Nogomet

Na današnji dan: Goran Vlaović srušio Tursku u Nottinghamu!

Petar Jenjić • utorak, 11.06.2019.
Na današnji dan: Goran Vlaović srušio Tursku u Nottinghamu!

Na današnji dan 1996. godine Hrvatska je u Nottinghamu stigla do pobjede u premijeri na jednom velikom natjecanju. Goran Vlaović bio je jedini strijelac u slavlju protiv Turske...

Prije 23 godine hrvatska nogometna reprezentacija debitirala je na velikim natjecanjima. Europsko prvenstvo u Engleskoj otvoreno je 11. lipnja 1996. godine i mogli bismo reći kako je taj dan svijet upoznao Hrvatsku. Protivnik je bila Turska.

Turska, koja je bila predvođena izbornikom Fatihom Terimom, istrčala je na teren u sastavu: Rüstü Recber, Vedat Inceffe, Rahim Zafer, Ogün Temizkanoglu, Alpay Ozalan, Tugay Kerimoglu, Sergen Yalcin, Tolunay Kafkas, Abdullah Ercan, Arif Erdem, Hakan Sükür.

Zvonimir Boban imao je prije turnira problema s mononukleozom, a u 57. minuti zamijenio ga je Zvonimir Soldo. Nešto kasnije, u igru je ušao Goran Vlaović, a kako se na kraju pokazalo, to je bila dobitna zamjena Ćire Blaževića.

Igrala se 86. minuta, Vatreni su nakon turskog kornera odjurili prema naprijed. Asanović je proigrao Vlaovića koji se sjurio prema protivničkom golu, zaobišao vratara i uspio poentirati za veliko slavlje i prva tri boda Hrvatske na velikim natjecanjima. Aplay Ozan imao je priliku srušiti hrvatskog reprezentativca prekršajem, no zbog toga što nije, dobio je nagradu za fair-play.

"Pobjeda protiv Turske u Nottinghamu bila je velika pobjeda hrvatskog nogometa", kazao je godinama kasnije Ćiro Blažević.

Hrvatska je nastupila u sastavu: Dražen Ladić, Mario Stanić, Igor Štimac, Nikola Jerkan, Slaven Bilić, Robert Jarni, Aljoša Asanović, Robert Prosinečki, Davor Šuker, Zvonimir Boban, Alen Bokšić: u igru su kasnije ušli Domagoj Pavličić, Zvonimir Soldo i Goran Vlaović.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!