Nogomet

Presjek osječke sezone: Još jedan korak prema naprijed za klub s Drave

Branimir Korać • utorak, 04.06.2019.
Presjek osječke sezone: Još jedan korak prema naprijed za klub s Drave
Foto: Pixsell

Iza Osijeka je dobra sezona koja je zaključena osvajanjem trećeg mjesta u hrvatskom prvenstvu. Sa svakom novom sezonom diže se letvica, pa će tako bioti i sada...

Još jedna sezona koja predstavlja korak naprijed Osječana u svakom pogledu. Možda će se nekom činiti da stvari ne idu baš tako brzo kao što se očekivalo, ali sjetite se samo gdje je Osijek bio prije par godina, a kakva je situacija danas. Gradi se stadion, Klub je stabilan, igrači su zadovoljni i dobro plaćeni i nema više onakvih potresa kakvi su bili ranije.

Ono što je važno za Osječane, istaknuo je to i predsjednik Meštrović u završnom obraćanju, pootrebno je strpljenje. Put kojim je Osijek krenuo je vidljiv, pokušavaju se Osječani više koncentrirati na svoje trenere i svoje igrače. Ulaže se u rad s mladima, a to se vidjelo i na završnici Kupa za mlađe uzraste gdje su Osječani pokupili sve trofeje.

U sezonu su krenuli sa Zoranom Zekićem na klupi, naslijedio ga je Dino Skender, a nakon što je Zekić otišao s klupe, nije bilo posebnih nagađanja oko nekih dolazaka jer se već znalo u kojem smjeru se ide i da će Dino Skender biti prirodni nasljednik. Tako je i bilo, nakon što je u drugoj momčadi počeo s trenerskim poslom, Skender je preuzeo prvu momčad i pokazao zašto u Osijeku vjeruju u njega.

Odmah nakon što je preuzeo momčad, povukao je sa sobom neke igrače iz druge momčadi, pokazao da vjeruje i u one mlađe te im pružio priliku. Nije trebalo puno vremena da se shvati kako ti mlađi igrači nisu ništa lošiji od onih koji su ranije dobivali minutažu.

Upravo to će i biti put kojim će Osijek i dalje ići. Mlađi igrači koji budu bolji dobivat će priliku, pokušat će se sa što više igrača iz slavonskog bazena, a stručni stožer već i je domaći. Meštrović nije krio kako mu je to cilj i polako ga ispunjava.

Neke najave od prije sezone kako bi se Osijek možda mogao i uključiti u borbu za naslov prvaka, nisu bile realne, ali da nije bilo one krize koja je prethodila Zekićevom odlasku, Riječani bi se morali pošteno namučiti da osvoje to drugo mjesto.

Što se tiče igračkog kadra, Osijek je u dobroj poziciji, solidno je pokriven, pojačanja će sigurno doći, ali ciljano i nakon što se vidi tko će sve otići. Ponuda za neke igrače sigurno će biti, neki više neće imati mjesta u klubu iako je Meštrović najavio kako ne bi niti jednog igrača prodao. Ipak, Skender je taj koji će reći koji mu igrači ne trebaju, a već se dio njih i oprostio od kluba.

Početkom sezone ostao je bez Barišića koji je otišao u Rangerse, brzo je za njim otišao i Eros Grezda, Robert Mudražija preselio je u Dansku, Haris Hajradinović u Tursku, Mateo Barać u Austriju, Ejupi je imao velikih zdravstvenih problema, riječ je važnim igračima koji su što početkom, a što sredinom sezone napuštali Gradski vrt i trebalo je iznova slagati momčad i igru.

Što se tiče dolazaka, tu se malo trošilo. Uglavnom se dovodilo na posudbu i igrače bez ugovora i nije se previše promašivalo. Neki su definitivno ispunili očekivanja, a svakako najveći pogodak je Laszlo Kleinheisler za kojeg se znalo da je kvalitetan igrač i da će predstavljati pojačanje, a to je i potvrdio. Svoju pravu vrijednost trebao bi u potpunosti potvrditi sljedeće sezone kada s momčadi prođe kompletne pripreme pod vodstvom Skendera.

Igrač sezone

Nekoliko imena je u oštroj konkurenciji, ali Mile Škorić nekako je iskočio. Kapetan Osječana bio je konstanta, predvodio je momčad od prvog dana i isticao se požrtvovnošću i kvalitetnom igrom. Nije to promaknulo izborniku Zlatku Daliću koji je Škorića pozvao i u reprezentaciju.

Nije samo Škorić igrao vrlo kvalitetno, vratar Malenica također je bio dobar, Kleinheisler je dobro odradio ono vremena otkako je stekao pravo nastupoa, Henty do problema s ozljedom, Mirko Marić koji se do kraja borio za titulu prvog strijelca lige...

Sljedeća sezona

U Osijeku žele nastaviti napredovati. Sljedeća sezona, u Osijeku se nadaju, mogla bi donijeti i korak dalje u Europi, ovisno o ždrijebu boriti se za mjesto u grupnoj fazi Europske lige, a u domaćoj ligi nastaviti rasti i pokušati se što više približiti Dinamu i Rijeci. Hajduk će biti jop opasniji i Osječane očekuje žestoka bitka za vodeće pozicije.

FOTO: Dubravka Petrić/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!