Nogomet

Arsenal lovi zaostatak iz Borisova, ogled Eintrachta i Šahtara obećava golijadu

Jan Šneler • četvrtak, 21.02.2019.
Arsenal lovi zaostatak iz Borisova, ogled Eintrachta i Šahtara obećava golijadu
Foto: EPA

Na rasporedu su uzvratne utakmice šesnaestine finala Europske lige, a izdvojili smo nekoliko najzanimljivijih dvoboja. Arsenal će na svom terenu pokušati nadoknaditi zaostatak protiv BATE Borisova, dok bi ogled Eintrachta i Šahtara mogao biti bogat golovima...

Arsenal - BATE

Veliko iznenađenje napravio je bjeloruski BATE Borisov u prvom susretu protiv Arsenala. Protiv favoriziranih Topnika, Bjelorusi su slavili s 1:0 i optimistično dočekuju uzvratni susret. Arsenal definitivno nije ozbiljno shvatio prvi ogled, iako je bio bolja momčad.

Ipak, kada se sve zbroji, BATE je imao još nekoliko sjajnih prilika i može Arsenal biti sretan što nije s još većim porazom otišao u London. Bjelorusi nisu u natjecateljskom ritmu kao londonska momčad jer praktično od prosinca nisu odigrali natjecateljsku utakmicu. Ipak, čvrsta igra i odlični kontranapadi pokazali su se sjajnim i BATE dolazi na Emirates s lijepom prednošću.

Jasno, to im sigurno neće biti dovoljno. Morat će barem jedan pogodak postići u Londonu ako misle proći dalje. Teško je očekivati da Arsenal u 180 minuta neće zabiti gol. Očekujemo napadački Arsenal koji će pokušati već u uvodnim minutama doći do pogotka kojim bi se ohrabrio i bacio u očaj goste. Prema najavama, Topnici kreću u najjačem sastavu bez Alexandrea Lacazettea koji je dobio crveni karton u prvom susretu.

Eintracht - Šahtar

U Frankfurtu nas očekuje iznimno uzbudljiv ogled između domaćeg Eintrachta i Šahtara iz Donecka. Prvi susret završio je remijem 2:2, iako je njemačka momčad bila bolja. Jedan od razloga dominacije je i rani crveni karton Šahtara koji je svakako pomogao Eintrachtu. Vodili su gosti 2:1, no nisu uspjeli zadržati pobjedu i Šahtar može biti sretan neriješenim ishodom.

Ipak, u Frankfurtu će priča biti drugačija jer je Eintracht vrlo dobar na svom terenu praćen gromoglasnom podrškom svojih navijača. Nijemci jesu u jednom čudnom nizu od čak pet susreta koji su završili remijem, ali danas bi trebali doći do prolaza. Napadački to izgleda sjajno, Ante Rebić i Luka Jović rade odličan posao i mnogi smatraju kako će na ljeto Eintracht na njima zaraditi više od 100 milijuna eura.

Šahtar također napadački dobro izgleda, pokazali su to i u Ligi prvaka te bi ovo mogao biti pravi spektakl praćen golijadom. Gosti nemaju što izgubiti, iako je logično očekivati da će opreznije ići prema naprijed i tražiti neku priliku iz kontre ili polukontre. S druge strane, domaći igraju izuzetno pokretljivo i mogli bi od starta krenuti vrlo ofenzivno.

Dinamo Kijev - Olympiakos

Slično kao i u prethodnom srazu, ovdje nas također očekuje uzbudljiv dvoboj. S jedne strane je Dinamo Kijev kojemu još uvijek nije počelo nacionalno prvenstvo i može se u potpunosti koncentrirati na obveze u Europskoj ligi, dok je s druge strane Olympiakos koji je već u natjecateljskoj formi.

Prvi susret završio je remijem (2:2) i s tim mogu zadovoljniji biti gosti koji su došli do izjednačujućeg pogotka u 89. minuti. Utakmica nije obilovala prilikama, iako su momčadi bile izuzetno efikasne. Svega 17 udaraca za četiri pogotka je sasvim pristojna statistika. Sličan dvoboj treba očekivati i večeras.

Ovo nisu momčadi koje će bezglavo juriti po pogodak, osim ako se ne radi o posljednjim minutama i očekuje nas ponovno čvrst dvoboj, taktičko nadmudrivanje i prava rovovska bitka. Prvi ogled je bio bogat golovima, no domaćima je u cilju da spuste loptu i pokušaju nametnuti sporiji ritam. Njima 0:0 odgovara i sigurno da neće nepotrebno srljati. S druge strane, teško je reći ima li Olympiakos dovoljno kvalitete da se u Kijevu nametne kao momčad. Napomenimo još kako zbog ozljede Josipa Pivarića neće biti u kadru domaćeg sastava.

