Nogomet

Istanbul, Rim, Liverpool

Branimir Korać • utorak, 07.05.2019.
Istanbul, Rim, Liverpool
Foto: EPA

Potpuni kolaps doživjela je Barcelona na Anfieldu! Liverpool na Camp Nouu nije bio nadigran kao što pokazuje rezultat, nije niti Barcelona na Anfieldu baš za četiri razlike, ali kao što je Barca trpala na svom travnjaku, isto je radio Liverpool na svom...

Istanbul, finale Lige prvaka, 25. svibnja 2005. Liverpool - Milan. 0:3 Redsi su gubili na poluvremenu, slavili su na penale.

Rim, četvrtfinale Lige prvaka, 10. travnja 2018., Roma - Barcelona 3:0. Barca je slavila 4:1 na svom travnjaku i opušteno ušla u uzvrat u Rimu te zaradila šamarčinu.

Ništa u Barceloni nisu naučili iz tog ispadanja. Nevjerojatno je da im se sezonu kasnije dogodila identična stvar i to u polufinalu. Razlika je ta što su ovaj put imali čak i bolji rezultat iz prvog susreta jer Liverpool u Barceloni nije zabio. Međutim Barca nije izdržala.

Nije izdržala iako je sve govorilo da jednostavno ne može ispasti. Mohamed Salah zaradio je ozljedu u subotu protiv Newcastlea, Roberto Firmino nije zaliječio ozljedu koja ga muči neko vrijeme, a priznat ćete, s njima dvojicom Liverpool je puno jači.

Međutim pojavio se Divock Origi, čovjek koji nikada u karijeri nije zabio pogodak u Ligi prvaka, a ovdje je zabio dva. I to oba potpuno neometan u 16 metara.

I to nije sve. Redsi su u prvom poluvremenu ostali bez Andrewa Robertsona koji je izdržao do odmora, a onda zbog ozljede prepustio mjesto Georginiju Wijnaldumu. Nizozemac je u samo deset minuta na travnjaku spremio dvije lopte hladnokrvno u mrežu.

Prije utakmice Dejan Lovren istaknuo je vjeru u svoju momčad i da Redsi mogu do ogromnog preokreta uz pomoć navijača. Zazivao je pomoć - dobio ju je, zazivao je rani gol - dobio ga je, ismijavali su ga na društvenim mrežama i forumima, a na kraju je Lovren ispao - pametan.

Nakon one pobjede u Istanbulu čudesnim preokretom u finalu protiv Milana, navijačima Liverpoola ovo će biti još jedna velika pobjeda za vječno sjećanje. Isto tako navijačima Barcelone ovo će biti jednako gorka pilula kao ona rimska. Možda i još gorča zbog rezultata iz prve utakmice, zbog svih problema Liverpoola, zbog onog Dembeleovog promašaja u 90 i nekoj minuti i u konačnici zato što se sve to dogodilo u samo godinu dana razmaka.

Imaš Lea Messija, apsolutno dominiraš španjolskim nogometom, imaš momčad koja s pravom može reći da ide po trofej pobjednika Lige prvaka i onda se dva puta na takav način raspadneš. Nedopustivo.

Nedopustivo je kako je Barcelona odigrala u uzvratu, Messi je bio usporen, Suarez se isticao samo po teatralnosti, Alba je bio jako loš, uža obrana također, Ivan Rakitić bio je jedan od rijetkih koji je odradio solidnu utakmicu. Rakitić je bio dobar u defenzivi, išao prema naprijed, raspoređivao suigrače dok je lopta besciljno kružila oko obrane, ali malo je bilo takvih.

Liverpool maestralan, borio se svim snagama, igrači su ostavili posljednji atom snage na travnjaku i zaslužio je prolaz. Bio je bolji, možda ne za 4:0, ali nije niti Barca na svom travnjaku bila bolja baš za 3:0. Zaslužila je Kloppova momčad, za hrabrost, požrtvovnost i prije svega vjeru. Liverpool se vraća u finale Lige prvaka i tamo nikako neće biti autsajder.

Barcelona? Možda nije naučila iz rimskog poučka pa će imati dovoljno vremena da uči iz liverpulskog.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!