Nogomet

Dinamo u borbi za četvrtfinale Lige mladih: "Ovo je kopija prve momčadi Liverpoola"

gnkdinamo.hr • ponedjeljak, 11.03.2019.
Dinamo u borbi za četvrtfinale Lige mladih: "Ovo je kopija prve momčadi Liverpoola"
Foto: Pixsell

U utorak, 12. ožujka u 15 sati na travnjaku Hitrec-Kaciana osminu finala UEFA Lige prvaka mladih igraju Dinamo i Liverpool...

Uzvrata nema, a pobjednik ovog dvoboja proći će u četvrtfinale gdje će ga čekati bolji iz ogleda Chelseaja i Montpelliera koji igraju u srijedu.

Cijena ulaznice za utakmicu Dinamo - Liverpool iznosi 40kn, a prodaja će biti u ponedjeljak i utorak na Ticket pointu kod stadiona. Ulaz na Hitrec bit će otvoren od 14 sati i to sa strane Maksimirske ceste. Vlasnici godišnjih ulaznica trebaju na Ticket pointu preuzeti besplatnu jednokratnu ulaznicu.

Na konferenciji za medije dan uoči utakmice svoja su očekivanja iznijeli trener Igor Jovićević i vratar Dinko Horkaš.

"Ako smiju, neka dođu u peterac", odrješito je na početku provukao mladi Dinamov vratar Dinko Horkaš na upit o agresivnim Liverpoolovim napadačima.

"Čeka nas lijepo iskustvo, veliki izazov protiv europskog velikana. Spremni smo, motivirani i vjerujemo da ćemo proći dalje. Detaljno smo analizirali suparnika, našim igračima predočili sve segmente igre, atmosfera u svlačionici je dobra... Znamo da će biti jako teška i zahtjevna utalkmica, oni su vrhunski organizirana momčad, pogotovo u kombinatorici. Kad imaju loptu, igraju okomito, krila mogu ići „jedan na dva“, a ne samo „jedan na jedan“, tu su Camacho i Cain, u špici je Duncan koji traži prostor, okomit je, brz... Momčad su koja zna igrati, ali u onoj mjeri u kojoj ćemo joj mi dopustiti. Vjerujemo u sebe, u naš prolaz, pogotovo uz impuls naših navijača na Hitrec-Kacianu", optimističan je trener Igor Jovićević.

Kakvo je stanje u momčadi, jesu li svi u konkurenciji?

"Jesu. Atmosfera je odlična, odradili smo fantastičan tjedan, isprobavali sve varijante, kako s loptom tako i bez. Riječ je o suparniku koji zna igrati, imaju srednji red koji može diktirati ritam utakmice, odlično su tehnički obučeni. Ali, ako im se suprotstavimo uz čvrsti blok u duel igri, usmjerit ćemo utakmicu gdje mi hoćemo. Svjesni smo svoje snage, respektiramo suparnika i njegov status u europskom nogometu, ali dolaze kod nas, u Dinamovo gnijezdo."

Koliko Liverpool u ovom uzrastu taktički odudara od engleskog poimanja nogometa, dakle od stila u kojem krila traže centarfora?

"Ovo je kopija prve momčadi Liverpoola. Sigurno je da postoji kvaitativna distanca od prvog sastava, ali stil i filozofija su isti. Igraju sustavom 4-3-3 s brzim i okomitim krilima koja djeluju više unutra nego po strani pri čemu se bekovi dižu kao krila. Igraju organizirani presing. Odrađivali smo sve te segmente, vjerujemo da ćemo dobro odgovoriti na njihove ideje."

Koliko će vaš vezni red morati igrati „na mišiće“?

"U zadnjoj utakmici protiv moskovskog Lokomotiva govorio sam da ćemo morati znati odgovoriti na njihovu agresiju jer im je to glavna odlika. Liverpool je, pak, tehnički jako dotjerana momčad, dobro se kreću, imaju izraženu kombinatoriku, stalno mijenjaju mjesta u sredini... Ali, moramo biti blizu njima, svaki duel treba biti na rubu kartona. Bio sam vezni igrač, kad mi je suparnik dao igrati, mogao sam podignuti ritam, ali kad su bili blizu mene, tada se smanjuje i prostor i vrijeme za donošenje odluke."

Je li Liverpool favorit?

"Jesu, neka budu favoriti ovaj put. Oni su, koliko čujem, možda glavni kandidati za osvajanje Lige prvaka. Ma, mi znamo protiv koga igramo, svjesni smo njihove kvalitete, ali svjesni smo i svojih aduta. Pokazujemo to iz dana u dan. Kad igramo jedan za drugoga, kad se poklope talent i srce, možemo parirati svima, tako i Liverpoolu."

U zadnjoj ste utakmici pobijedili boljim izvođenjem jedanaesteraca. Hoćete li ih ponovno vježbati?

"U nogometu su sve opcije otvorene. Uostalom, sport je nepredvidiv, ne moraš čak biti ni bolji da bi pobijedio. Sigurno ćemo našega vratara Horkaša na treninzima „opteretiti“ s izvođenjima jedanaesteraca. Ali, pokušat ćemo, dakako, sve riješiti tijekom igre" dodao je trener Jovićević.

A što kaže vratar Horkaš? Je li već vježbao jedanaesterce?

"Nisam. Ali, čeka nas još jedan trening, zadnja provjera, trener će nam dati da se malo „ispucamo“. Uglavnom, spremni smo za Liverpool, znamo njihovu kvalitetu, ali znamo i našu. Ne bojimo se, spremni smo na „fajt“."

Englezi su poznati po tome da grubo ulaze u suparnički peterac. Koliko ćete morati prilagoditi svoj stil i način izlaska?

"Spreman sam za sve napadače. Ako hoće, mogu svi odjednom doći! Imamo dobre obrambene igrače, sve radimo zajedno. Dakle, spremni smo na sve, ne mogu nas iznenaditi. Ako smiju, neka dođu u peterac!"

Kolika je razlika između ovog Liverpoola i, primjerice, Tottenhama kojega ste nedavno pobijedili u Premier League International Cupu u gostima?

"Stil igre im je sličan, vole se nadigravati, nema nabijanja. Razlika je u tome što su Liverpoolovi igrači mlađi, samim time i fizički slabiji od one momčadi Tottenhama. Mi smo pokazali da se možemo „potući“ i sa starijima od sebe kao s Tottenhamom. Nema razloga da ne pobijedimo i Liverpool", dodao je Horkaš.

FOTO: Marko Prpić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!