Košarka

Poznati prvi sudionici: Novi Sad ponovno na Lipik 3x3 Challengeru

Sportnet, Branimir Korać • četvrtak, 16.05.2019.
Poznati prvi sudionici: Novi Sad ponovno na Lipik 3x3 Challengeru

Najbolja svjetska 3x3 ekipa, Novi Sad nastupit će na Lipik 3x3 Challengeru koji će 14. i 15. 6. biti održan u Lipiku. Potvrđeno je to od strane FIBA 3x3 svjetske asocijacije koja je uz Novi Sad, na Challenger u Lipiku alocirala još jednu ekipu iz Srbije – Vrbas Avai, te dvije slovenske ekipe Ljubljanu i Kranj kao i ekipu Moscow Inanomo iz Rusije.

NOVI SAD (No 1.)

Novi Sad je trenutno najbolje rangirana svjetska 3x3 ekipa prema službenom FIBA 3x3 rankingu. Aktualni su svjetski prvaci te pobjednici prošlosezonskog finalnog WT Mastersa u Pekingu. Novi Sad se vraća u Lipik u kojem, zanimljivo, još nisu doživjeli poraz. Naime, Novosađani su osvojili Lipik 3x3 Challengere 2016. i 2017. godine, svaki put bez poraza tako da u Lipiku imaju besprijekoran skor od 12 pobjeda iz isto toliko odigranih utakmica.

Ove sezone imaju osvojeno 3. mjesto na prvom Mastersu odigranom u Dohi gdje su poraženi u polufinalu od Limana koji je tako prekinuo njihov nevjerojatan niz od čak 35 uzastopnih pobjeda. Na prvom ovosezonskom Challengeru u malezijskom Penangu Novosađani su osvojili naslov pobjednika napravivši pravi mali podvig. Osim što su nastupili bez Dušana Buluta, nabolje rangiranog svjetskog igrača, do naslova su došli bez rezerve, sa samo tri igrača, a uz MVP-a Dejana Majstorovića još su igrali Marko Savić i Marko Ždero.

Novi Sad je Lipik osvojio 2016. svladavši u finalu Vitez rezultatom 21:16 (Bulut, Majstorović, Ždero, Danilo Mijatović), a godinu dana kasnije su u finalu s 21:17 svladali Liman (Bulut, Majstorović, Mijatović, Nikola Pavlović). Obje godine titulu najkorisnijeg MVP igrača ponio je Dejan Majstorović.

LJUBLJANA (No 8.)

Legendarna ekipa Ljubljane i ove godine će igrati na Lipik 3x3 Challengeru čime će postati jedina ekipa na 3x3 Touru koja će nastupiti na sva četiri Challengera u Lipiku.

Ipak, rezultati u Lipiku prethodnih godina nisu im pretjerano uspješni jer su u sva tri nastupa, natjecanje završili još u skupini pa ove godine sigurno u Lipik dolaze s dodatnim motivom.

Godine 2016. su u skupini s Torneo Armanom (Italija), Vilniusom (Litva), Vitezom (BiH) imali dvije pobjede i poraz, ali su ispali zbog manje postignutih koševa. Završili su na 9. mjestu, isto kao i 2017. godine kada su u skupini svladali Zagreb, a poraženi od Limana i Kranja.

Lani su igrali kvalifikacijski dio turnira i ponovno su se susreli s Kranjem. Slavili su 20:14, a pobijedili su i Ralju pa su izborili glavni dio turnira. Kvalifikacije su ih ipak previše potrošile pa su u skupini protiv Humpoleca i Princetonea doživjeli dva poraza i završili na 11. mjesto.

Sezonu su ipak završli uspješno, izborivši nastup na finalnom WT Mastersu u Pekingu gdje su završili na 10. mjesto doživjevši dva poraza (Humpolec 15:17 i Novi Sad 14:19).

Ovu sezonu rezultatski nisu otvorili zapaženim rezultatima. Na Mastersu u Dohi su završili na 7. mjestu, u četvrtfinalu ih je zaustavio Novi Sad 13;18, a na Challengeru u Penangu su bili 11.

MOSCOW INANOMO (No 17.)

Mladu, čvrstu i atraktivnu ekipu Moscow Inanomo lani smo prvi puta imali prilike gledati u Lipiku, a Challenger su završili u četvrtfinalu (7. mjesto) gdje ih je zaustavio Split. Bilo je 21:18. U skupini su slavili protiv druge ruske ekipe Gagarin i doživjeli poraz od Gdanska.

Ove sezone su na Mastersu u Dohi završili na 9. mjestu, a na oba Challengera zaustavljeni su u četvrtfinalima – u Penangu su završili na 7. mjestu poraženi od Edmontona 13:21, a u kineskom Wuxiju poraz od Limana 15:19 za ukupno 8. mjesto.

