Košarka

Da su svi kao Bogdanović...

Branimir Korać • subota, 13.04.2019.
Da su svi kao Bogdanović...
Foto: EPA

Hrvati su ove sezone u NBA ligi igrali dosta promjenjivo. Bojan Bogdanović je predvodnik i onaj koji je pokazao daleko najviše, a ostali su imali previše oscilacija, pokazivali su potencijal, ali i prolazili kroz teške trenutke...

Dario Šarić

Philadelphia: 13 utakmica, 30.5 minuta, 36.4 posto šuta, 11.1 poen, 6.6 skokova, 2.0 asistencije

Minnesota: 68 utakmica, 23.9 minuta, 45.4 posto šuta, 10.5 poena, 5.5 skokova, 1.5 asistencija

Bila je to sezona kakvu Dario Šarić nipošto nije priželjkivao. Od ljeta su stvari krenule krivim smjerom. Iz Philadelphije je otišao na odmor dobro raspoložen, s dobrim statusom u momčadi, iza sebe je imao dobru sezonu i onda su stvari krenule nizbrdo. Reprezentativno ljeto za potpuni zaborav, nakon toga nije došao svjež u Philadelphiju, na početku sezone nije igrao dobro i sve je kulminirao razmjenom u Minnesotu. Philadelphia je silno željela Jimmyja Butlera i ponudila je Timberwolvesima dovoljno intirgantan paket da ovi pristanu. Doduše, možda bi pristali i na skromniju priču s obzirom na sve što se s Butlerom događalo i kolike im je probleme stvarao.

Dario je emotivan tip i nije dobro podnio tu razmjenu. Vjerovao je obećanjima kako će ostati u Philadelphiji i da im je bitan, ali prvom prilikom koja se ukazala, razmijenjen je. Morao je krenuti potpuno ispočetka, uslijedilo je novo upoznavanje s momčadi, načinom igre, kompletnim okruženjem, poslan je u vjerojatno najomraženiji grad među NBA igračima što se tiče same privlačnosti i vremenskih uvjeta. Doslovno je morao krenuti ispočetka. Wolvesi su igrali potpuno drugačije od Philadelphije, kemija u momčadi nije bila niti blizu onoj u Pennsylvaniji i Dario se do kraja sezone mučio.

I sam status u momčadi se promijenio, dugo je grijao klupu Taju Gibsonu i čim bi Gibson bolje otvorio utakmicu, Šarić je mogao biti siguran kako u toj utakmici neće igrati neku posebnu ulogu bez obzira kako on ušao s klupe. Sa svim tim palo mu je i samopouzdanje, a situacija se ponešto popravila kada je odlučeno kako će Šarić preseliti u ulogu startera. Sada je on bio taj koji je mogao stvarati pritisak, ali uloga i dalje nije bila nešto posebno velika. U napadu apsolutnu slobodu imaju Towns i Wiggins kao prve zvijezde momčadi, oni su prve opcije pa dolazi velika praznina i onda tek stižu ostali. Towns je takav status itekako zaslužio i opravdao, no Wigginsov krajnji PER bio je u skladu s dojmom kakav je ostavljao, iako je sezonu završio s 18 poena po susretu, PER je lošiji i od Šarićevog.

Ono na što je Šarić naviknuo kroz karijeru je momčadska igra u kojoj su svi uključeni, to ovdje nije dobio i našao se u novoj situaciji. Brojevi su mu pali u odnosu na one u Philadelphiji i ostaje dojam da ga Wolvesi nisu znali do kraja iskoristiti. Držanje Šarića na šutu za tri poena i očekivanje da će vanjskim šutom zasipati protivnike nije rješenje i u takvoj ulozi neće u Minneapolisu dobiti sve što mogu.

Ocjena sezone: 3

Dragan Bender

Phoenix Suns: 46 utakmica, 18.0 minuta, 44.7 posto šuta, 5.0 poena, 4.0 skoka, 1.2 asistencije

Kada je Dragan Bender odlazio u NBA ligu, svi su bili složni kako prvih sezonu ili dvije ne treba očekivati puno. Bio je premlad, neizbrušen, fizički slab i bez ikakvog seniorskog iskustva. I sam je bio svjestan kako je pred njim krvavi rad da bi se uopće doveo u poziciju da participira u ligi. Svi su to spremno prihvatili, on i Sunsi također, znajući kako posjeduje ogroman potencijal i da može ostvariti veliku karijeru. Prošla je treća sezona Benderovog participiranja u ligi, a kako je završila, dovoljno pokazuje da Sunsi nisu odlučili ostaviti ga i sljedeće sezone u svojim redovima. Benderu se dogodilo isto što i Hezonji u Orlandu te odlazi na tržište slobodnih igrača.

