Košarka

Na današnji dan: Sir Charles Barkley slavi 56. rođendan

Mihaela Bradovski • srijeda, 20.02.2019.
Na današnji dan: Sir Charles Barkley slavi 56. rođendan

Jedno od prepopznatljivih lica NBA lige, Charles Barkley, prije 56 godina rođen je u Leedsu u državi Alabama...

Charles Barkley jedno je od prepoznatljivih imena u svijetu košarke. U svoje vrijeme među najboljim i najpoznatijim igračima NBA lige, član izvornog Dream Teama i igrač koji je osvojio titulu MVP-a lige 1993. godine dok je nastupao za Phoenix Suns.

Barkleyja su dugo gledali sa skepsom zbog činjenice da nije bio dovoljno visok, a uvijek s viškom kilograma dok je igrao na poziciji krilnog centra ili centra gdje su protivnici bili viši i pokretljiviji. Međutim sve je kompenzirao odličnim osjećajem za igru, snagom i borbenošću.

U srednjoj školi nije bio interesantan skautima sve do polufinala državnog prvenstva srednjih škola kada je nadigrao Bobbyja Hurta kojeg se smatralo velikim potencijalom i igračem s NBA budućnosti. Tu ga je primijetio pomoćni trener Auburna i ubrzo je Barkley preselio na ovo prestižno sveučilište.

Na Auburnu je igrao sjajno i iako je imao hendikep visine, na NBA draftu bio je na visokom petom mjestu., Izabrala ga je Philadelphia gdje je vrlo brzo postao vođa momčadi. U 76ersima je ostao sve do ljeta 1992. godine kada je poslan u Phoenix Suns u zamjenu za Jeffa Hornaceka, Tima Perryja i Andrewa Langa.

I razdoblje u Sunsima bilo je uspješno, tamo je također igrao sjajno i vodio je Sunse već u prvoj sezoni u finale doigravanja gdje su bolji bili Chicago Bullsi s Michaelom Jordanom, a 1996. godine napustio je Sunse i otišao u Houston Rocketse gdje je pokušavao doći do titule, ali nije uspio.

U mirovinu je otišao 2000. godine kao tek četvrti igrač u povijesti lige s 20000 poena, 10000 skokova i 4000 asistencija u karijeri. Zbog svoje borbenosti i čestih sukoba na parketu koji su završavali isključenjima i tehničkim pogreškama, za sebe je uvijek tvrdio kako ne može biti nikome primjer nečega pozitivnog.

Od 2000. godine radi na TNT-u kao analitičar, a poznat je njegov opušteni način analiziranja utakmica u društvu Kennyja SmithaShaquillea O'Neala.

FOTO: www.vebidoo.de

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!