Nogomet

Pet razloga zašto će slaviti Redsi ili Spursi: Liverpool je favorit, ali ovo je sezona iznenađenja

Branimir Korać, Jan Šneler • subota, 01.06.2019.
Pet razloga zašto će slaviti Redsi ili Spursi: Liverpool je favorit, ali ovo je sezona iznenađenja
Foto: EPA

Tottenham i Liverpool bore se za titulu prvaka Europe, očekuje se sjajno finale u Madridu, a Redsi u njega ulaze kao favoriti. Međutim, imaju i Spursi svojih aduta...

Pet razloga zašto će Liverpool slaviti

PIŠE: Jan Šneler

Liverpool je kvalitetnija momčad

Prvi i možda najvažniji razlog zašto mislimo da će Liverpool slaviti je činjenica kako su Redsi kvalitetniji. Jasno, u jednom susretu, u Ligi prvaka, moguća su svakojaka iznenađenja, ali ako gledamo po igračima, kvaliteti pojedinaca ili formi, Liverpool je bolji. To svakako ne znači kako je Tottenham lošija momčad, ali rijetko koji igrač Spursa našao bi mjesto u prvih 11 Liverpoola. Dovoljno je samo pogledati fenomenalni Liverpoolov napad i nenadmašni trojac koji bi mogao igrati u bilo kojem svjetskom klubu.

Iskustvo je presudno u ovakvim trenucima

Prošle sezone Liverpool je igrao protiv Real Madrida u finalu Lige prvaka i pružio dobar otpor. Bilo je tu puno nesreća: stativa, ozljeda Mohameda Salaha, briljantna reakcija Garetha Balea i kardinalna greška Lorisa Kariusa. S druge strane, Real je bio sjajan, uvjerljiv i ukratko favorit u tom ogledu tako da Liverpool nije izgubio finale od objektivno slabije momčadi. Iskustvo igranja finala često zna biti presudno, a Liverpool to svakako ima, jednako kao i Jurgen Klopp kojemu će to biti treće finale Lige prvaka.

Polivalentna obrana

Uz to što imaju fenomenalnu obranu, bez obzira što će mnogi na zub uzeti Joela Matipa i Dejana Lovrena, Redsi u svojim stoperima i bekovima imaju sjajne napadačke igrače. Bekovi Trent Alexandre-Arnold i Andrew Robertson pokazuju da su elitni igrači na svojim pozicijama, sjajno grade igru prema naprijed i imaju fenomenalne ubačaje. Na stoperskoj poziciji je nenadmašni Virgil Van Dijk koji tehnikom podsjeća na Gerarda Piquea i njegovo briljantno iznošenje lopte i proigravanje. Klopp obrambenim blokom ispred Alissona dobiva sigurne defenzivce, ali jednako tako i opasne ofenzivne igrače.

Alisson Becker

Uz dužno poštovanje prema Hugu Llorisu, doista sjajnom vrataru i kapetanu Tottenhama, večeras će u Madridu Alisson biti prva vratarska zvijezda. U ovakvim susretima iznimno je važno imati vratara u kojeg svi imaju povjerenje. Samim time vratar si gradi samopouzdanje i postaje bolji i sigurniji. Već smo spomenuli kiks Kariusa u prošlogodišnjem finalu i Liverpoolovi navijači sigurno su odahnuli kada su vidjeli sjajnog Brazilca u akciji. Uz to, Alisson je jedan od ponajboljih vratara u igri nogom te izrazito dobro kontrolira igru, bez nepotrebnih i paničnih reakcija. Veliku ulogu u ovosezonskom uspjehu Redsa ima upravo vratar Liverpoola.

Liverpool je zaslužio trofej

Nemojte nas krivo shvatiti, nitko ne bi smio prigovoriti Tottenhamu ako osvoje naslov prvaka Europe. Odlučnost i želja koju su pokazali u polufinalu protiv Ajaxa vrijedna je divljenja. Ipak, bila bi šteta i svojevrsna nepravda da Redsi nakon sjajne sezone ostanu bez trofeja. U Premierligi su skupili nevjerojatnih 97 bodova i ostali bez naslova, u polufinalu Lige prvaka su napravili pravo čudo izbacivši Barcelonu nakon što su u prvom susretu izgubili s 3:0 i vjerojatno će baš iz tih razloga većina neutralnih navijača navijati za Redse.

