Nogomet

Copa America, skupina A: Brazil i bez Neymara apsolutni favorit, Perunci vrlo opasni

Mihaela Bradovski • utorak, 11.06.2019.
Copa America, skupina A: Brazil i bez Neymara apsolutni favorit, Perunci vrlo opasni
Foto: EPA

Od 14. lipnja do 7. srpnja na rasporedu je Copa America, a domaćin ovog izdanja bit će Brazil. Brazilci su smješteni u skupinu A i imaju ulogu favorita barem za prolaz u nokaut fazu...

Brazil je domaćin 46. izdanja Copa Americe, a uz reprezentacije iz Južne Amerike tu su i dvije reprezentacije "s pozivnicom", ovaj put dobili su je Japan i Katar. Prvotno je bilo planirano da uz svih deset članica CONMEBOL-a uz pozivnice sudjeluju i tri reprezentacije iz CONCACAF-a i tri iz Azije, ali odluka je promijenjena i zadržao se sustav s 12 reprezentacija, odnosno dvije "gostujuće".

Brazil

35 nastupa

Prvak 1919., 1922., 1949., 1989., 1997., 1999., 2004., 2007.

2016.: 9. mjesto

Brazil je na svom tlu definitivno jedan od glavnih favorita za osvajanje titule prvaka Južne Amerike. Izbornik Tite mora do dobrog rezultata, ima prilično snažnu reprezentaciju na raspolaganju i to bez obzira na ozljedu Neymara koji je otpao i umjesto njega je pozvan Willian. Neymar je propustio puno važnih utakmica posljednjih godina, u Brazilu je na Svjetskom prvenstvu 2014. godine zaradio ozljedu zbog koje je propustio završnicu i imao je veliku želju nastupiti ovdje. Međutim prati ga nesreća i zbog ozljede gležnja neće ga biti četiri tjedna.

Tite se uglavnom oslanja na igrače koji nastupaju u Europi. Samo trojica igraju van Europe i to treći vratar Cassio koji brani za Corinthians, njegov suigrač Fagner te Everton iz Gremija. Momčad kao kapetan predvodi Dani Alves koji je traku preuzeo od Neymara i prije nego se ovaj ozlijedio nakon što je zvijezda PSG-a imala niz incidenata koji su ga dovodili u negativan kontekst.

Izostanak Neymara u prvi plan izbacit će neke druge igrače, puno se očekuje od Philippea Coutinha koji u Barceloni nije opravdao očekivanja, a ovdje bi ponovno trebao biti u naslovnim ulogama, zatim Gabriela Jesusa koji ima problema s postotkom realizacije, ali kako Brazil nema onakvu klasu u vrhu napada kao što ima u obrani i veznoj liniji, pouzdat će se u napadača Cityja. Umjesto Neymara u prvih 11 mogao bi uskočiti David Neres, zvijezda Ajaxa koja je eksplodirala ove sezone. Oko prvih 11 su i Richarlison i Roberto Firmino, a ovisno o protivnicima Tite će birati početnu postavu.

U dva pripremna susreta uoči Copa Americe Brazil je bilježio pobjede. Prvo je slavio protiv Katara s 2:0 u susretu u kojem se ozlijedio Neymar, a strijelci su bili Richarlison i Gabriel Jesus. U drugom susretu pregazio je Honduras čak sa 7:0 uz dva gola Jesusa te po jedan Thiaga Silve, Coutinha, Neresa, Firmina i Richarlisona.

Prvih 11: Alisson - Dani Alves, Thiago Silva, Marquinhos, Filipe Luis - Arthur, Casemiro, Philippe Coutinho - David Neres, Gabriel Jesus, Richarlison

Embed from Getty Images

Bolivija

26 nastupa

Prvak 1963.

2016.: 14. mjesto

Bolivija se nada kako bi ovdje mogla proći kroz skupinu i ući u nokaut fazu, međutim imat će težak posao. Izbornik Eduardo Villegas sastavljao je reprezentaciju uglavnom od igrača koji igraju u domaćoj ligi, samo trojica nastupaju izvan Bolivije. U meksičkoj Puebli nastupaju Alejandro Chumacero i Luis Haquin dok u kineskom Shijiazhuangu nastupa prva zvijezda reprezentacije i najbolji napadač Marcelo Martins. Martinsa se sjećamo iz Šahtara gdje je igrao solidno, ali u Europi ipak nije u potpunosti ispunio očekivanja te je najbolje predstave pružao u Kini.

U bolivijskoj povijesti zlatnim slovima upisana je 1963. godina kada je osvojila svoj jedini veliki trofej slaveći na Copa Americi i to kao domaćin. Na tom Prvenstvu sudjelovalo je samo sedam reprezentacija, Čile je odustao od nastupa zbog političkog konflikta s Bolivijom, Urugvaj je odustao zbog promjene mjesta održavanja, a Venezuela se nije niti prijavila za nastup. Bolivija je dominirala turnirom te je upisala pet pobjeda i remi u šest odigranih utakmica.

Današnja Bolivija ima status autsajdera i s previše igrača bez iskustva velikih utakmica. Njih čak 11 u rosteru od 23 igrača ima manje od devet nastup u dresu reprezentacije. Prednost je to što u najvećoj mjeri dolaze iz bolivijskih klubova i tako se predobro poznaju i dosta dobro su uigrani. Nemaju superzvijezdu i igrača koji iskače.

