Vodeni sportovi

Jug na završnom turniru Lige prvaka: "Nismo favoriti niti u prvoj utakmici, niti na turniru"

Sportnet • četvrtak, 06.06.2019.
Jug na završnom turniru Lige prvaka: "Nismo favoriti niti u prvoj utakmici, niti na turniru"
Foto: FaH

Vateprolisti Juga sezonu završavaju nastupom na završnom turniru Lige prvaka koji se ighra u Hannoveru. Prvi protivnik bit će snažni Ferencvaroš s kojim će se Dubrovčani boriti za polufinale...

Završni turniri Lige prvaka posljednjih su godina naglašeno uzbudljivi, teško predvidljivi, visoke kvalitete i samim time nimalo dosadni. Uostalom, dovoljan je podatak kako je u zadnjih šest godina vaterpolo dobio šest različitih prvaka iz šest različitih država. Podatak koji govori jako o raspršenosti kvalitete. Baš kao i onaj da je posljednji put neka momčad uspjela obraniti naslov prvaka još prije punih 11 godina.

Aktualni hrvatski prvak, dubrovački Jug CO u četvrtfinalu ima izrazito težak zadatak. Suparnik je budimpeštanski Ferencvaroš, prvak Mađarske, najtrofejniji tamošnji klub, a zadnje dvije-tri godine u naponu snage i moći. Dobra vijest koja dolazi iz tabora hrvatskog prvaka glasi da su svi zdravi i na raspolaganju treneru.

Bal Hrvata na sjeveru Njemačke

Hrvatska u Hannoveru ima Jug kao klupskog predstavnika, međutim, tu ni izdaleka nije kraj. Dug je popis hrvatskih igrača, pa i trenera, na ovom turniru. Samo dva kluba nemaju niti jednog, to su Verona i Ferencvaroš. Svi ostali su nezamislivi bez Hrvata.

Pro Recco - trener Ratko Rudić, Marko Bijač, Luka Bukić, Nikša Dobud
Olympiacos - Josip Pavić, Andro Bušlje, Paulo Obradović
Waspo 98 Hannover - Ante Ćorušić, Marin Ban
Barceloneta - Josip Vrlić
Brescia - Petar Muslim

"Mi smo danas momčad koja nije favorit ni u ovoj utakmici, niti na turniru, ali da imamo svoju snagu, to imamo. Vjerujem da ćemo plivački biti kvalitetni i da nećemo izgorjeti u velikoj želji i tako na najbolji način zaključiti sezonu koja je bila jako dobra. Svi su naši ciljevi, osim posrtanja u Regionalnoj ligi, ispunjeni i nadmašeni", rekao je trener Juga CO Vjekoslav Kobešćak.

Prvo ime je Jugova protivnika je Denes Varga, ali tu je još čitava plejada mađarskih reprezentativaca poput ljevorukog Martona Vamosa, pa potom Zoltana Pohla, vratara Some Vogela, Szilarda Jansika, ne zaboravimo Miklosa Gor-Nagyja, Tonija Nemeta. Kao da to nije dosta, u svojim redovima imaju i srpske reprezentativce Nikolu Jakšića i Stefana Mitrovića, pa australskog reprezentativca i bivšeg jugaša, braniča Aarona Youngera. Na dva metra im je 35-godišnji veteran, bivši srpski reprezentativac Slobodan Nikić.

"Jug nikada nije u zadnje četiri godine, u našim nastupima na završnim turnirima, izgubio prvu utakmicu", spomenuo je trener hrvatskog prvaka Vjekoslav Kobešćak.

"Planiramo održati ili produžiti taj niz, ali znamo da to nikako neće biti lagano i jednostavno i ne treba gledati da se mi kao prvoplasirani iz jedne skupine u četvrtfinalu sastajemo s četvrtoplasiranim iz druge. To u pogledu kvalitete Ferencvaroša ne znači ništa, to se ne računa."

Kada se pak pogledaju svi parovi četvrtfinala Lige prvaka, čak bi i slabiji poznavatelj vaterpola se iz prve složio kako samo jedna momčad ima skoro pa zajamčen ulazak u polufinale - Pro Recco protiv Waspo 98 Hannovera.

Nijemci su na ovom turniru samo zato jer su domaćini pa su slijedom propisa na završnom turniru. Pro Recco pak puca od snage i kvalitete i koliko god ovaj klub znao 'uprskati' u završnicama, teško da će se to dogoditi i u Hannoveru, već u četvrtfinalu. Ipak, Ratko Rudić upozorava:

"Ovo je turnir na kojem vjerojatno svatko misli da je Recco najbolji, ali prošlost nije jamstvo za ništa i mi jednostavno moramo stalno potvrđivati svoju kvalitetu."

hvs.hr

1. HVL, regularni dio

1Jadran Split 9149:56+9325
2Jug AO 9133:60+7325
3Mladost 9130:72+5821
4Primorje EB 9115:81+3418
5Solaris 994:90+415
6Mornar BS 992:88+412
7Medveščak 985:140-559
8POŠK 973:123-504
9KPK 960:144-844
10Zadar 968:145-770

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!