Nogomet

Chelsea protiv Arsenala: Puno domaćih derbija, a u Bakuu se prvi put međusobno bore za europski trofej

Jan Šneler • srijeda, 29.05.2019.
Chelsea protiv Arsenala: Puno domaćih derbija, a u Bakuu se prvi put međusobno bore za europski trofej
Foto: EPA

Susreti Arsenala i Chelseaja u posljednje vrijeme, odnosno posebno u posljednjih dvadesetak godina poprimili su obilježja velikih i značajnih derbija. Arsenalu je definitivno najljući rival u Engleskoj Tottenham, u engleskom nogometu to je popularno nazvani "Sjevernolondonski derbi". Što se tiče Chelseaja, oni su sa zapada Londona tako da su njihovi primarni rivali, ako barem gledamo lokalno, Fulham ili QPR.

Chelsea - Arsenal 2:1 (Liga kup, finale, 25.02.2007.)

Sezonu prije ove, Arsenal je u napetom finalu Lige prvaka izgubio od Barcelone. Ova sezona bila je na neki način prekretnica jer su klub napustili Robert Pires, Sol Campbell, Dennis Bergkamp se umirovio, a Ashley Cole otišao u redove Chelseaja. Došli su neki novi igrači poput Tomaša Rosickog ili Williama Gallasa, no teško je bilo očekivati da će Arsenal ponoviti prošlosezonski uspjeh.

S druge strane bili su Chelsea i Jose Mourinho koji su godinu ranije obranili naslov prvaka Engleske. Nemojte gledati na Special Onea kroz njegovu trenutnu reputaciju, tada je Portugalac bio prava "zvijer" u trenerskom svijetu. Prvak Europe s Portom, dvostruki osvajač Premierlige s Chelseajem, prava zvijezda u usponu.

Finale Liga kupa često nije vrijedno spomena, odnosno to je trofej koji većina neće isticati kao posebno postignuće. Ako već tražimo neko kup natjecanje u Engleskoj, to je definitivno FA kup koji i nosi težinu nacionalnog kupa. U ovom finalu, Arsenal je prvi došao do vodstva preko Thea Walcotta, no Chelsea osvaja trofej pogocima Didiera Drogbe. Ipak, nećemo po tome pamtiti završnicu Liga kupa.

U posljednjim minutama, kada je sve više manje bilo jasno, dogodio se incident koji je uključivao više igrača. Cesc Fabregas u dresu Arsenala i Frank Lampard u dresu Chelseaja zaradili su po žute kartone, a legendarni Howard Webb podijelio je crvene kartone Johnu Obiju Mikelu te Arsenalovim Kolo Toureu i Emmanuelu Adebayoru. Jedno ne pretjerano uzbudljivo finale, iako je obilovalo pogrdnim pjesmama i tenzijama završilo je prilično burno.

Chelsea - Arsenal 6:0 (Premierliga, 31. kolo, 22.03.2014.)

Kada bi vas u gluho doba noći pitali kojeg trenera biste rekli, a da ga isključivo vežete uz jedan klub ili da on svojom pojavom automatski veže neki klub, vaš odgovor vjerojatno bi bio Alex Ferguson ili Arsene Wenger. U ovom slučaju govorimo o potonjem. Taj doista legendarni Francuz, bez obzira što mislili o njemu i voljeli ga ili ne, obilježio je Topnike 90-ih i 2000-ih te ranih 2010-ih. Krajem ožujka 2014. godine trebao je po 1000. put sjesti na klupu Arsenala.

Prilika je bila sjajna. Šest dana prije ovog susreta, Arsenal je pobijedio Tottenham na White Hart Laneu i protiv drugog rivala Chelseaja, Arsenal i Wenger mogli su proslaviti lijepi jubilej. Ipak, netko se nije složio s tim. Chelsea je potopio Arsenal. Podsjetilo je to mnoge navijače Arsenala na onaj strašni poraz od Manchester Uniteda iz 2011. (8:2), ali ovaj je dodatno zapekao.

Chelsea je nakon 17 odigranih minuta imao vodstvo od 3:0, a Arsenal igrača manje. U jednom trenutku Alex Oxlade-Chamberlain igrao je rukom na gol liniji, ali je sudac Andre Marriner nakon konzultacije s pomoćnicima dodijelio crveni karton Kieranu Gibbsu koji nije bio niti blizu lopte. Epilog su još tri pogotka u mreži Wojciecha Szczesnyja, a posljednji, onaj šesti postigao je Mohamed Salah kojeg se rijetko tko sjeća iz dresa Chelseaja.

Arsenal - Chelsea 1:0 (Community Shield, 02.08.2015.)

Wenger i Mourinho nisu se voljeli dok su obojica vodili londonske klubove i to ni na koji način nisu skrivali. To nije bila razina rivalstva i zdravog natjecanja već se na neki način mogla osjećati i velika količina netrpeljivosti da ne iskoristimo teže riječi. Pogotovo je to bilo očigledno kod francuskog trenera koji nikako nije mogao pobijediti Mourinha.

Igrao Arsenal lijepo ili ne, bio bolji ili ne, Mourinho je nalazio načina i tako godinama. No konačno je došla ta 2015. godina, početak nove sezone i Community Shield, odnosno engleska verzija Superkupa. Nije to bila pretjerano uzbudljiva utakmica niti bi se po bilo čemu drugom izdvajala. Teren je bio loš što su istaknuli svi sudionici, a pamtit ćemo susret po pogotku Oxlade-Chamberlaina koji je donio Wengeru prvu pobjedu u karijeri protiv Mourinha.

Koliko se nisu Portugalac i Francuz mogli podnijeti govori činjenica da si nisu pružili ruke na kraju susreta. Oba su to objašnjavala velikom gužvom i slučajnosti, ali bilo je jasno kako su se vrlo lijepo izbjegli i propustili napraviti potez koji koliko god možda bio lažan i izvještačen, imao bi sportski i pozitivni karakter.

Zaključak

Mogli smo još niz drugih dvoboja izdvojiti, finala FA kupa ili pojedinačnih premierligaških utakmica koji su na neki način obilježili međusobne oglede ovih klubova. Uzbudljiv je svakako bio ogled iz 2011. godine kada je Arsenal pobijedio s 5:3, a Robin Van Persie postigao hat-trick, dok je inovativan bio ogled iz 2017. godine kada je prilikom izvođenja kaznenih udaraca na kraju Community Shielda korišten model "ABBA" koji mnogi smatraju najpoštenijim.

Ipak, nešto je važno istaknuti. Koliko god ovih klubovi odigrali preko 200 međusobnih susreta, ovaj današnji bit će najvažniji. Nikada se nisu našli u poziciji da igraju međusobno za neki europski trofej i sasvim sigurno da će rivalitet biti podignut na viši nivo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!