Košarka

Mršić: "Ambiciozan sam i imam vjere u hrvatsku košarku"

Petar Jenjić • petak, 03.05.2019.
Mršić: "Ambiciozan sam i imam vjere u hrvatsku košarku"
Foto: FaH

Novi izbornik hrvatske košarkaške reprezentacije Veljko Mršić kazao je kako ima ambiciju i vjeru u hrvatsku košarku te da moraju odmah raditi momčad za kvalifikacije koja mora dati rezultat...

Odluka o novom hrvatskom izborniku pala je na Veljka Mršića koji se zahvalio na prilici te istaknuo kako ima vjere u hrvatsku košarku.

"Hvala vodstvu Saveza, sretan sam i jedva čekam da sve krene i da napravimo što je više moguće. Prvo ću razgovarati sa svim igračima na koje računam, a potom trebam oformiti i stručni stožer. Ambiciozan sam i imam vjere u hrvatsku košarku. Košarka nam je dala sve i omogućila puno toga, to treba i vratiti. Čelnicima HKS-a iznio sam svoje ideje i sada treba raditi. Moramo stvoriti momčad, oformiti jezgru igrača nakon testiranja onih koji se budu mogli nositi. Plan je baza od 15-20 igrača, a to je minimum kako bismo napravili momčad."

Prvi izazov kao izbornik imat će na Ljetnoj ligi u Las Vegasu gdje je Hrvatska dobila pozivnicu. Na raspolaganju neće biti NBA igrači, ali Mršić se nada da će biti prisutni.

"Pokušat ćemo napraviti najbolju moguću selekciju, to je prilika za promociju naše košarke. Teško je nešto napraviti u 3-4 dana prije prozora pa je to prilika da se kroz dva tjedna priprema i desetak dana turnira naprave neke konture. U Las Vegasu na raspolaganju želim imati barem 7-8 igrača koji će igrati u kvalifikacijama. Želja mi je da svoju podršku reprezentaciji daju i naši NBA igrači, kao što dođu James Harden ili LeBron James dati podršku svojim mladim suigračima. Tako se stvara pozitivna atmosfera."

Stiglo je i pitanje hoće li se priključiti mlade igrače reprezentaciji.

"Moramo raditi momčad za kvalifikacije koja odmah mora dati rezultat, ali sigurno i nekoliko mlađih promovirati da stasaju uz starije. Trebamo naći 15-20 igrača u Hrvatskoj, sigurno ih toliko ima, koji će moći igrati i s jakima, ne samo s Rumunjskom ili Mađarskom."

Novog je izbornika najavio i predsjednik Saveza Stojko Vranković koji je dodao kako žele stvari postaviti drugačije po pitanju razgovora s klubovima.

"Savez iznimno komunicira s klubovima, ako se netko ne odazove na pripreme ili ne želi pustiti nekoga, to nije stvar Saveza, nego klubova. Želimo stvari postaviti drugačije, počeli smo s regionalnim okupljanjima igrača, želimo pružiti maksimum kvalitete rada, iskustva i znanja. U toj funkciji jest i radna turneja za formiranje baze igrača u SAD-u."

S obzirom na neuspjeh u kvalifikacijama koji je doživjela i Slovenija, a umalo i Srbija, Vranković je kazao i to hoće li se tražiti promjene.

"Razgovarali smo već s glavnim tajnikom FIBA-e svijet i ukazali na probleme. Nemamo ništa protiv prozora, ali ne odgovaraju nam termini. Kažu kako su svi u istom položaju, ali nije isto biti na čelu Saveza zemlje od pet ili 50 milijuna stanovnika. Tu smo situaciju prepoznali, ali neke stvari zahtijevaju dosta vremena."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!