Najlakše je napasti Kokoškova da mu nije dao pravu priliku dok su ga još Sunsi mogli zadržati. Istina, Bender kod Kokoškova dugo nije igrao, ali je i istina da mu je pružio priliku i u pripremama i u prvim utakmicama sezone, a ono što je dobio zauzvrat nije bilo dovoljno. Svođenje Bendera na igranje neke solidne obrambene role, a u napadu na izvlačenje na nekonstantan šut za tricu je loše. Tu i sam snosi dio krivice, dobar dio NBA karijere nije pokazivao onu inicijativu, bezobrazluk i želju za većim sudjelovanjem u igri. Počeo je to pokazivati tek pred kraj sezone kada je i igrao više.

Ono što je najgore u cijeloj priči, gledajući Bendera vidjet ćete da može puno više. I pogodit će šut, zakucati na alley-oop u lice protivniku, pogodit će iz prodora, odigrati dobru obranu, pogoditi fade, ali sve to dobivat ćete na kapaljku. I sada je u situaciji da ne zna što će biti sljedeće sezone, hoće li ostati u NBA ligi ili će se vratiti u Europu. Riječ je još uvijek o vrlo mladom igraču koji ima tek 21 godinu, ali iza njega su tri sezone u kojima je pokazao naznake potencijala, ali ne i da ga može isporučivati u kontinuitetu. Riječ o samozatajnom igraču koji se neće gurati u prvi plan, radit će za momčad, ima potencijala i sve su to vrline, ali mora početi pokazivati puno više inicijative jer je u Sunsima završio na kraju klupe kada su svi bili unutra, a neće se puno toga promijeniti niti u nekom drugom klubu ako ne počne postajati značajniji faktor prvenstveno u fazi napada. Najtužnije je što ima apsolutno sve što je potrebno za uspjeh, samo nedostaje drskost. A bez nje nema uspjeha.

Ocjena sezone: 2

Bojan Bogdanović

Indiana Pacers: 81 utakmica, 31.8 minuta, 49.7 posto šuta, 18.0 poena, 4.1 skoka, 2.0 asistencije

Najbolji hrvatski košarkaš i najbolji Europljanin na svojoj poziciji, igra sezonu karijere. Bogdanović se razvio na idealan način, od dolaska u ligu iz sezone u sezonu sve je više rastao i došao do statusa da se o njemu priča kao igraču kojeg čeka ugovor između 15 i 20 milijuna dolara sljedeće sezone. U Pacerse je došao kao pouzdani šuter koji će pomoći u fazi napada, nitko od njega nije očekivao da će postati prvi izbor u napadu i glavni igrač, ali nakon ozljede Victora Oladipa preuzeo je teret na sebe. I dobro da je to napravio jer su Pacersi potpuno bezbolno prošli kroz to razdoblje bez svoje prve zvijezde. Nakon ozljede Oladipa mnogi su predviđali Indiani pad, borbu za doigravanje do posljednje utakmice, a Pacersi su samo nastavili u istom ritmu u kakvom su igrali s Dipom na terenu.

Bogdanović nosi velike zasluge za to. Nikada nije bježao od lopte i odgovornosti u napadu, ali sada ima takav status da se nerijetko prvo njega traži. Protivničke obrane koncentrirane su na njega i čuvaju ga drugačije nego prošlih sezona, ali to nije utjecalo na njegovu produktivnost, dapače. Bogdanović nikada u karijeri nije imao ovakve brojeve i nikada nije preciznije šutirao. Bez obzira na to što ga vrlo često obrambeni specijalci s druge strane čuvaju. Velike zasluge za njegov napredak nosi i stručni stožer Pacersa na čelu s Nateom McMillanom. McMillan je i u razdoblju dok je bio u Portlandu stvorio momčad koja je obrambeno izgledala vrlo dobro, a to je napravio i od Indiane. Bogdanovića se prečesto po defaultu proglašavalo obrambenom rupom iako je čovjek tijekom karijere i u Europi imao itekako kvalitetnih obrambenih rola, a sve zbog fizičkih parametara i brojeva koji su Amerikancima bitniji od onog što vide. No pokazao je i prošle i ove sezone u Pacersima da nije najslabija karika i da može i ovdje izgledati dobro.

