Nogomet

Od Engleske pa do Rusije: Kako su Vatreni startali u kvalifikacijama

Piše: Petar Jenjić • četvrtak, 21.03.2019.
Od Engleske pa do Rusije: Kako su Vatreni startali u kvalifikacijama
Foto: Davor Sajko

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom početak je kvalifikacija za Europsko prvenstvo pa ćemo se kratko prisjetiti kako su Vatreni startali na počecima svih, od Engleske 1996. pa sve do Rusije 2018. godine...

Engleska 1996.

Nakon niza prijateljskih utakmica tijekom prvih ratnih godina, Vatreni su prvu službenu natjecateljsku utakmicu odigrali u kvalifikacijama za odlazak na Europsko prvenstvo u Englesku. Bilo je to 4. rujna 1994. godine u Tallinnu gdje je Hrvatska protiv Estonije stigla do pobjede od 2:0. Otpor domaćina slomljen je u drugom poluvremenu, a oba pogotka postigao je Davor Šuker, i to u 49. i 80. minuti.

Pet dana kasnije u Maksimiru je odigrana i prva domaća utakmica, a protivnik je bila Litva koja je svladana istim rezultatom. Kao i u prvom susretu, protivnike Hrvatske odolijevao je u prvom poluvremenu, ali je pokleknuo u nastavku. U 61. minuti pogodio je Nikola Jerkan, kojem je to bio prvi i jedini gol za reprezentaciju, dok je u 85. minuti, samo 120 sekundi nakon ulaska u igru, poentirao Ardian Kozniku.

Francuska 1998.

Kvalifikacije su otvorene protiv Bosne i Hercegovine na neutralnom terenu. Utakmica se igrala na stadionu "Renato Dall' Ara" u Bologni, a Hrvatska je slavila s 4:1. Slaven Bilić doveo je Hrvatsku u vodstvo u 12. minuti, da bi rezultat ubrzo izjednačio Hasan Salihamidžić. Prednost Vatrenima vratio je Goran Vlaović nakon pola sata igre, a to je ujedno bio i rezultat prvog poluvremena. U nastavku susreta Alen Bokšić je dvama pogocima potvrdio pobjedu.

Drugi susret odigran je na Maksimiru pred oko 30 tisuća gledatelja. Gostovala je Grčka koja je uspjela doći do boda, a susret je završio 1:1. Grci su poveli u devetoj minuti pogotkom Demisa Niklaidisa, da bi konačan rezultat u završnici prvog poluvremena postavio Davor Šuker.

Belgija/Nizozemska 2000.

Nakon osvojene bronce na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, pred Vatrenima su bile kvalifikacije za plasman na EURO u Belgiji i Nizozemskoj. Maleni nagovještaj da kvalifikacije neće proći dobro vidio se u prvom kolu skupine 8 u kojem se gostovalo u Dublinu kod Irske koja je slavila s 2:0. Strijelci su bili Denis Irwin u četvrtoj i Roy Keane u 14. minuti. Hrvatska je tu utakmicu zaključila s devetoricom nakon što su u 70. i 72. minuti pocrvenili Mario Stanić i Krunoslav Jurčić.

Do kraja 1998. godine odigrane su još dvije kvalifikacijske utakmice. 10. listopada na Malti se hrvatska reprezentacija našla u zaostatku golom Huberta Sude, no rezultat su okrenuli Dario Šimić i Davor Vugrinec koji je postigao dva gola. Konačnih 1:4 postavio je Šuker.

Nova pobjeda ostvarena je četiri dana kasnije u Zagrebu gdje je pala Makedonija s 3:2. Poveli su gosti preko Saše Ćirića, a rezultat su do kraja poluvremena okrenuli Šuker i Zvonimir Boban. Makedonci su došli do izjednačenja golom Dževdata Šainovskog, no novim pogotkom Bobana Hrvatska je stigla do pobjede.

Japan/Koreja 2002.

Početak kvalifikacija za novo Svjetsko prvenstvo nije obećavao jer su prve dvije utakmice donijele tek dva boda Vatrenima koji su igrali u skupini 6. Vatreni su 2. rujna gostovali kod Belgije na stadionu "Roi Baudouin", a pred 27 500 gledatelja utakmica je završila bez golova.