Pet razloga zašto će Tottenham slaviti

PIŠE: Branimir Korać

Pritisak je na Liverpoolu

Liverpool u ovo finale ulazi kao favorit, njega su u finalu mnogi i vidjeli dok Tottenham je rijetko tko vidio u borbi za trofej. Klopp u dosadašnjim finalnima nije došao do trofeja, ali nikada nije bio u ovakvoj situaciji da ima jaču momčad i da je favorit. Pritisak je na objema momčadima, ali jasno je da je jači na favoritu. Ako Tottenham ne osvoji trofej, nitko ga neće napadati i tvrditi da je podbacio, ali Liverpool jednostavno ima imperativ i za njega će biti podbačaj ako i ovdje ostane bez trofeja. Iako je teško igrati opušteno u finalu Lige prvaka, Spursi su ti koji imaju manji teret na leđima što se tiče očekivanja javnosti.

Sreća prati Spurse

Ogromnu dozu sreće imali su Spursi ove sezone, a Maurizio Pochettino sam je priznao kako je "preživio tri infarkta" ove sezone u Ligi prvaka. Lucas Moura na Camp Nouu golom na kraju susreta uopće je donio Spursima prolaz skupine, jednom nogom bili su van natjecanja kada je City poveo u sudačkoj nadoknadi u uzvratu četvrtfinala, a gol je kasnije poništen zbog zaleđa, a posebno je Fortuna pratila Spurse u polufinalu kada je Moura golom na kraju sudačke nadoknade izbacio Ajax. Ne kažu ljudi da je bolje roditi se bez one stvari nego bez sreće. Spursi to najbolje znaju i jako dobro koriste.

Heung-Min Son

Korejac ove sezone igra fantastičan nogomet i svaka čast razvikanima Alliju, Kaneu, on je najraspoloženiji igrač Spursa i ujedno najopasniji. Son će i u finalu biti važna karika, iznimno je brz i opasan, a ostao je u neugodnom sjećanju Cityju čiju je obranu posebno terorizirao. U suradnji s Eriksenom i Allijem Son predstavlja veliku opasnost, možda nema tu imaginaciju Danca, ali njegova brzina nešto je što nikako ne odgovara stoperima Redsa. Ima dobar udarac, nepredvidljiv je i ne bi bilo nikakvo čudo da upravo on bude ključni igrač ovog finala.

Oporavljeni Kane na klupi

Hoće li Pochettino staviti Kanea od prve minute na travnjak ili će krenuti s njim na klupi. Možda bi mudrije bilo ostaviti ga van prvih 11 i ubaciti ga naknadno na travnjak gdje bi svježinom dodatno terorizirao Redse. Nema dvojbe da je van ritma, dugo nije igrao i ove sezone dosta su ga mučile ozljede, ali za dobrih 30-ak minuta je sigurno spreman. Lucas Moura je pokazao da mu Pochettino može vjerovati, Llorente također i ako Pochettino ima i najmanju sumnju može li Kane izdržati 90 minuta, svoju glavnu zvijezdu čuvat će za drugo poluvrijeme. To bi možda bilo i najpametnije, a to bi predstavljalo i dodatni plus Spursima.

Ovo je sezona iznenađenja

Ovo je sezona u kojoj glavni favoriti nisu uspjeli zaokružiti proces i doći do finala pa zašto onda kraj sezone ne bi bio obilježen istim ishodom. Real Madrid na epski način ispao je od Ajaxa, Juventus od istog protivnika također, Barcelona od Liverpoola nakon što je, činilo se, sve riješila u prvom susretu, pa Ajax od Spursa unatoč dobitnoj situaciji u prvom susretu, Manchester City od Tottenhama i koga bi više šokiralo ili iznenadilo da Tottenham podigne trofej osvajača Lige prvaka. U ovakvoj sezoni nikog.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!