Nogomet

Češki mediji: Viktorijin pobjednički gard i navijački neredi u prvom, a Dinamo u drugom planu

Sportnet • petak, 15.02.2019.
Češki mediji: Viktorijin pobjednički gard i navijački neredi u prvom, a Dinamo u drugom planu
Foto: EPA

Dvije teme dominiraju češkim medijima nakon sinoćnje utakmice između Viktorije i Dinama. Najviše se piše o pobjedničkom karakteru domaćih igrača, a na drugom mjestu su izvještaji o navijačkim neredima oko stadiona. O Dinamu se ne piše gotovo ništa.

PIŠE: I.W.

Jedini sportski dnevnik "Sport" u dnevnom komentaru navodi kako je Viktoria opet pokazala da joj velike utakmice leže. Postoje stvari koje se ne mogu samo tako naučiti, a jedna od njih je uporno davati sve od sebe u velikim utakmicama. Viktoriji to uspijeva već osam godina. Nije slučajno što je zabilježila već osam uzastopnih pobjeda na domaćem terenu u Europskoj ligi (Dinamo 2:1, Sporting Lisabon 2:1, Partizan 2:0, Steaua 2:0, Lugano 4:1, Hapoel Ber Sheva 3:1, AEK Larnaca 3:1, Austria Beč 3:2).

Prvo poluvrijeme je Viktoria odigrala blijedo, bez iskre i ideje i zato je završilo prednošću jakog hrvatskog prvaka. U svlačionici na poluvremenu je trener Vrba podigao glas, podsjetio igrače da se ne radi o pripremnoj utakmici i naglasio da svaki pojedinac mora shvatiti da igra za prestiž, novac i vlastitu budućnost u klubu.

Zato su domaći igrači na teren u drugom poluvremenu izašli u sasvim drukčijem raspoloženju. Vidjeli smo opasniju Viktoriju, gladniju, odlučniju i odjednom je velikog suparnika počela nadigravati. Opet je pokazala da u europskim dvobojima protiv kvalitetnih momčadi zna pružiti svoj maksimum.

Dvostruki strijelac Ludek Pernica je izjavio da su u drugom poluvremenu počeli više trčati i prestali su se bojati Dinama. Shvatili su da više nemaju što za izgubiti i krenuli odlučnije u svaki dvoboj. Komentari naročito ističu nastup Joela Kayambe jer je brzonogo krilo dosta namučilo Dinamovu obranu.

Autori su suglasni u tom da je ovo velik podstrek za Viktoriju uoči važne utakmice u nedjelju, kada u izravnoj borbi za prvo mjesto u češkom prvenstvu dočekuju Slaviju.

"Sport" utakmicu promatra i kroz borbu za Uefin nacionalni koeficijent. Nakon sinoćnje pobjede Viktorije i domaćeg remija Slavije protiv belgijskog Genka, Češka ne samo da je odmakla Hrvatskoj, već je preskočila Dansku i Švicarsku i došla na 14. mjesto, te se sasvim približila Grčkoj na 13. mjestu.

Osim komentara o utakmici, a koji su svi odreda u istom duhu, dnevnik "Dnes" pažnju posvećuje sukobu između gostujućih navijača i policije, a koji su izbili oko stadiona. Novinar primjećuje da je većina navijača bila odjevena u crno i čudi se kako je izostao zajednički pohod gostujućih navijača od Trga Republike do stadiona, a koji je u Plzenu već postao tradicija kada dođu navijači iz drugih gradova i zemalja. Za gostujuće navijače su domaćini osigurali 627 mjesta na tribinama, pa ih je više od 400 ostalo izvan stadiona. Bilo je manjih sukoba s policijom dva sata prije utakmice, kada su gostujući navijači bacali baklje na policajce i pokušavali nasilno prodrijeti u stadion. Pri tome je policija upotrijebila suzavac.

Policiju je najviše iznenadilo to što je morala fizički osiguravati skupinu od 40-tak navijača Dinama od većine ostalih navijača Dinama. Prema informacijama koje je dobila policija, radi se o dvije međusobno neprijateljske skupine navijača Dinama. Veća skupina je pokušala napasti manju skupinu i onda je morala intervenirati interventna policija i policija na konjima.

Potkraj prvog poluvremena, tristotinjak hrvatskih navijača je odustalo od ideje da uđu na stadion bez ulaznice i uputili su se prema centru grada kako bi ostatak utakmice ispratili u barovima. Oko 21:00 sati se ispred stadiona pojavila manja skupina hrvatskih navijača s ulaznicama, a koja je zatražila zaštitu od policije jer se bojala da će ih napasti veća skupina hrvatskih navijača. Policija ih je pustila na stadion, ali je odmah došlo do međusobnog fizičkog sukoba hrvatskih navijača, pa je policija opet morala intervenirati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!