Nogomet

Utakmica dana između Nizozemske i Njemačke, Sjeverna Makedonija prijeti Keku

Jan Šneler • nedjelja, 24.03.2019.
Utakmica dana između Nizozemske i Njemačke, Sjeverna Makedonija prijeti Keku
Foto: EPA

Nastavljaju se susreti kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine, a večeras nas očekuje i veliki dvoboj, europski klasik u Amsterdamu između Nizozemske i Njemačke…

Nizozemska – Njemačka

Pravi europski klasik očekuje nas večeras na Johann Cruyff Areni u Amsterdamu. Domaćin Nizozemska ugostit će Njemačku i taj susret definitivno možemo nazvati dvobojem dana. Nizozemci su godinama bili u krizi, nisu sudjelovali na najvećim natjecanjima, dobrano srozali reputaciju, ali u posljednje vrijeme reprezentacija se sve više diže.

U Ligi nacija osvojili su prvo mjesto u skupini ispred Francuske i Njemačke i danas su možda i favoriti za osvajanje završnice u Portugalu. Ove kvalifikacije počeli su na najbolji način laganom pobjedom protiv Bjelorusije. Momčad izgleda dobro, ozljeda nema, Ajax radi sjajan posao u Ligi prvaka i Nizozemska opet izgleda moćno. Uz to, Ronald Koeman složio je sjajan sastav, napadački izuzetno potentan i danas Oranje u statusu favorita dočekuje Njemačku.

Elf se nalazi u položaju u kojem je bila Nizozemska donedavno. Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji ispali su već u grupnoj fazi, ispali su iz Lige A Lige nacija i Joachim Löw je morao napraviti rez. Većina momčadi koja je donijela Njemačkoj svjetski naslov prije pet godina više nije tu. Njemački izbornik odlučio je maknuti iz reprezentacije igrače koji jednostavno više ne pokazuju dovoljno volje i želje ili jednostavno više nisu na potrebnoj razini. Hoće li uspjeti u tom naumu teško je reći. Njemačka je jaka, ponovno ima solidnu momčad, mahom mlađih igrača i Löw bi mogao napraviti dobar posao i pripremiti Elf za novi ciklus.

Wales – Slovačka

Iako je još rano govoriti o nekim kombinacija i slagati planove, ova utakmica mogla bi biti izuzetno važna i za Hrvatsku. Vatreni prije današnjeg dvoboja s Mađarskom imaju tri boda kao i Slovačka. Wales još nije odigrao niti jedan susret. Slovaci su na svom terenu uvjerljivo slavili protiv Mađara s 2:0, iako se mora priznati kako gosti nisu bili nimalo bezopasni. Nije to bila jednosmjerna utakmica i Slovačka ne djeluje toliko opasno.

Idealno bi za Hrvatsku bilo da slavi protiv Mađarske, a da Slovačka i Wales odigraju neriješeno. Slovaci će vjerojatno opreznije doći u Wales i nastojati zadržati remi koji bi im jako dobro došao. Izuzev nekoliko mlađih igrača, slovačka reprezentacije ima dosta reprezentativnog i klupskog iskustva te jako dobro može reagirati u takvim situacijama. Trebat će im puno strpljenja i dobre realizacije.

Wales igra bez dosta igrača koji su otpali zbog ozljeda. Nema Sama Vokesa, Toma Lawrencea, Ethana Ampadua niti Aarona Ramseyja. U prvoj postavi očekuje se Gareth Bale koji bi trebao biti najvažniji igrač domaćeg sastava. Blagi favorit je Wales, ali Slovačku se ne smije podcijeniti, pogotovo u trenucima kada imaju važna tri boda u banci i znaju odigrati vrlo čvrsto i disciplinirano.

Slovenija – Sjeverna Makedonija

Skupina G kvalifikacija za Europsko prvenstvo jedna je od najtežih za procjenu. Osim Poljske, koja kvalifikacije redovito odrađuje sjajno, pravog favorita nema. Sjeverna Makedonija, Slovenija, Izrael i Austrija dosta su podjednake reprezentacije sa svojim prednostima i manama. Makedonci su uspješno slavili protiv Latvije u prvom kolu, dok su Slovenci odigrali neriješeno protiv Izraela.

Danas će Slovenija u Ljubljani ugostiti Sjevernu Makedoniju i to je definitivno susret u kojem momčad koju vodi Matjaž Kek mora tražiti pobjedu. Svega bod iz dvije utakmice, bez da su igrali protiv Poljske i Austrije, definitivno ne bi dobro sjeo Slovencima i dobrano bi ugrozio njihove šanse za plasman na Euro.

Obje momčadi imaju solidnih pojedinaca, sjajnih igrača, ali nedostaje širine i tu definitivno izbornici trebaju pronaći načina sakriti mane svojih sastava. Sjeverna Makedonija se definitivno diže u posljednje vrijeme, kroz osvajanje skupine u Ligi nacija osigurala je mjesto u play-off fazi, ali sigurno da žele napraviti čudo i direktno izboriti plasman na Euro.

Europsko prvenstvo 2020., kvalifikacije:
Kazahstan – Rusija (15:00)
Wales – Slovačka (15:00)
Izrael – Austrija (18:00)
San Marino – Škotska (18:00)
Cipar – Belgija (20:45)
Nizozemska – Njemačka (20:45)
Poljska – Latvija (20:45)
Sjeverna Irska – Bjelorusija (20:45)
Slovenija – Sjeverna Makedonija (20:45)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!