Nogomet

Na današnji dan: Prije 50 godina rođen je nizozemski nogometni čarobnjak

Branimir Korać • petak, 10.05.2019.
Na današnji dan: Prije 50 godina rođen je nizozemski nogometni čarobnjak

Legenda Ajaxa i Arsenala, Nizozemac koji se nadavao prekrasnih golova, Dennis Bergkamp, danas slavi "okrugli" 50. rođendan...

Veliki Nizozemac i strijelac najljepšeg pogotka u povijesti Premierlige, Dennis Bergkamp rođen je prije 50 godina u Amsterdamu. Bergkamp je ostao zauvijek upisan u povijest, posebno Arsenala u čijem dresu je pružao najbolje partije i s Thierryjem Henryjem predstavljao je noćnu moru za sve obrane.

U Ajax je došao kao 11-godišnjak i odmah se isticao fantastičnom tehnikom. Primijetio ga je i veliki Johannes Cruijff koji ga je jedno vrijeme trenirao kao dječaka, a kod njega je debitirao i u prvoj momčadi kao 17-godišnjak.

"Idealan nogometaš ne postoji, ali mnogi igrači imaju nešto, no nemaju sve. Možemo reći da Beckenbauer, Di Stefano, Maradona ili Pele spadaju u ekskluzivno društvo i imaju velike kvalitete, ali ne postoji apsolutno najbolji. Ako morate zamisliti 'nogometaša', morate imati u glavi kakav je nogometaš kojeg tražite. Kada zamislim gitaristu, zamislim Keitha Richardsa, ali ako me probudite u pola noći i kažete da zamislim nogometaša, zamislit ću Dennisa Bergkampa", rekao je svojedobno Cruijff.

Najveći je to mogući kompliment za Bergkampa kojem je upravo Cruijff bio veliki idol. Sanjao je da igra poput Cruijffa i bio je uvjeren da je on najbolji igrač svih vremena.

"Sjećam se još uvijek, prvi trening, ja dijete, dolazi Cruijff. Nisam više mogao misliti, nisam mogao uštopati loptu, ništa, izgledao sam kao da prvi put vidim ovu loptu u životu", govorio je Bergkamp.

Kod slavnog Nizozemca debitirao je 14. prosinca u pobjedi protiv Rode 2:0 i polako je dobivao sve više priliku. Dobre igre donijele su mu i pozivnicu u A reprezentaciju, a nakon što je s Ajaxom 1992. godine osvojio Kup Uefa i bio proglašen nizozemskim igračem godine, 1993. napušta klub i seli u Inter.

Sam je tražio transfer u Serie A, bio je uvjeren kako je to u tom trenutku najbolja liga i htio se u njoj okušati, a čast njegovog dovođenja dobio je Inter. Međutim tamo stvari nisu išle željenim smjerom. U prvenstvu nije briljirao, nisu niti rezultati bili dobri, ali zato je barem pomogao Interu u osvajanju Kupa Uefe.

Nakon druge sezone odlučio se za odlazak i povukao najbolji potez karijere, prihvatio je ponudu Arsenala. U početku se mučio, nije se odmah prilagodio na potpuno drugačiji stil igre, ali nije prošlo dugo vremena i počeo je pokazivati zašto ga je Arsenal doveo za tadašnje pojmove za veliki novac.

Sve što je napravio s Arsenalom spada u najljepšu povijest. Nije bio igrač koji će vam donijeti iz sezone u sezonu 15-20 svojih pogodaka, ali njegov utjecaj na momčad, ogroman broj asistencija, nemogući golovi i važna uloga u svim Arsenalovim uspjesima u tom razdoblju, donijeli su mu kultni status u Londonu.

U Arsenal je došao 1995. godine i tamo se zadržao do kraja karijere 2006. godine. S Arsenalom je osvojio tri naslova prvaka Engleske, četiri FA kupa i tri Community Shielda. Zabijao je najljepše golove sezone, bio najbolji igrač Premier lige, najbolji asistent i u konačnici je i uvršten u engleski Hall of Fame.

Poznat je i njegov strah od letenja zbog kojeg je morao propuštati i neka Arsenalova gostovanja kao i neke reprezentativne obaveze. Na gostovanja je uglavnom odlazio vlakom ili automobilom, a u klubu i u reprezentaciji imali su razumijevanja. Taj strah nije bio oduvijek, kako tvrdi u svojoj biografiji razvio se u vremenu dok je bio u Interu kada su na gostovanja odlazili malim zrakoplovima.

FOTO: Wikipedia, Kieran Clarke

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!