Nešto više od mjesec dana kasnije u Zagreb je stigla Škotska, a dvoboj je završen rezultatom 1:1. Oba pogotka vidjeli smo u prvom poluvremenu, a Hrvatsku je u vodstvo doveo Alen Bokšić u 14. minuti. Gostima je bod donio Kevin Gallacher koji je poentirao deset minuta kasnije.

Portugal 2004.

Nakon ranog ispadanja u skupini na Svjetskom prvenstvu, Hrvatsku je preuzeo Otto Barić, no početak kvalifikacija za Europsko prvenstvo donio je tek mršavih bod protiv Estonije pred desetak tisuća gledatelja na Maksimiru. Susret je završen rezultatom 0:0.

Ništa bolje nije izgledala niti druga utakmica, a nešto kvalitetnija reprezentacija od Estonije nanijela je Hrvatskoj poraz. Bila je to Bugarska koja je u Sofiji slavila s 2:0. Strijelci su bili Stilijan Petrov u 21. minuti i Dimitar Berbatov u 37. minuti.

Njemačka 2006.

Slabijim nastupima na početku prijašnjih nekoliko kvalifikacijskih ciklusa stigao je kraj na startu borbe za odlazak u Njemačku na Svjetsko prvenstvo. Prvi protivnik bila je Mađarska koja je ispraćena s tri pogotka u mreži. Pogađali su Dado Pršo u 32. i Ivan Klasnić u 57. minuti, da bi autogol postigao Gabor Gyepes deset minuta prije kraja.

Veliki konkurent zasigurno je bila Švedska protiv koje su Vatreni igrali u sljedećem kolu. Na gostovanju u Göteborgu Darijo Srna postigao je pogodak u 64. minuti vrijedan sva tri boda. 2004. godina ipak nije završena idealno, iako se tako činilo nakon prvog poluvremena dvoboja s Bugarskom protiv koje je Hrvatska vodila zahvaljujući dvama pogocima Srne. Međutim, Martin Petrov i Dimitar Berbatov donijeli su gostima bod.

Austrija/Švicarska 2008.

Pod izbornikom Slavenom Bilićem kvalifikacije za EURO u Austriji i Švicarskoj krenule su gostovanjem u Moskvi gdje je protiv Rusije susret završen bez pogodaka. Nakon toga Hrvatska se iskalila na Andori koju je pregazila sa 7:0 uz četiri pogotka Mladena Petrić. U strijelce su se još upisali Ivan Klasnić, Boško Balaban i Luka Modrić.

Iste 2006. godine odigrane su još dvije utakmice, a obje itekako pamtljive. Posebno je to bila ona 11. listopada kada je na Maksimiru pala Engleska. Eduardo da Silva doveo je Hrvatsku u vodstvo u 60. minuti, a osam minuta kasnije Gary Neville vraćao je loptu Paulu Robinsonu, no ona je odskočila, prevarila engleskog vratara i ušla u mrežu.

Na krilima te pobjede Hrvatska je gostovala kod Izraela kojeg je svladala s 4:3. Prvi igrač susreta bio je Eduardo koji je postigao hat-trick, dok je jedan pogodak dodao Srna. Strijelci za Izraelce bili su Roberto Coulautti, koji je dva puta poentirao, i Yossi Benayoun.

JAR 2010.

Utakmica u Beču protiv Turske ostavila je traga na igračima na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. Niko Kovač, Luka Modrić i Mladen Petrić zabili su na startu kvalifikacija u 3:0 pobjedi protiv Kazahstana, no uslijedila je osveta Engleza koji su na krilima tadašnje mlade nade Thea Walcotta slavili s 4:1. Spomenuti igrač postigao je tri gola, jedan je dodao Wayne Rooney, a za Hrvatsku je zabio Mario Mandžukić.

Novi ciklus iste godine donio je gostovanje kod Ukrajine u Harkovu, a utakmica je završena bez golova. 2008. zaključena je laganom 4:0 pobjedom protiv Andore uz dva gola Ivana Rakitića te po jednog Ivice Olića i Luke Modrića.

