Nogomet

HNL pregled kola: Oreščanin je napravio ono što se nisu usudili njegovi prethodnici

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • utorak, 19.02.2019.
HNL pregled kola: Oreščanin je napravio ono što se nisu usudili njegovi prethodnici
Foto: Pixsell

Nakon što je okončano 21. kolo HT Prve lige, odnosno treće kolo nastavka sezone, neke stvari su jasnije po pitanju pozicija s kojih momčadi ulaze u nastavak sezone. Dinamo je dominantan, Hajduk je napravio najveći skok, Rudeš će se boriti, a Osijek mora podići razinu svoje igre...

Lokomotiva - Rudeš 0:0

Lokomotiva je olako shvatila dvoboj protiv Rudeša i pošteno se opekla. Ničim Lokosi nisu u drugom dijelu sezone zaslužili da ovako uđu u utakmicu, svladali su doduše Inter u dosta muke, izgubili su na Poljudu od Hajduka, a sada su i remizirali s fenjerašem. Ono što je problem je što su ponovno bili neraspoloženi za igru, posebno loše izgledali su u prvom poluvremenu kada nikako nisu mogli do kvalitetnog pritiska. U nastavku su uspjeli potisnuti Rudeš, ali odigrali su svejedno ispod očekivane razine i više niti nisu zaslužili. Moraju se Lokosi trgnuti i početi igrati bolje jer s ovakvim nastupima neće do bodova.

Rudeš je s druge strane uzeo prvi bod pod vodstvom Tomislava Ivkovića. Protiv Dinama je doživio teški debakl, zatim je pružio čvrst otpor Osijeku i sada je otkinuo bodove Lokomotivi. Ivković može biti zadovoljan napretkom, momčad je limitirana i ne može puno, ali ono što Ivković traži je da pokuša izboriti opstanak. U ovom susretu pokazala je borbenost, a na kraju je mogla i do sva tri boda da Joao Erick nije zaustavljen u kontranapadu koji je mogao donijeti pobjedu. Signalizirano je zaleđe, nije ga bilo, a Ivković je izgubio živce i poslan je na tribine. Bodovi u ovom susretu puno bi mu značili i pokazali bi Istri i Interu da možda imaju konkurenta u borbi za opstanak.

Rijeka - Hajduk 0:0

Jadranski derbi i treći put ove sezone okončan je remijem. Iako svi hvale transformaciju Hajduka pod vodstvom Siniše Oreščanina, to definitivno nije nešto neočekivano. Oreščanin je vrlo kvalitetan i talentiran trener što je pokazivao gdje god je radio i kakav god je posao odrađivao. Kod njega nema slučajnosti, sve se zna, a napravio je ono što bi možda spasilo i Kopića i Vulića da su imali više hrabrosti. Pružio je pravu priliku Bradariću, Nejašmiću, Palaversu je pogurao u ključnu figuru ove momčadi uz Caktaša, a buđenje upravo Caktaša također je velika pobjeda. I protiv Rijeke se vidjelo koliko je Hajduk bolji s ovim klincima, dinamičniji i hrabriji nego što je to bio s (pre)skupo plaćenim strancima.

Rijeka se nekako još uvijek traži, istina, ima Bišćan dosta problema s izostancima, ali još uvijek nije to to. Možda bi sve bilo drugačije da je Puljić zabio onaj volej, ali nije i rijeka se morala zadovoljiti bodom. Niti u prvom dijelu sezone u Bišćanovom sjajnom pobjedničkom nizu Rijeka nije mljela protivnike, pobjeđivala je, ali nije izgledala nedodirljivo. Sada je otprilike slika dosta slična, samo što sve rjeđe pobjeđuje. Protiv Hajduka nije uspostavila dominaciju, pokušala je, ali Hajduk je jako dobro stajao na terenu i remi je na kraju najpravedniji ishod.

