Nogomet

Na današnji dan: Užas na stadionu El Nacionala

Branimir Korać • petak, 24.05.2019.
Na današnji dan: Užas na stadionu El Nacionala

24. svibnja 1964. godine u Limi se dogodila jedna od najvećih tragedija u povijesti sporta. Više od 300 osoba poginulo je, a više od 500 je ozlijeđeno u neredima koji su nastali tijekom susreta...

Užas koji se dogodio u Limi na stadionu El Nacionala smatra se najvećom tragedijom u povijesti sporta. Prema službenim podacima 328 osoba je smrtno stradalo dok ih je oko 500 ozlijeđeno u stampedu, ali i sukobu s policijom.

Sve se to dogodilo tijekom kvalifikacijskog susreta za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju u kojem je Peru ugostio Argentinu. Peruanci su držali drugo mjesto na ljestvici, a kako su u zadnjem kolu igrali protiv Brazila, ovdje su trebali pobjedu.

Međutim stvari se nisu dobro odvijale i Argentina je imala vodstvo 1:0. Šest minuta prije kraja Peru je došao do pogotka, ali Urugvajac Angel Eduardo Pazos poništio ga je na veliko nezadovoljstvo domaćih navijača. Nekolicina ih je utrčala na teren, odmah je reagirala policija koja je aktivirala suzavac nakon čega je došlo do stampeda navijača prema izlazima stadiona i travnjaku.

Čelična vrata na izlazu sa stadiona bila su zatvorena i oni koji su prvi došli do njih ostali su prikliješteni, a gomila je nadirala i sve više pritiskala. Vrata su napokon popustila i većina poginulih stradala je na stepenicama i na samim izlazima sa stadiona uglavnom od unutarnjih krvarenja i gušenja.

"Ljudi su bili vrlo ljuti zbog načina na koji je policija odvodila one koji su bili na travnjaku, nikada nećemo znati kako bi sve završilo da su ih mirno ispratili s terena", komentirao je kasnije Hector Chumpitaz, peruanski reprezentativac koji je čak neko vrijeme prestao s igranjem nakon te tragedije. Kasnije se vratio nogometu i skupio više od 100 nastupa u dresu reprezentacije.

Na travnjak su utrčala dvojica navijača, prvi je pokušao udariti suca nakon što ovaj nije priznao gol koji je bio regularno postignut, policija je spriječila napad u posljednji trenutak, a onda brutalno nasrnula na drugog navijača koji se našao na travnjaku.

"Kada je krenuo taj kaos, četvorica prijatelja i ja krenuli smo niz stepenice prema izlazima, ali izlazna vrata bila su zatvorena. Okrenuli smo se i počeli vraćati na tribine, ali tada je policija već aktivirala suzavac i gomila je krenula prema izlazima. Bio je potpuni kaos", priča jedan od preživjelih navijača.

Gotovo dva sata osta je stiješnjen u gomili, a u nekim trenucima mu čak niti stopala nisu dodirivala tlo. Kada su izašli sa stadiona, vani je čekala policija koja je koristila i oružje. Službeni podatak govori o 328 poginulih i to u izlasku sa stadiona, a smatra se kako je broj čak i dosta veći jer u njega nisu uračunati oni koji su upucani od strane policije. Smatra se da ih je bilo oko stotinjak.

Jorge Azambuja, policijski zapovjednik koji je naradio puštanje suzavca na tribine zaradio je kaznu od 30 mjeseci zatvora. Svi gledatelji koji su ostali na tribinama i nisu krenuli prema izlazima, prošli su neozlijeđeno.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!