Nogomet

Sportnetov žiri: Manchester City uzet će naslov, Hrvati odigrali ispod očekivanja

Mihaela Bradovski, Petar Jenjić, Jan Šneler • nedjelja, 12.05.2019.
Sportnetov žiri: Manchester City uzet će naslov, Hrvati odigrali ispod očekivanja
Foto: EPA

Posljednje kolo je Premier lige, a u borbi za naslov prvaka su Manchester City i Liverpool. Bit će veliko iznenađenje ako City u ovakvoj situaciji propusti osvojiti titulu...

Mihaela Bradovski

Prvak Engleske bit će: Manchester City. Teško je uopće zamisliti da City može kiksati u zadnjem kolu protiv Brightona nakon što je ovako dobro izvukao sezonu. Od onog poraza protiv Newcastlea kada je Aguero "prerano" zabio gol, City je u prvenstvu nedodirljiv, ima igrače koji bi i protiv puno težeg protivnika uspješno odradili posao, a kako ne protiv Brightona. Matthew Ryan bit će na sto muka u ovom dvoboju.

Najugodnije iznenađenje: Wolverhampton. Kažu menadžerski poligon za ubacivanje prvenstveno Portugalaca na englesko tržište, ali u svakom slučaju momčad pod vodstvom Nuna Espirita Santa odradila je sjajan posao. Smjestila se odmah iza nedodirljive šestorke i ispred niza klubova kojima se predviđalo da će završiti ispred.

Najneugodnije iznenađenje: Huddersfield. Ne zbog samog plasmana jer se od ove momčadi niti nije očekivalo ništa drugo nego borba za opstanak, koliko zbog bodovnog učinka. Samo 15 bodova spada među najlošije bodovne učinke u povijesti Premierlige, a samo 21 postignut pogodak je odmah uz onih 20 golova Derbyja iz očajne sezone 2007/2008 (11 osvojenih bodova), najlošije u povijesti.

Igrač sezone: Raheem Sterling. Sterling igra sezonu života i u 33 utakmice upisao je čak 17 golova i 12 asistencija. Uz Sergija Aguera je prvi strijelac momčadi, a kada god je Sterling zabio gol ili asistirao, Manchester City je stigao do pobjede. Gledajući sva natjecanja, na broju je od 23 gola i 17 asistencija čime je drugi strijelac iza Aguera i drugi asistent iza Sanea.

Trener sezone: Jürgen Klopp. Po imenima Manchester City ima najjaču momčad lige i ovo gdje se nalazi je potpuno očekivano. Klopp se drži posve uz bok Cityju, jedno vrijeme imao je i lijepu prednost koju nije zadržao. Tijekom sezone prolazio je krizu s ozljedama u zadnjoj liniji, a nema tako širok kadar kao što ga ima Guardiola u Cityju. Guardiola ima ogromnu šansu za osvojiti naslov prvaka, ali Klopp je posve približio Liverpool Cityju.

Kovačić dojam: Mateo Kovačić pretvorio se u igrača koji će strogo odrađivati ono što trener od njega zatraži i baš ništa više od toga. To je velika šteta jer ima potencijal i može pružiti veći doprinos, ali mora postati bezobrazniji i to pokazivati u utakmicama. Koliko puta se samo dogodilo da krene u prodor, naniže nekoliko protivnika i onda stane. Ima tu sposobnost i ne koristi je dovoljno, može biti daleko korisniji od igranja na sigurno. Broj golova, asistencija i kreiranih prilika za veznog igrača je porazan

Lovren dojam: Niti je Lovren takav kikser kakvim ga žele prikazati engleski analitičari, a niti je jedan od najboljih stopera svijeta kao što je jednom poluozbiljno izjavio. Iza njega je teška sezona u kojoj nije pružio ono što je mogao, a razlog su ozljede. Imao je velikih problema još nakon povratka sa Svjetskog prvenstva, a sve se nastavilo nakon onog kup dvoboja protiv Wolverhamptona gdje se ozlijedio u prvim minutama. Kada se vratio Virgil van Dijk i dalje je bio neupitan, a u prvih 11 ustalio se Joel Matip. Da stvar bude još gora za Lovrena, vraća se i Joe Gomez nakon ozljede. Perspektiva nije sjajna, kao niti ova sezona.

