Ostali sportovi

Na današnji dan: Prekinuta dominacija Muhammada Alija, u New Yorku upisan prvi poraz

Branimir Korać • petak, 08.03.2019.
Na današnji dan: Prekinuta dominacija Muhammada Alija, u New Yorku upisan prvi poraz
Foto: EPA

Kroz povijest ova borba poznata je kao "Borba stoljeća", a u njoj su se sastali Muhammad Ali i Joe Frazier. Obojica su dotad bili neporaženi, a prvi porazu u karijeri na kraju je upisao Ali...

Muhammad Ali i Joe Frazier na današnji dan 1971. godine susreli su se u borbi za naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Obojica su u taj meč ušli neporaženi i obojica su se smatrali prvacima. Zanimljivo pojaseve je držao Frazier jer je Ali 1967. godine ostao bez titule nakon što je odbio odlazak u vojsku, a nakon što je Ali ostao bez titule, ubrzo ju je osvojio Frazier.

Jednoglasan dojam uoči meča bio je kako će on odlučiti o tome tko je najbolje teškaš svijeta i da nema nikog drugog tko bi im mogao zaprijetiti. Tako su i obojica dobili istu svotu zagarantiranu, u to vrijeme ogromnih po 2.5 milijuna dolara. Bio je to i politički dvoboj, Ali se smatrao predstavnikom svih onih koji su protiv američke vlade i rata, a Frazier upravo suprotno.

Sve oko borbe bilo je dotad neviđeni spektakl, a borba se prenosila u 50 država svijeta. Nije sve išlo glatko i javili su se tehnički problemi s prijenosom krajem treće runde što je ujedno izazvalo i veliko nezadovoljstvo kod samih gledatelja, a na nekim mjestima došlo je i do nereda.

Ali je bio prvi koji je nametnuo ritam i počeo dobivati prednost kod sudaca, ali i prije sredine borbe kod njega se počeo sve više osjećati umor i Frazier je preuzimao kontrolu.

U 15. rundi Ali je nekako preživio nokaut, bio je vidno ozlijeđen, ali nije dopustio prekid već se borio do kraja. Frazier je u konačnici odnio uvjerljivu pobjedu jednoglasnom odlukom sudaca.

Bio je to prvi poraz Alija u karijeri, a kasnije će se Frazieru osvetiti još dva puta. U New Yorku 1974. godine pobijedio ga je jednoglasnom odlukom sudaca, a u Manilli godinu dana kasnije tehničkim nokautom u 14. rundi.

Frazierov prvi poraz stigao je 22 mjeseca nakon što je svladao Alija, u Kingstonu ga je nokautirao u drugoj rundi George Foreman i tu je krenuo njegov pad. Do kraja profesionalne karijere upisao je još tri pobjede i tri poraza, dva od Alija i jedan od Foremana.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!