Nogomet

Brojke: Liverpool osvajanjem dolazi do šestog naslova, Tottenham može kompletirati sve europske trofeje

Jan Šneler • subota, 01.06.2019.
Brojke: Liverpool osvajanjem dolazi do šestog naslova, Tottenham može kompletirati sve europske trofeje
Foto: EPA

Ostalo je još svega četiri sata do početka finala Lige prvaka između Tottenhama i Liverpoola, a odlučili smo se pozabaviti statističkim podacima i brojkama...

Prije današnjeg finala Lige prvaka jasno je kako Liverpool i Tottenhama dolaze s potpuno drugačijom poviješću. Redsi su osvojili elitno europsko natjecanje već pet puta i još tri puta završili u finalu. U ovom tisućljeću ovo će biti četvrto finale Lige prvaka za Liverpool po čemu dijele drugo mjesto po nastupima s Barcelonom i Bayernom. Prvi je sa šest nastupa Real Madrid.

Današnjom pobjedom, Liverpool bi došao do šestog naslova i ostao treći na vječnoj listi iza Milana (sedam naslova) i Real Madrida (13 naslova). S druge strane, Tottenhamu će ovo biti premijerni nastup u finalu Kupa prvaka/Lige prvaka i ako osvoje, mogli bi se pridružiti Feyenoordu, PSV Eindhovenu, Aston Villi i Crvenoj Zvezdi koji su također jednom nastupili u finalu i osvojili naslov.

U slučaju poraza pridružili bi se dugoj listi klubova na kojoj su Fiorentina, Roma, Arsenal, Bayer Leverkusen, Leeds, Partizan i drugi. Također, ako večeras Spursi podignu trofej Lige prvaka, napravili bi rijedak uspjeh koji je pošao za rukom Juventusu, Ajaxu, Bayernu, Chelseaju i Manchester Unitedu koji su osvojili tri najveća Uefina natjecanja. Tottenham je osvajao Kup Uefe 1972. i 1984. godine, a Kup pobjednika kupova 1963. godine.

Liverpool bi porazom mogao nastaviti negativni niz Juventusa i Valencije koji su dvije godine zaredom završili u finalu i oba puta izgubili. Staroj Dami to se dogodilo 1997. i 1998. godine, a Valenciji 2000. i 2001. godine.

Napadač Liverpoola Sadio Mané mogao bi se pridružiti elitnim svjetskim igračima koji su zabijali pogotke u dva finala. Kad bi Senegalac danas zabio, bio bi osmi u povijesti kojemu je to pošlo za rukom. Vjerujemo da jednog od sedmorice veličanstvenih znate, a to je Mario Mandžukić, a ostali su Gareth Bale, Cristiano Ronaldo, Sergio Ramos, Lionel Messi, Samuel Eto'o i Raul Gonzalez.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!