Jan Šneler

Prvak Engleske bit će: Navijač sam Liverpoola, dugogodišnji član, ali mislim da će prvak biti Manchester City. Teško je vjerovati da će sjajna momčad Pepa Guardiole pasti na posljednjoj prepreci. Liverpoolu svaka čast, sjajna prvenstvena sezona i vjerojatno nevjerojatnih 97 bodova za drugo mjesto.

Najugodnije iznenađenje: Wolverhampton. Nije to pretjerano iznenađenje s obzirom na budžet kojim raspolažu, ali ovaj Portugalcima obojan klub igra sjajno ove sezone. Ako zadrže kostur momčadi, pojačaju se kako najavljuju, sljedeće sezone mogli bi napasti i mjesto u europskim natjecanjima. Osvojiti sedmo mjesto nakon osvajanja Championshipa prošle godine je velik uspjeh.

Najneugodnije iznenađenje: Fulham. Oduvijek su mi bili simpatični, vjerojatno je svakom ljubitelju nogometa drag Craven Cottage. Mislio sam da će složiti dobru momčad za ostanak, pa čak i za visoku poziciju u donjem domu, ali su me iznenadili. Malo peha, dosta nekoordinacije i očito slab timski duh. Šteta.

Igrač sezone: Eden Hazard. Na drugom mjestu bio bi Virgil Van Dijk, ali Hazard je bio sjajan i tek će se sljedeće sezone vidjeti koliko će nedostajati Chelseaju. Do zadnjeg kola 16 golova i 15 asistencija, odnosno gotovo 50% golova je postignuto s njegovim aktivnim sudjelovanjem.

Trener sezone: Jurgen Klopp. Dvojba je bila logična, Klopp ili Guardiola, iako se tu mogao naći i Maurizio Sarri koji je ostvario odličan uspjeh s Chelseajem. Liverpool je izgubio samo jednu utakmicu, igrao je sjajno i ako doista osvoji 97 bodova i izgubi naslov, nema se što puno zamjeriti. Naročito s obzirom na činjenicu kako Manchester City doista ima širu klupu i ukupno jači sastav.

Kovačić dojam: 2.5/5. Mislio sam da će eksplodirati u Chelseaju, da će se uskoro nametnuti, ali unatoč dobrom startu negdje je zapelo. Niti jedan postignuti pogodak, samo dvije asistencije. Premalo. Nadam se kako će sljedeće sezone, ako ostane, dobiti više prostora odlaskom Hazarda i ispuniti potencijal.

Lovren dojam: 3/5. Premalo igrao za neku detaljniju analizu. Ozljede ga kočile, ponovno pretjerano kritiziran iako nije imun na greške. Po meni, kvalitetniji i tehnički potkovaniji stoper od Joela Matipa, no u ovim trenucima teško je vjerovati da bi ga Klopp ubacivao. Ako ostane sljedeće sezone, mora poraditi na koncentraciji i biti pažljiviji u javnim istupima. Prečesto ga krivo interpretiraju i to ga košta statusa u javnosti.

Petar Jenjić

Prvak Engleske bit će: I Manchester City i Liverpool pokazali su nevjerojatan nogomet kroz cijelu sezonu. Iako nisu uvijek briljirali, i dalje su daleko odskakali od najveće konkurencije kojoj je preostala borba za preostala dva mjesta koja vode u Ligu prvaka. Ipak, odlučio bih se za Guardiolinu momčad koja, osim što ima bod prednosti, već je ranije okusila kako je to osvojiti naslov u Premiershipu. Kako je već ranije rekao Klopp, odlučit će sitnice, a sitnice će ove sezone ipak prevagnuti na stranu Građana.

