Nogomet

Na današnji dan: U Zagrebu je preminuo jedan od najboljih vratara s ovih prostora

Mihaela Bradovski • petak, 01.03.2019.
Na današnji dan: U Zagrebu je preminuo jedan od najboljih vratara s ovih prostora

Jedan od najboljih vratara s ovih prostora Franjo Glaser preminuo je na današnji dan 2003. godine u Zagrebu. Glaser je preminuo u 91. godini, a smatra se jednim od najboljih i u svoje vrijeme najtrofejnijih vratara koji je branio na ovim prostorima...

Uz velikog Vladimira Bearu, Franju Glasera mnogi smatraju najboljim vratarem s ovih područja. Glaser je je osvajao naslove prvaka s BSK-om, Građanskim i Partizanom, nastupao za reprezentacije Jugoslavije i Hrvatske, a nakon igračke karijere započeo je i trenersku.

Glaser je u osječkoj Slaviji upisao prve značajnije nastupe, a za vrijeme odsluženja vojnog roka branio je za BSK iz Beograda s kojim je osvajao titulu prvaka 1935. i 1936. godine.

Nakon odsluženja vojnog roka preselio je u Zagreb gdje je branio za Građanski od 1937. godine pa sve do kraja Drugog svjetskog rata pri čemu je skupio više od 600 nastupa u dresu Zagrepčana. S Građanskim je osvajao titule prvaka Kraljevine Jugoslavije dva puta te jednom titulu prvaka Nezavisne Države Hrvatske.

Nastupao je za obje reprezentacije, a Zagreb je napustio 1945. godine kada se vratio u Beograd i stao na vrata Partizana s kojim je osvojio i naslov prvaka. Nakon dvije godine odlazi u Mornar iz Splita, a tamo ostaje sve do rasformiravanja kluba 1949. godine kada i završava igračku karijeru.

Tu je već počeo s trenerskim pozivom, a kasnije je kao trener radio i u između ostalih Rijeci, Osijeku, Zagrebu, Trešnjevci, Klagenfurtu, Veležu...

Glaser je u karijeri odigrao preko 1200 utakmica, a prema Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža ima nevjerojatnu statistiku obranjenih kaznenih udaraca, obranio je njih 73 od 94 pokušaja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!