Košarka

Srbija zakomplicirala plasman na SP, Rusi i Finci osigurali izravan dvoboj za Kinu

Petar Jenjić • četvrtak, 21.02.2019.
Srbija zakomplicirala plasman na SP, Rusi i Finci osigurali izravan dvoboj za Kinu
Foto: EPA

Nastavljene su europske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo gdje je plasman dodatno zakomplicirala Srbija koja je poražena kod Estonije, dok je Finska pobjedom protiv Francuske osigrala da joj dvoboj protiv Rusije u posljednjem kolu odlučuje o konačnom putniku za Kinu...

Skupina K

Rusija je napravila ono što se od nje i očekivalo, upisala je visoku pobjedu na gostovanju kod Bugarske sa 104:60 i u posljednjem će kolu protiv Finske igrati za plasman u Kinu. Utakmica je bila lišena bilo kakve napetosti, Rusi su do poluvremena imali 22 koša viška (52:30), a prednost su sačuvali do kraja utakmice.

Dmitri Kulagin sa 16 koševa predvodio je Ruse do pobjede, Evgenij Baburin dodao je 14 poena. Jedini dvoznamenkast kod Bugarske bio je Pavel Marinov s 15 koševa.

Nastup na Svjetskom prvenstvu potvrdila je Češka koja je na domaćem parketu bila bolja od Bosne i Hercegovine sa 69:64 i tako ju ostavila na posljednjem mjestu skupine K. Gosti su ostali u egalu sve do same završnice susreta, no Česi su bili precizni s linije slobodnih bacanja u posljednjim sekundama susreta te su spriječili bilo kakav preokret.

Najbolji je u pobjedničkim redovima bio Jaromir Bohačik sa 17 koševa, dok je Pavel Pumprla dodao 14 poena. Aleksandar Lazić sa 16 koševa i sedam skokova te Adin Vrabac s 14 poena bili su najbolji kod gostiju.

Kao što smo već ranije spomenuli, dvoboj Rusije i Finske u Permu odlučit će putnika na Svjetsko prvenstvo, no to ne bi bio slučaj da Finci danas nisu na domaćem parketu svladali Francusku rezultatom 76:69. Vodili su domaćini cijelu posljednju četvrtinu, Francuzi su uspjeli doći na minus tri (70:67) minutu prije kraja, no više od toga nije išlo.

Odlični Jamar Wilson predvodio je Fince s 29 poena, dok je Sasu Salin dodao 14 koševa. Najbolji je kod Francuza bio Amine Noua s 19 koševa.

Skupina L

Kako si najbolje zakomplicirati put na Svjetsko prvenstvo zna Srbija koja je prvu od dvije prilike za osiguravanje plasmana propustila na gostovanju kod Estonije koja je tijesno slavila sa 71:70. Plasman u Kinu i dalje mogu izboriti ako pobijede u posljednjem kolu Izrael na domaćem parketu ili u slučaju poraza ako se poklope još neki rezultati.

Iako je Srbija nakon tri četvrtine imala pet poena prednosti (54:49), nije to bila prava igra kojom su mogli biti zadovoljni. Egal je ostao do kraja, a deset sekundi prije kraja Sander Raieste pogodio je tricu za 71:68. Imali su gosti svoje prilike u preostalom vremenu, a najbolju Stevan Jelovac koji je fauliran na trici. Međutim, srpski košarkaš promašio je posljednje slobodno bacanje.

Estonce su s po 18 poena predvodili Kristjan Kitsing i Kristian Kullamae. Stevan Jelovac ubacio je 19 poena te dodao osam skokova za Srbiju, po 16 koševa dodali su Dragan Milosavljević i Miloš Teodosić (deset asistencija).

Pobjedu Estonije dobro je iskoristio Izrael koji je svladao Njemačku sa 81:77 te tako došao na omjer 5-6, jednu pobjedu iza Srbije protiv koje igra u posljednjem kolu. Imali su Nijemci svoje prilike u završnici susreta pa tako i povesti, no nisu uspjeli. Pobjedu Izraelcima osigurao je s linije slobodnih bacanja T.J. Cline četiri sekunde prije kraja.

Upravo je Cline predvodio domaćina do pobjede s 14 poena i pet skokova, dok su po deset koševa dodali Yiftah Ziv (pet asistencija) i Rafi Menco (pet skokova). Niels Giffey i Andreas Obst sa 16 koševa predvodili su Njemačku.

Na prvom mjestu i dalje je ostala Grčka koja je na domaćem parketu sa 81:69 bila bolja od Gruzije. Grci su na poluvremenu imali 13 koševa viška (44:31), uspjeli su gosti u posljednjoj četvrtini doći na minus pet (68:63), ali tu su se i zaustavili.

Panagiotis Vasilopoulos s 15 koševa predvodio je Grke do pobjede, dok je Lefteris Bochoridis dodao 13 poena. Najbolji je kod Gruzije bio Giorgi Šermadini s 26 poena i 15 skokova.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo:
Bugarska - Rusija 60:104
Češka - BiH 69:64
Finska - Francuska 76:69
Estonija - Srbija 71:70
Izrael - Njemačka 81:77
Grčka - Gruzija 81:69

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!