Jedan je od rijetkih Hrvata koji nije završio posao u NBA ligi ove sezone i tek sada ga čeka ono pravo. Slijedi doigravanje protiv Celticsa, iznimno naporne utakmice u kojima može dodatno potvrditi visok status, ali i osigurati si superbogati ugovor. Trenutno je tek četvrti najplaćeniji igrač Pacersa, u rangu petoplasiranog Darrena Collisona. Oladipo ima dvostruko veći ugovor, plaćeniji su i Thaddeus Young i Tyreke Evans, a tek onda dolazi Bogdanović s deset i pol milijuna dolara zarađenih ove sezone. Pacersi ga žele zadržati, Bogdanović ne bi imao ništa protiv ostanka, ali on je potpuno slobodan igrač i odluka će biti isključivo na njemu. Naravno, ako ga žele, morat će ga pošteno i platiti. Najčešće se barata sa svotom od minimalno 15 milijuna za jednu sezonu, a sigurno će biti i drugih franšiza koje su spremne iskrcati popriličan novac.

Ocjena sezone: 5

Ivica Zubac

LA Lakers: 33 utakmice, 15.6 minuta, 8.5 poena, 58 posto šuta, 4.9 skokova

LA Clippers: 26 utakmica, 20.2 minute, 9.4 poena, 53.8 posto šuta, 7.7 skokova, 1.5 asistencija

Već je dobro poznata anegdota s reakcijom Jerryja Westa na ponudu Lakersa za trade u kojem je Ivica Zubac završio u Clippersima. Čovjek nije mogao vjerovati da mu Lakersi nude Zupca i Beasleyja za Mikea Muscalu, ali prihvatio je taj nenadani poklon i zahvalio se svom nekadašnjem klubu. Taj trade obilježio je sezonu Ivice Zupca, čak i više od svih pohvala LeBrona Jamesa dok su zajedno igrali u Lakersima. Kasnije je bilo puno analiza i pokušaja shvaćanja zašto su se Lakersi odlučili na taj potez, ali nitko nije došao do pametnijeg odgovora od onog da Lakersi jednostavno nisu dugoročno računali na Zupca i da se žele osloniti na iskusne snage.

Čuđenje je gotovo jednoglasno, ali nije jedinstven slučaj. Lakersi su se zadnjih godina već rješavali na čuđenje svih mladih i talentiranih igrača, a koliko vjeruju svojim klincima, pokazuje i pokušaj tradea za Anthonyja Davisa kada su pokušali "rasprodati klupsko srebro" i Pelicansima proslijediti sve mlade igrače koji valjaju. LeBron je veliki razlog svega toga, on uvijek želi najviše, a u toj projekciji uvijek će više vjerovati iskusnim igračima s kojima voli biti okružen nego onim mlađima. Savjetovat će i ponuditi pomoć, ali na terenu želi one kojima on vjeruje. I tako je Zubac preselio u Clipperse na zadovoljstvo ostatka navijača iz LA-a i u Clippersima će se nastaviti razvijati.

I on je kao i Šarić prolazio kroz fazu prilagodbe tijekom koje nije najjednostavnije, ali već je i za Clipperse imao dojmljivih nastupa. Konkurent mu je Montrezl Harrell, visinom hendikepirani centar, ali i centar kojem Doc Rivers vjeruje. No Zubac je bez obzira na to izborio status u momčadi, u Clippersima ga vide kao važan kotačić za budućnost i sve češće pohvale suigrača i trenera govore da je na dobrom putu. Još uvijek tu ima praznog hoda i lošijih nastupa, ali najvažnije je da u klubu znaju što može i što žele od njega. U Lakersima prvenstveno nisu znali što sa Zupcem napraviti danas i sutra.

Ocjena sezone: 4

Mario Hezonja

NY Knicks: 58 utakmica, 20.8 minuta, 41.2 posto šuta, 8.8 poena, 4.1 skok, 1.5 asistencija, 1.0 ukradena

Apsolutno najnekonstantniji hrvatski igrač u NBA ligi. Hezonja je pokazao baš sve. Atraktivna zakucavanja, pa čak i preko Giannisa Antetokounmpa, blokada na LeBronu Jamesu koja je donijela pobjedu Knicksima, prvi triple double karijere, najviše ubačenih poena u karijeri u jednom susretu, a opet na kraju sezone dojam nije sjajan. Hezonja je igrač od osam poena po susretu o kojem se ove sezone možda najviše pričalo. Knicksi su bili očajni o čemu svjedoči i najlošiji omjer lige, a niti u takvim Knicksima nije se do kraja nametnuo. Imao je dobra i loša razdoblja, izmjenjivala su se često, a Hezonja se u svemu tome malo gubio.

