Nogomet

Na današnji dan: Čudesna noć u Barceloni donijela Manchester Unitedu Ligu prvaka

Jan Šneler • nedjelja, 26.05.2019.
Na današnji dan: Čudesna noć u Barceloni donijela Manchester Unitedu Ligu prvaka
Foto: EPA

Prije točno 20 godina, na legendarnom Camp Nou odigrano je finale Lige prvaka između Manchester Uniteda i Bayerna koje vjerojatno niti jedan navijač tih klubova nikada neće zaboraviti...

Sezona 1998-99 bila je jedna od onih koje će se jako dugo pamtiti, barem ako gledamo Ligu prvaka i naročito finalni susret. Bayern i Manchester United igrali su to mitsko finale, ali da stvar bude zanimljivija, oni su se zajedno našli i u grupnoj fazi. Bayern je u skupini završio na prvom mjestu, dok je United bio drugi. Razlika je bila svega u jednom bodu, a osim njih u grupi su još bili Barcelona i danski Brondby.

Zanimljivo, u oba susreta ovih klubova pobjednika nije bilo. U Münchenu je bilo 2:2, a u Manchesteru 1:1. Da stvar bude još ironičnija, u tom prvom susretu u Münchenu, Manchester je vodio 1:2, no autogolom Teddyja Sheringhama iz 89. minute Bayern je došao do remija. U daljnjoj fazi natjecanja, United je svladao Inter i Juventus, Bayern je prošao Kaiserslautern i Dinamo Kijev te je uslijedilo veliko finale u Barceloni.

Obje momčadi imale su problema s ozljedama. Kod Uniteda nije bilo Paula Scholesa i Roya Keanea, dok je Bayern igrao bez ozlijeđenih Bixentea Lizarazua i Elbera. Utakmica nije mogla početi bolje za Bavarce koji su već nakon šest minute poveli. Fenomenalno je iz slobodnog udarca pogodio Mario Basler, lopta je lijepo zaobišla živi zid i potpuno prevarila Petera Schmeichela.

Rano vodstvo pomoglo je Bayernu koji je imao izuzetno čvrstu obranu pojačanu sa sjajnim Oliverom Kahnom na golu. United je imao relativnu prednost u posjedu, ali Bayern je dobro održavao vodstvo i nekoliko puta opasno zaprijetio. U nastavku susreta United je imao dosta sreće jer je utakmica mogla ranije biti okončana. Carsten Jancker pogodio je prečku, Schmeichel je nekoliko puta briljantno reagirao i činilo se kako United neće uspjeti zadržati Bayern još dugo.

Ipak, kraj susreta se bližio, šanse Manchestera bile su jako male i jasno da u tim trenucima svi kreću u napad. Korner je izvodio David Beckham, lopta je nakratko prebacio Andy Cole, Bayernova obrana slabo čisti, Ryan Giggs prilično loše puca, ali ona dolazi na nogu Sheringhama koji zakucava za 1:1. Šok na Camp Nou, problijedjela lica s jedne strane, prva minuta sudačke nadoknade, a Manchester United ima aktivan rezultat.

Kao da to nije bilo dovoljno za potpuno slomljene Bavarce, samo minutu i pol kasnije, Ole Gunnar Solskjaer potpuno ih je slomio. Ponovno je ključan bio korner, loptu prebacuje Sheringham, a ona dolazi do Norvežanina koji pogađa za 1:2. Engleski navijači su poludjeli, cijela klupa Manchestera bila je u terenu, a Bayernovi prvotimci mogli su samo leći na teren još ne shvaćajući što su izgubili.

Scene tih trenutaka odlično su zabilježene fotografijama na kojima se vidi sudac Pierluigi Collina kako doslovno tješi igrače i ohrabruje ih da se ustaju jer se još mora odigrati minuta nadoknade. Godinama kasnije tadašnji igrač Bayerna Lothar Matthäus i sadašnji stručni komentator napisao je kolumnu za časopis FourFourTwo. Između ostalog otkrio je zanimljivu anegdotu o Franzu Beckenbaueru koji je u 90. minuti iz svečane lože liftom otišao do terena kako bi proslavio naslov da bi mu zaštitar rekao kako je Manchester zabio dva gola. Kaiser Franz nije mogao vjerovati i nekoliko minuta mu je trebalo da shvati što se dogodilo. Uostalom, sam Matthäus kaže kako je to najgori trenutak njegov karijere.

"Nikada se nisam gore osjećao u svojoj karijeri nego te večeri 1999. Izgubio sam nekoliko titula u svojoj karijeri i to je normalno mada naravno da nije ugodno. Ipak, način na koji smo mi izgubili Ligu prvaka te godine je grozan. To je ono što me ljuti", rekao je Matthäus.

364354

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!