Loše postavljanje, loša reakcija i ovo nije prvi put da Dinamo kiksa na drugoj vratnici što su već uočili i Česi te su imali ideju napasti nakon prekida na taj način. Na žalost, prošlo im je.

Međutim ako se gleda ukupni dojam, Dinamo nema razloga za strah. Usporedimo li ovu utakmicu s onom u Bernu protiv Young Boysa, u Švicarskoj je Dinamo bio na velikim mukama, protivnik je bio puno opasniji i bilo je jasno kako će u Maksimiru biti teško. Tamo je izvukao 1:1, ovdje je poražen 2:1, ali svejedno je dojam drugačiji i nekako je veći optimizam prije uzvrata.

Poslije susreta Nenad Bjelica istaknuo je kako je, koliko god to čudno zvučalo, poraz 2:1 čak i bolji izbor nego remi 1:1. Kod tog remija podsvjesno razmišljaš kako ti je i 0:0 dobar rezultat, a ovdje nema kalkulacija i ideš po pobjedu.

Proteklih dana kroz medije se provlačila teza kako je Viktoria puno bolja na svom travnjaku i da u gostima nije toliko opasna te bi Dinamu čak i ovakav rezultat trebao biti dobar. U Maksimiru će iza leđa imati pun stadion, ogromnu podršku, vraća se i Izet Hajrović koji napadački u takvim utakmicama puno znači momčadi i imat će za protivnika momčad koja će ipak biti znatno opreznija.

Igračkim kadrom Dinamo je definitivno kvalitetniji, individualno bolji od Viktorije, ali morat će to potvrditi i na travnjaku. Čak i one priče kako je Viktoria kao momčad dosta bolja i da je momčadski dosta ispred Dinama, nisu se vidjele. Ničim, ali baš ničim nije impresionirala i pokazala da je bolja. Jedino možda što za razliku od Dinama nije bila toliko neoprezna i dopustila takva dva kiksa. U samoj igri nije se uspjela nametnuti, niti u kombinatorici, osim jednog krasnog izlaska pred Dinamov kazneni prostor, nije pokazala da je nadmoćna.

U prvom poluvremenu Česi su bili vrlo skromni i potpuno bezopasni, u drugom dijelu izgledali su konkretnije, ali svejedno to ne možemo nazvati nekom fenomenalnom predstavom. Kao što nije bila niti Dinamova, posebno ne u drugom dijelu gdje je u sredini terena bilo problema u zadržavanju lopte nakon dva-tri dodavanja.

Ludek Pernica profilirao se u junaka, a čovjek se u dva navrata našao na pravom mjestu. Oba puta Dinamova obrana je potpuno zaboravila na njega, kao da ga nije očekivala i kapitulirala je.

Dinamo definitivno može bolje u svakom pogledu i gledali smo ga u puno boljim izdanjima ove sezone. Viktoria je dobra momčad, treba zaboraviti na one priče kako nije dobra u gostima jer tko je gledao susret u Moskvi protiv CSKA jasno mu je da to nije tako, ali hrvatski prvak nema baš nikakvog razloga za strah uoči uzvrata. Ako odigra na razini onih boljih ovosezonskih nastupa, sigurni smo da prolaz neće biti upitan. Puno više razloga za brigu ima Vrba kojem je otpala kompletna uža obrana za uzvrat, nego Bjelica koji mora "samo" igrati na pobjedu i sve će biti u redu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!