Salzburg - Club Brugge

Club Brugge kojeg vodi Ivan Leko s pobjedom 2:1 dolazi u goste kod prošlogodišnjeg polufinalista Salzburga. U prvom susretu favorizirani Austrijanci došli su u ranoj fazi susreta u vodstvo, no u drugom dijelu Belgijci su preokrenuli rezultat i došli do važne pobjede. Danas ih ipak u Salzburgu očekuje puno teži susret.

Salzburg je fantastičan na domaćem travnjaku. Posljednjih 15 susreta na svom terenu u europskim natjecanjima nisu izgubili, dapače upisali su 11 pobjeda. Posljednji poraz došao je prije više od dvije godine i to je velika prednost koju ima austrijska momčad. Salzburg je poznat u Europi kao momčad koja jednostavno ne može ući u Ligu prvaka, ali u Europskoj ligi postižu odlične rezultate.

Prošle godine pokazali su sjajne igre, a jednako dobro igraju i ove sezone. Činjenica da su grupnu fazu završili sa šest pobjeda u konkurenciji sa Celticom, Rosenborgom i RB Leipzigom, dovoljno govori. Belgijci su također kvalitetni, Leko radi sjajan posao s Club Bruggeom i njihov ovogodišnji uspjeh definitivno je zaslužen. Večeras će za goste biti važno izdržati početni pritisak domaćih jer je za očekivati da Salzburg krene ofenzivno.

Oni moraju juriti pogodak i željet će što prije doći do vodstva kako bi dobili dodatnu injekciju samopouzdanja. Club Brugge će sigurno biti u nešto podređenijem položaju, no to nužno ne mora biti loše jer gosti imaju jako dobru skok igru i opasni su iz prekida. Što se tiče hrvatskih igrača, za očekivati je nastup Marina Pongračića u obrani Salzburga, dok će Karlo Letica vjerojatno biti na klupi Club Bruggea. Matej Mitrović je još uvijek ozlijeđen i neće konkurirati za ovaj ogled.

Ostali dvoboji

Bayer Leverkusen igrat će na svom terenu protiv Krasnodara. Prvi susret završio je s neodlučenih 0:0 i večeras valja očekivati puno bolju igru Bayera. Nijemci imaju nekih problema s ozljedama, no Krasnodar bi morali proći. Što se tiče Tina Jedvaja, nije realno da će nastupiti od prve minute.

Iako u velikim problemima u domaćem prvenstvu u kojem im čak prijeti ispadanje iz prve lige, Fenerbahče je uspio doći do slavlja protiv Zenita. Bili su bolji veći dio susreta i zasluženo slavili, iako su Rusi u prvom dijelu promašili kazneni udarac. Danas ipak treba očekivati drugačiju utakmicu. Zenit želi dobar rezultat u Europskoj ligi i protiv objektivno neuigranog Fenerbahčea ne bi smjeli imati velikih problema.

Benfica na svom terenu dočekuje Galatasaray. Iako su Turci vrlo opasni, prednost koju portugalska momčad ima je velika. Pobjeda u Istanbulu od 2:1 veliki je kapital koji Benfica neće propustiti, pogotovo jer su na domaćem terenu sjajni. Ove sezone upisali su tek tri poraza na svom terenu, od čega dva od Porta i Bayerna. Galatasaray će teško u gostima slaviti s dva pogotka razlike ili postići tri pogotka.

Iako opterećeni problemima s Maurom Icardijem koji je i dalje van terena, Inter bi na San Siru trebao potvrditi prolaz protiv bečkog Rapida. U prvom susretu Nerazzurri su slavili s 1:0 i treba očekivati njihov prolaz u sljedeći krug natjecanja. Očekuju se nastupi Marcela Brozovića i Ivana Perišića, dok je Šime Vrsaljko van terena zbog nedavne operacije koljena.

Europska liga, šesnaestina finala, 2. utakmica:
Utakmice počinju u 18.55
Arsenal - BATE (0:1)
Eintracht - Šahtar (2:2)
Napoli - Zurich (3:1)
Salzburg - Club Brugge (1:2)
Valencia - Celtic (2:0)
Villarreal - Sporting (1:0)
Zenit - Fenerbahče (0:1)

Utakmice počinju u 21.00
Bayer Leverkusen - Krasnodar (0:0)
Benfica - Galatasaray (2:1)
Betis - Rennes (3:3)
Chelsea - Malmo (2:1)
Dinamo Kijev - Olympiakos (2:2)
Genk - Slavia Prag (0:0)
Inter - Rapid Beč (1:0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!