I ove sezone imao je razdoblja kada je glavom bio negdje drugdje i radio pogreške kakve si na ovoj razini ne smije dopuštati, bilo je i krivih odluka u igri, ali u svemu tome pokušavao je pomoći i mlađim suigračima u redovima Knicksa. Ima ugovor samo na ovu sezonu i interes ostalih klubova najbolje će pokazati koliko je napravio. Gledajući završnicu sezone, Hezonja ima budućnost u ligi, a kada bi takve igre pokazivao u kontinuitetu, postao bi i značajan faktor u ligi. Slično kao i kod Bendera, potencijal i predispozicije itekako ima, samo što mu je potrebna veća konstantnost u nastupima. Bender ima problem drskosti, a to je ono s čim Hezonja ima najmanje problema, njegov problem su koncentracija i angažiranost tijekom cijelog susreta.

Ne postoje utakmice pa čak niti posjedi u kojima se može švercati i ne igrati na svom maksimumu. Ako to uspije popraviti, već će pokazati značajan napredak. Bit će vrlo važno gdje će završiti u sljedećoj sezoni. Još uvijek je neizvjesno hoće li to biti Knicksi ili neka druga franšiza. Bit će vrlo bitno kakvu će ulogu imati, na kojoj poziciji, s kakvim suigračima, a jasno je da u ovom trenutku ne može hvatati neki značajniji višegodišnji ugovor. Trebala je ovo biti sezona istine koja će u skromnijoj momčadi pokazati koliko Hezonja može, a nismo saznali previše. U biti možda i jesmo, ali nadamo se da nismo i da može igrati u kontinuitetu ozbiljno i onako kako stvarno može. Povremeni bljesak nije dovoljan kao niti uloga pozitivca u svlačionici.

Ocjena sezone: 2-3

Ante Žižić

Cleveland Cavaliers: 59 utakmica, 18.3 minuta, 7.8 poena, 55.3 posto šuta, 5.4 skokova

Samozatajni Žižić polako, ali sigurno napreduje. U Cavsima je ove sezone dobio priliku, posebno nakon što je sezona otpisana i postalo jasno da spada među one za zaborav. Većinu statističkih brojeva je popravio, pokazao je napredak, odigrao nekoliko vrlo dobrih utakmica, ali i pred njim je još jako puno posla. Žižić ima raznovrsnost u završavanju oko obruča, ali ono što će Cavsi i nekada u budućnosti drugi poslodavci od njega tražiti je i šut barem s poludistance, ako već ne za tricu što je u modernoj NBA ligi postalo pravilo za centre. Isto tako mora napredovati u fazi obrane.

Od dolaska u NBA ligu Žižić je već napredovao i danas je bolji igrač, međutim još uvijek ima puno prostora za poboljšanja. Pozitivno je to što je veliki radnik i voljan učiti i popravljati pogreške. s takvim pristupom napredovat će i dalje te ima budućnost u ligi. Ovo mu je bila prva prava sezona, prošle sezone skupljao je mrvice kao rookie, a pokazao je da nije zalutao u ovo društvo.

Sljedeća sezona bit će važna, Cavsi će od njega očekivati dodatni iskorak i pred Žižićem je naporno ljeto. Neće biti previše vremena za odmor, morat će u Cleveland doći fizički potpuno spreman jer tek treba vidjeti tko će mu biti konkurencija u borbi za minutažu. Od prvog dana morat će igrati sve bolje jer će mu to biti i ključna sezona u borbi za ostanak u Cavsima, ne smije si dopustiti situaciju u kakvoj su se našli Bender i Hezonja.

Ocjena sezone: 3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10813.04.2019. u 15:39
    daj mi neko objasni ko vise prati NBA...ili zna SAD. autor gore kaze da je Dario "poslan je u vjerojatno najomraženiji grad među NBA igračima što se tiče same privlačnosti i vremenskih uvjeta" Zasto je Minneapolis tako malo privlacan? A za klimu...zar nije u tom pogledu Chicago najvraznija... [više na forumu]
    narada108
  • Dinko Bilich13.04.2019. u 11:48
    Pa ono..pretjerao je neke stvari. Indiana je itekako patila bez Oladipa, vidi omjer protiv najjačih u završnici. Svaka čast Babi, jest da Gallo dobar dio igra na 4,no on je krilo. No ajd, generalno OK i dobre ocjene
    Dinko Bilich
  • narada10813.04.2019. u 11:12
    svaka cast onom klubu koji je kupiti Bendera, njemu po meni treba dobro psiholosko vodenje, to bi bilo vise od pola posla sa njim
    narada108
  • basketas13.04.2019. u 10:21
    Odličan tekst, sve potpisujem!
    basketas