Košarka

Na današnji dan: Dražen je odigrao posljednju utakmicu u životu

Branimir Korać • četvrtak, 06.06.2019.
Na današnji dan: Dražen je odigrao posljednju utakmicu u životu
Foto: Martina Japundžić

Dražen Petrović 6. lipnja 1993. godine u Wroclawu je istrčao posljednji put na parket. U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo predvodio je Hrvatsku u dvoboju protiv Slovenije...

Samo mjesec dana ranije Dražen Petrović završio je sezonu s New Jersey Netsima, mučila ga je i ozljeda koljena i nije niti bilo za glavu da ide u Wroclaw na taj kvalifikacijski turnir. I bez Dražena Hrvatska bi se lakoćom plasirala na Europsko prvenstvo, ali nitko se nije niti usudio predložiti mu odmor jer svi su znali kakav odgovor mogu očekivati - nema šanse.

Mogao je Wroclaw preskočiti i oporavljati se i pripremati za Europsko prvenstvo, ali on je morao biti s reprezentacijom. U Zagreb je došao na pripreme, a 20. svibnja odigrao zadnju utakmicu pred zagrebačkom publikom. Bilo je to u reviji Hrvatska - Cibona na oproštaju Andre Knege od igračke karijere.

Nakon toga reprezentacija se zaputila za Wroclaw gdje je Dražen nastupio u šest utakmica i prosječno ubacivao čak 33.6 poena. Preskočio je dvoboj protiv Makedonije jer nije bilo potrebe za nastup protiv tada slabašnog protivnika. Estoniji je utrpao lakoćom 48 poena od čega čak 31 u prvom poluvremenu.

Dražen je bio u sastavu u 42 od 43 utakmice koje je Hrvatska odigrala. Preskočio je samo onu protiv Italije u studenom 1992. godine jer je u to vrijeme bila već počela NBA sezona. Uvijek je bio tu i nikada nije niti pomišljao na otkaz. Čak niti za taj Wroclaw.

Svega dva puta u 42 nastupa nije ulazio u igru i to protiv Angole u Barceloni i Makedonije u Wroclawu. U dresu reprezentacije odigrao je 40 utakmica, ubacio 1004 poena, a tisućiti koš upisao je na današnji dan protiv Slovenije u finalu kvalifikacijskog turnira.

Prvu utakmicu u dresu Hrvatske odigrao je protiv Slovenije, zadnju u hrvatskom dresu također protiv Slovenije. Sudbina je htjela da prvi hrvatski protivnik nakon Draženove smrti ponovno bude ta ista Slovenija.

U tom susretu 6. lipnja u Wroclawu Hrvatska je poražena 94:90, bez posljedica za plasman na Europsko prvenstvo. Dražen je 40 sekundi prije kraja ubacio jedno slobodno bacanje, svoj posljednji koš u životu.

Utakmicu je završio s 30 poena, proglašen je najboljim igračem kvalifikacijskog turnira i nakon prespavane noći reprezentacija je krenula prema Zagrebu. Krenuo je i Dražen samo drugim putem i nikada se nije vratio.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!