Nogomet

Pogled iz Splita: HNS-ova odluka nedopustiva je i bezobrazna, Split i Hajduk stavljeni su pred gotov čin

Petar Jenjić • srijeda, 12.06.2019.
Pogled iz Splita: HNS-ova odluka nedopustiva je i bezobrazna, Split i Hajduk stavljeni su pred gotov čin
Foto: Bruno Karadža

Niti Hajduk niti Split nisu bili obaviješteni o odluci HNS-a da želi organizirati utakmicu reprezentacije na Poljudu čime je organizator stavljen pred gotov čin...

Iz Hrvatskog nogometnog saveza danas je tijekom dana stigla obavijest kako će se utakmica Hrvatske i Mađarske, koja je na rasporedu 10. listopada, igrati u Splitu na Poljudu. Bila je to odluka koju je jednoglasno donio Izvršni odbor, isti odbor koji je sebi isplatio velike novčane nagrade nakon uspjeha reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Međutim, vrlo brzo stigao je i odgovor iz splitskog kluba iz kojeg su istaknuli kako Hajduk nije dobio nikakvu informaciju oko utakmice: "Nismo dobili nikakvu službenu informaciju o toj vijesti, za nju smo doznali iz medija."

Nekoliko sati kasnije oglasio se i Grad Split kao jedan od organizatora, kako niti gradonačelnik niti gradska uprava nisu o tome uopće obaviješteni.

"Grad Split nije dobio nikakvu službenu informaciju o odluci Hrvatskog nogometnog saveza o održavanju utakmice između Hrvatske i Mađarske na Poljudu. Od sastanka koji se održao krajem travnja, na kojem su uz gradonačelnika bili i predsjednik Hajduka Marin Brbić te predsjednik Nadzornog odbora Benjamin Perasović, ni gradonačelnik ni itko u gradskoj upravi nije ostvario kontakt s čelnicima HNS-a."

Uz sve ostale stadione Poljud je prijavljen kao jedan od mogućih domaćina, dok se domaćina za pojedinu utakmicu treba odrediti 120 dana ranije. Međutim, postoji "problem". Za prijavu domaćinstva potrebno je obavijestiti one u čijem je Poljud vlasništvu. HNK Hajduk kao domaćina ili Grad Split koji kao vlasnik stadiona može formalno biti domaćin. Ništa od toga nije se dogodilo.

Još je krajem prošle godine iz Hajduka stigla vijest o želji da se ugosti reprezentacija u Splitu, ali da se za ulazak kluba u kreiranju ostalih aktivnosti mora prihvatiti nekoliko zahtjeva, između ostalog: implementacija svih odredbi Zakona o sportu u rad HNS-a odmah i bez odgode, profesionalni angažman stranog povjerenika za suđenje na razdoblje od minimalno tri godine zbog neovisne reforme sudačke organizacije, vraćanje Udruge klubova 1. HNL kao voditelja natjecanja 1. HNL i transparentnost financijskih izvještaja.

Predsjednik HNS-a Davor Šuker ranije je tijekom dana kazao kako će se odluka o gradu domaćinu odlučiti na Izvršnom odboru te da od UEFA-e imaju rok od dva tjedna za prijavu. Sva ta priču može se slobodno baciti u vodu jer je nepojmljivo da se s eventualnim organizatorom utakmice ništa ne dogovara i onda se naprasno bez ikakvog suglasja odluči prijaviti istog za domaćina. Ako se, u dosadašnjih šest mjeseci, ne vide značajniji pomaci, što točno može Savez napraviti u sljedećih 14 dana oko zahtjeva Grada i kluba, a nije mogao ranije?

U vrijeme kada su tenzije ionako visoke, donošenje ovakvih odluka samo se dolijeva ulje na vatru, a domaćina se stavlja u tešku situaciju. Ili će prihvatiti domaćinstvo, bez obzira na to što nije prethodno obaviješten, ili će to odbiti čime bi se krivnja prebacila na njega, iako formalno ništa krivo nije napravio.

Međutim, niti klub, a niti Split ne smiju si dozvoliti da se u javnosti stvori slika kako ne žele reprezentaciju, već da je krivac Izvršni odbor i vodstvo Saveza koji, između ostalog, i stvaraju još veći jaz ovakvim odlukama. Da ne govorimo o tome da su od 1997. godine do danas na tom istom stadionu odigrane dvije službene utakmice, od čega jedna bez gledatelja (uoči dodjele domaćinstva protiv Italije moglo se itekako pretpostaviti da će UEFA-ina kazna biti vrlo stroga). O tome se može nadugo i naširoko pisati.

I Hajduk i Split stavljeni su pred gotov čin, ali jedno je sigurno. Odlučiti o organizaciji nečega u nečijem prostoru bez da se istog prethodno ne obavijesti je krajnje nedopustivo i nepristojno, a u konačnici i vrlo bezobrazno. A onda kada nastanu frustracije i otpor, čudom se čude odakle sve to dolazi.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • 280412.06.2019. u 22:05
    Sve je nedvosmisleno i jasno da jasnije ne može biti. Čeka se odgovor izbornika i reprezentativaca.
    2804