Tijekom priprema uoči Copa Americe odigrala je samo jednu utakmicu i to u Nantesu protiv Francuske koja je bez problema slavila s 2:0 golovima Thomasa Lemara i Antoinea Griezmanna. Zadnje natjecateljske utakmice odigrala je 2017. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo nakon čega je igrala samo prijateljske utakmice. Odigrala ih je 14 te upisala samo jednu pobjedu i to protiv slabašnog Mianmara. Među onima koje nije uspjela svladati su i Curacao, Ujedinjeni Arapski Emirati, Irak, Nikaragva...

Prvih 11: Lampe - D.Bejarano, Haquin, Jusino, M.Bejarano - Chumacero, Justiniano, Galindo, Saavedra - Castro, Martins Moreno

Embed from Getty Images

Venezuela

17 nastupa

4. mjesto 2011.

2016.: 6. mjesto

Za razliku od Bolivije, Venezuelin roster sličniji je brazilskom. Naravno, samo po činjenici da igrači uglavnom igraju izvan Venezuele te samo dvojica igraju u domaćoj ligi. Jedan je treći vratar Joel Graterol, inače jedini koji nema nijedan nastup u reprezentativnom dresu, a drugi je veznjak Arquimedes Figuera.

Prve zvijezde ove reprezentacije su Tomas Rincon, veznjak Torina, branič Espanyola Roberto Rosales te napadač Newcastlea Salomon Rondon. Oni su ujedno i najiskusniji po broju nastupa, vođe su ove reprezentacije i igrači od kojih se najviše očekuje. Još je tu nekoliko zanimljivih igrača, Venezuela je definitivno reprezentacija koja se ne smije podcijeniti i koja zna igrati dobar nogomet.

Na prošloj Copi došla je do četvrtfinala nakon što je u skupini svladala Jamajku i Urugvaj te remizirala s Meksikom. U četvrtfinalu je naišla na prejaku Argentinu koja ju je lako svladala s 4:1. No Venezuela ima dosta zanimljivu reprezentaciju koja nije među nekim favoritima za visok plasman, ali svakako posjeduje kvalitetu za dobro se suprotstaviti baš svakoj reprezentaciji. Kako izbornik Rafael Dudamel ističe: "Mi imamo motiv kakav nitko ovdje nema, igramo za naš siromašni i napaćeni venezuelanski narod kojem možemo donijeti malo sreće u ovim teškim danima."

Tijekom priprema Venezuela je remizirala protiv Ekvadora 1:1 uz pogodak Rosalesa, a Ekvador se spasio od poraza golom Valencije u 91. minuti. Zatim je poražena od Meksika s 3:1 iako je vodila golom Murilla, a u generalnoj probi pregazila je SAD s 3:0 uz dva gola Rondona te jedan Savarina.

Prvih 11: Farinez - Rosales, Chancellor, Villanueva, Mago - Savarino, Herrera, Moreno, Rincon, Murillo - Rondon

Embed from Getty Images

Peru

29 nastupa

Prvak 1939., 1975.

2016.: 5. mjesto

Peru je uz Brazil jedina reprezentacija u ovoj skupini koja je nastupila na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prošle godine. Tamo su se Peruanci pokazali kao čvrst protivnik, motoričan i prilično neugodan,a saznala je to i Hrvatska koja je u prijateljskom susretu u SAD-u glatko poražena od Peruanaca. U odnosu na taj dvoboj, nema posebnih promjena u peruanskoj reprezentaciji, oni nositelji igre i sa Svjetskog prvenstva i dalje su tu.

Reprezentaciju predvode iskusni Paolo Guerrero i Jefferson Farfan, a ovo je drugi put zaredom da su Brazil i Peru smješteni u istu skupinu na Copa Americi. Upravo Peru bio je koban za Brazil u SAD-u 2016. godine, u zadnjem susretu u skupini Brazilcima je trebao remi za prolazak u četvrtfinale, ali Peru ih je svladao s 1:0 golom Ruidiaza i tako ga ostavio bez nokaut faze. I u četvrtfinalu Peruanci su također bili dobri te stvorili probleme Kolumbiji, ali ispali su nakon jedanaesteraca.

Taj dobar nastup na Copa Americi i izbacivanje Brazila, napunilo je Peru samopouzdanjem, uslijedila je sjajna kampanja za nastup na Svjetskom prvenstvu i nakon puno godina i Peruanci su se vratili na svjetsku smotru. Sve to još uvijek drži odlično raspoloženje oko ove reprezentacije koja se nada dobrom nastupu i u Brazilu. Kvalitetu ima i prolazak u sljedeću fazu natjecanja je itekako moguć.

U lipnju su Peruanci odradili dvije prijateljske utakmice uoči puta na Copu. U prvom su u Limi ugostili Kostariku i slavili 1:0 golom Christiana Cueve, ali u drugom susretu igrali su protiv Kolumbije i visoko su poraženi 3:0 golovima Uribea (dva) i Zapate.

Prvih 11: Gallese - Advincula, Araujo, Abram, Trauco - Tapia, Yotun, Carrillo, Cueva, Gonzales - Guerrero.

Embed from Getty Images

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!