Najugodnije iznenađenje: Wolverhampton će sezonu zaključiti na sedmom mjestu, mjesto iza onih najboljih i zasigurno će navijači biti zadovoljni odrađenim. Portugalska kolonija u engleskom klubu stigla je do polufinala FA kupa pri čemu je izbacila i Manchester United. Stvarao je probleme prvoj šestorici, svima osim Liverpoola. Odigrao je remije s Manchester Cityjem, Manchester Unitedom (na Old Trafordu) i Chelseajem (na Stamford Bridgeu). Bluese su uspjeli i poraziti na domaćem terenu, kao i Arsenala, dok su još odnijeli i pobjedu s gostovanja kod Tottenhama.

Najneugodnije iznenađenje: Preostala četiri kluba iz "velikih šest". Borba za naslov prvaka odavno je svedena na dva imena, dok su Chelsea, Tottenham, Arsenal i Manchester United često "prosipali" bodove i tamo gdje ne bi trebali. Međutim, od sva četiri kluba očekujem dobar prijelazni rok, a tako i puno bolju i dramatičniju sljedeću sezonu.

Igrač sezone: Virgil van Dijk već je osvojio nagradu za najboljeg igrača Premier lige ove sezone pa ga tako niti ja neću zaobići. Sjajni nizozemski stoper odigrao je svih 37 utakmica ove sezone u prvenstvu i pri tome postigao četiri pogotka. Jedan je od ključnih faktora uspjeha Redsa cijele ove sezone.

Trener sezone: Nuno Espirito Santo preuzeo je Wolverhampton u povratničkoj sezoni u Premiership, nakon šest godina izbivanja. Momčad je nadmašila očekivanja, odigrala je sjajnu sezonu, pobjeđivala ili barem igrala u egalu s onim najboljima te došla do ukupno 57 bodova. Nijedna momčad u svojoj povratničkoj sezoni, u posljednjih 18 godina, nije osvojila više.

Kovačić dojam: Kao i do sada u njegovoj karijeri, Mateo Kovačić je ostao nedorečen, a teško je reći kako nije dobivao priliku. Redovito je bio u kadru, nerijetko igrao i svih 90 minuta, no ostao je bez konkretnog učinka prema naprijed. Bilo je dobrih utakmica i dobrih poteza, ali sve u svemu, nedovoljno za neku visoku ocjenu.

Lovren dojam: Kada se sve zbroji i oduzme dobra sezona - niti gore niti dolje. Hrvatski stoper imao je problema s ozljedama kroz sezonu što ga je često izbacivalo iz Kloppovih kombinacija. Tako je ove sezone nastupio tek u 13 utakmica u Premiershipu pri čemu je postigao jedan pogodak. Nije se posebno isticao, a nije niti toliko griješio. Kao i ostatak braniča, ostao je u sjeni sjajnog Virgila van Dijka.

Premier liga

1Liverpool 612:2+1015
2Manchester City 614:6+814
3Arsenal 612:5+714
4Chelsea 615:7+813
5Aston Villa 612:9+313
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Tottenham 612:5+710
9Brighton & Hove 610:8+29
10Nottingham Forest 66:5+19
11Bournemouth 68:9-18
12Brentford 68:10-27
13Manchester United 65:8-37
14West Ham  66:10-45
15Ipswich 65:10-54
16Everton 67:15-84
17Leicester City 68:12-43
18Crystal Palace 65:9-43
19Southampton 63:12-91
20Wolverhampton 66:16-101

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Premier liga

1Liverpool 612:2+1015
2Manchester City 614:6+814
3Arsenal 612:5+714
4Chelsea 615:7+813
5Aston Villa 612:9+313
6Fulham 68:5+311
7Newcastle 68:7+111
8Tottenham 612:5+710
9Brighton & Hove 610:8+29
10Nottingham Forest 66:5+19
11Bournemouth 68:9-18
12Brentford 68:10-27
13Manchester United 65:8-37
14West Ham  66:10-45
15Ipswich 65:10-54
16Everton 67:15-84
17Leicester City 68:12-43
18Crystal Palace 65:9-43
19Southampton 63:12-91
20Wolverhampton 66:16-101

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!