Poljska/Ukrajina 2012.

Neodlazak na Svjetsko prvenstvo bio je dovoljan motiv za početak novih kvalifikacija koje su otvorene u Latviji. Dvoboj je završio u korist hrvatske reprezentacije koja je slavila golovima Petrića, Olića i Srne. Grčka je nakon toga stigla u Zagreb, a dvoboj je završen bez pobjednika 0:0.

Slijedilo je gostovanje kod Izraela gdje je briljirao Niko Kranjčar koji je s dva pogotka donio pobjedu. Domaćin je do kraja golom Itaya Shechtera samo ublažio poraz. 2010. godina zaključena je pobjedom protiv Malte s 3:0. Ponovno je prvo ime s dva postignuta gola bio Kranjčar, a konačan rezultat postavio je Nikola Kalinić.

Brazil 2014.

Četiri utakmice kvalifikacija odigrane su i 2012. godine za odlazak u Brazil. Pod vodstvom Igora Štimca rezultat je bio bolji nego je to igra pokazivala. Nikica Jelavić donio je pobjedu na startu protiv Makedonije, nakon čega je slijedila utakmica kod Belgije. Ivan Perišić donio je vodstvo Hrvatskoj, a konačnih 1:1 postavio je Guillaume Gillet krajem prvog poluvremena.

Novi susret s Makedoncima, ovoga puta u Skopju, završio je hrvatskom pobjedom od 2:1. Agim Ibraimi doveo je domaću momčad u vodstvo u 16. minuti, da bi prvo poluvrijeme bilo zaključeno neriješenim rezultatom nakon što je poentirao Vedran Ćorluka. Pobjedu i tri boda donio je dalekometnim slobodnim udarcem Rakitić koji je iskoristio rani izlazak s vrata protivničkog golmana Martina Bogatinova. Manje drame bilo je u utakmici protiv Walesa u Gradskom vrtu gdje su Mandžukić i Eduardo zabili za pobjedu.

Francuska 2016.

Na startu kvalifikacija za EURO u Francuskoj u Zagreb je stigla Malta protiv koje su se Vatreni namučili, ali ipak ju uspjeli svladati s 2:0. Mrežu je "načeo" Luka Modrić početkom drugog poluvremena, a pobjedu je potvrdio Andrej Kramarić. Slijedilo je gostovanje kod Bugarske u Sofiji, a "junak" susreta bio je Nikolaj Bodurov koji je postigao autogol.

Drugi ciklus utakmica počeo je sjajnom predstavom protiv Azerbajdžana kojem je Hrvatska utrpala šest golova u 60 minuta. Dva je puta pogađao Perišić, jednom su bili precizni Kramarić, Brozović i Modrić, da bi konačan rezultat autogolom postavio Rašad Sadigov. 2014. godina zaključena je gostovanjem na San Siru kod Italije, a susret je završen rezultatom 1:1. Antonio Candreva doveo je Talijane u vodstvo u 11. minute, a četiri minute kasnije Ivana Perišić postavio je konačan rezultat.

Rusija 2018.

Kvalifikacije za odlazak u Rusiju koja je donijela puno toga lijepog, krenuo je maksimirskim remijem s Turskom. Ivan Rakitić doveo je Hrvatsku u vodstvo, a konačan rezultat postavio je Hakan Calhanoglu. Nakon toga Hrvatska je na gostovanju razbila Kosovo sa 6:0 uz hat-trick Marija Mandžukića u prvih 35 minuta. Mrežu domaće momčadi do kraja su još napunili Matej Mitrović, Ivan Perišić i Nikola Kalinić.

Novi ciklus od dvije utakmice prvo je donio gostovanje u Tampereu kod Finske gdje je pobjednički pogodak postigao Mandžukić. Uslijedilo je gostovanje Islanda u Zagrebu gdje je Marcelo Brozović s dva postignuta gola donio Vatrenima sva tri boda.

EP 2024, skupina B

1Španjolska 13:0+33
2Italija 12:1+13
3Albanija 11:2-10
4Hrvatska 10:3-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 13:0+33
2Italija 12:1+13
3Albanija 11:2-10
4Hrvatska 10:3-30

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!