Gorica - Inter 2:2

Kako su ušli u utakmicu, Goričani mogu biti presretni remijem protiv Intera. Sve ono što se događalo neodoljivo je podsjećalo na one dane kada pokušavate na sve moguće načine doći do pobjede, ali jednostavno ne ide. Imali su Goričani već nakon šest minuta zaostatak 0:2, zatim smanjili, dobili igrača više zasluženo i pritom su oštećeni za kazneni udarac, na početku drugog dijela promašili su penal, ali uspjeli doći do boda. Više od sat vremena imali su igrača više i to nisu kapitalizirali. Dosta su promašivali, a najopasniji su bili iz slobodnih udaraca koje je Lovrić majstorski izvodio (jedan je i zabio). U svakom slučaju očekivano su bili bolji protivnik, ali na kontu imaju samo bod iz ovog susreta.

Samir Toplak na kraju može biti zadovoljan. Inter je, doduše, prokockao vodstvo 2:0, ali s dva ekspresna žuta kartona Šimunca od 19. minute imao je igrača manje i požrtvovno je odradio nastavak susreta u kojem je bilo bitno pokušati ostati barem neporažen. Inter je pokazao kako ima potencijala za ostati u ligi, nekolicina je tu dobrih prvoligaških igrača, ali mora se riješiti tih padova koncentracije. Ovaj put dosta toga obranio je i Matković, no neće svaki put vratar biti baš ovoliko raspoložen.

Osijek - Istra 1961 1:0

Zoran Zekić nikako ne može biti zadovoljan s ova tri kola nastavka sezone. Osijek ne izgleda dobro i u klubu se nadaju kako će ulazak u konkurenciju Laszla Kleinheislera donekle podići momčadi da će Osijek zaigrati bolje. Najveći problem je što su Boban, Henty i društvo van prave forme i da ne izgledaju niti blizu onog na što se od njih naviklo. Protiv Istre bilo je to još jedno vrlo blijedo izdanje u kojem su Puljani uz malo više hrabrosti i kvalitete mogli ostati neporaženi. U biti i trebali su s obzirom da su Osječani do jedinog pogotka došli iz zaleđa.

Krunoslavu Renduliću nije nimalo lako, Istra 1961 je poput kolodvora, brojni igrači prolaze kroz klub i treba sve to posložiti i uigrati. Srećom prijelazni rok je završen i trebalo bi se sve to polako stabilizirati i momčad standardizirati. Samim time i Istra bi trebala biti sve bolja, a na primjeru Rudeša od prošle sezone, na zimskoj stanci momčad je dodatno osnažena kako ostanak u ligi ne bi došao pod znak pitanja. Dobro bi došlo još malo kvalitete, ali sjetimo se gdje je Istra bila prije godinu dana i kroz što je prolazila, ovo sada su minimalne brige u odnosu na sve ono.

Dinamo - Slaven Belupo 3:0

Dinamo je rutinski došao do pobjede koja je na kraju bila previsoka za prikazano, ali nitko ne može osporiti zasluženost. Krasni potezi Hajrovića i Oršića obilježili su susret, ali uz Hajrovićev nastup koji je veliki plus za dvoboj protiv Viktorije, za budućnost Bjelicu mogu veseliti odlični nastupi Majera i Moharramija. Majer je odigrao svoju najbolju utakmicu u dresu Dinama, dijelio je lopte šakom i kapom, i bio je najraspoloženiji Dinamov igrač. Moharrami pokazuje napredak, nakon onih skromnih igara protkanih kiksevima u prvom dijelu sezone, ovo je veliki plus.

Bjelica je mogao biti zadovoljan, izmiješao je momčad, a da se to nije osjetilo na rezultatu, neki igrači su pokazali da se na njih treba ozbiljno računati. Koprivničanci s druge strane nisu imali neke velike iluzije da bi ovdje mogli nešto napraviti. Dobro su se držali do Hajrovićevog gola, 70 minuta izdržavali su nalete Dinama, ali onda se jednostavno otvorilo i nisu više izdržali. Dinamo je uzeo zasluženu pobjedu, a Slaven Belupo je pokazao da je neugodan protivnik koji je bolji nego što je to bio prije dolaska Ivice Sertića na klupu.

FOTO: Nel Pavletic/PIXSELL

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!