VRBAS AVAI (No 19.)

Vrbas je relativno nova 3x3 ekipa, lani su osvojili 2. mjesto na Challengeru u Ljubljani i izborili nastup na WT Mastersu u Debrecenu gdje su osvojili 7. mjesto, a u četvrtfinalu su poraženi od Rige. Za Vrbas od ove sezone igra i Lipičanima dobro znani Ivan Popović - Žuća, igrač koji je u dresu beogradskog Olimpa igrao 2017. i 2018. godine i obje godine završio na 3. mjestu. Uz njega u ovoj ekipi su Filip Simić, Marko Branković i Strahinja Stojačić, mlađi brat puno poznatijeg Stefana Stojačića iz Limana, trenutno 2. igrača na svijetu. Povremeno za Vrbas igra i Danilo Mijatović koji je u Lipiku igrao 2016. i 2017. u dresu Novog Sada.

Vrbas je ove sezone nastupio tek na Challengeru u kineskom Nanjingu gdje su završili na 10. mjestu.

KRANJ (No 22.)

Slovenska ekipa Kranj, također jedna od legendarnih 3x3 ekipa u Lipik dolazi treću godinu za redom. Prvi put smo ih uživo imali prilke gledati 2017. kada su završili na 6. mjestu, a u četvrtfinalu ih je zaustavio Olimp Beograd pobijedivši u triler završnici rezultatom 21:20. Lani su igrali kvalifikacije, ali su u skupini s Ljubljanom i Raljom upisali dva poraza i vrlo brzo završili natjecanje.

Ovu sezonu su otvorili nastupom na Challengeru u Penangu gdje su završili na 9. mjestu.

Splitska četvorka "A2-jug" izborila Lipik 3x3 Challengera

Ekipa "A2-Jug" pobjednik je Satelit turnira koji je proteklog vikenda odigran u Splitu, a koji je ujedno bio i prvi ovosezonski kvalifikacijski turnir za Lipik 3x3 Challenger. Oni su u finalu rezultatom 21:18 savladali slovensku ekipu Ljubljana East.

Splićani Marin Jeličić (24 godine), Ivan Jukić (23) i Luka Petrašić (31), zajedno sa Željkom Jovićem (30) iz Makarske uvjerljivo su osvojili splitski turnir ostvarivši osam pobjeda iz osam utakmica. A da se uistinu radi o kvalitetnoj ekipi potvrđuje činjenica da su ovog vikenda čak dva puta svladali najbolju BiH ekipu "Ecos Romari" iz Viteza kao i "Ljubljanu East", koja je lani igrala na Cedevita Lipik 3x3 Challengeru. Treba također spomenuti da je "A2-Jug" nastup na ovom turniru izborila na dodatnom kvalifikacijskom turniru održanom u Splitu sedam dana prije Satelita. I tada su bili uvjerljivi osvojivši turnir bez poraza, uz 6 pobjeda iz 6 utakmica, što znači da u Lipik dolaze sa skorom 14-14.

Hakleri iz ekipe "A2-Jug" su igrači koji nastupaju u A2 hrvatskoj košarkaškoj ligi Jug, pa su po tome i dobili. Jović je igrač Omiša s kojim je ove godine izborio A1 ligu dok ostala trojica igraju u Solinu. Jukić je bio i član hrvatskih mladih reprezentacija s kojima je osvajao medalje, a prvu košarkašku ligu je igrao i u dresu Splita i Kaštela. Zanimljivo je da smo Jukića prošle godine gledali u Lipiku obzirom da je nastupio za australsku ekipu Townswille.

Kao i većina košarkaša, tako i igrači "A2-Jug" ljetnu stanku od ligaške košarke koriste za 3x3 i ovo im je prva godina da igraju zajedno. Inače treniraju i igraju zajedno sa splitskim Statistima, trenutno najbolje rangiranom hrvatskom ekipom.

Obzirom da iza sebe nemaju puno službenih 3x3 nastupa, ni trenutni ranking im nije zapažen, a najbolje kotira Jeličić koji je trenutno 1008. u svijetu i 12. u Hrvatskoj. Ipak, očito je da se radi o talentiranim igračima koji imaju dobru kemiju i ukoliko ostanu zajedno i ozbiljno prionu 3x3 basketu, mogli bi napraviti velike stvari. A prvu pravu priliku za to imat će upravo na Lipik 3x3 Challengeru.

Podsjećamo da su sljedeći Satelit kvalifikacijski turniri za Lipik 3x3 Challenger u Rigi 23.5., u Zadru 24. i 25.5., zatim u Zagrebu 31.5. i 1.6. i u glavnom gradu Bjelorusije Minsku 1. i 2.6.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!