Nogomet

Najavljujemo Gold Cup: Meksiko i SAD najveći favoriti, puno toga očekuje se od Kostarike i Jamajke

Jan Šneler • subota, 15.06.2019.
Najavljujemo Gold Cup: Meksiko i SAD najveći favoriti, puno toga očekuje se od Kostarike i Jamajke
Foto: EPA

U ranojutarnjim nedjeljnim satima susretom Kanade i Martinika počinje Gold Cup, kontinentalno natjecanja Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba...

Uskoro kreće 15. po redu izdanje CONCACAF Gold Cupa, natjecanja koje čine momčadi iz Sjeverne i Srednje Amerike te karipskog otočja. Dosadašnja natjecanja govore nam o dominaciji Meksika i SAD-a koji su osvojili 13 naslova, a 2000. godine do naslova je došla i Kanada pobjedom protiv Kolumbije. Naime, do 2007. godine u natjecanju su mogle sudjelovati i druge momčadi iz Južne Amerike, dok je od tog natjecanja to ograničeno samo na Sjevernu i Srednju Ameriku s karipskim otočjem.

U tu svrhu donosimo vam pregled skupina zajedno s procjenom tko će doći do naslova i kako bi se trebala kretati nokaut faza. Za sve zaljubljenike nogometa, ranojutarnji ili kasnonoćni termini mogli bi biti zauzeti gledanjem Gold Cupa. Dodajmo na kraju kako su formalno domaćini završnice SAD, Kostarika i Jamajka, iako će se u potonje dvije države održati samo po dvije utakmice prvog kola skupina u kojoj se nalaze te reprezentacije.

Skupina A: Meksiko, Kanada, Martinik, Kuba

U ovoj skupini nema nikakve dvojbe - Meksiko je apsolutni favorit. Neki će čak reći i kako je Meksiko veliki favorit za osvajanje cijelog natjecanja, no dopustite da se ipak zadržimo na grupnoj fazi. U odnosu na sjajan nastup u Rusiji na Svjetskom prvenstvu, El Tri će na Gold Cupu nastupiti bez Hectora Herrere, Giovannija dos Santosa, Carlosa Vele, Javiera Hernandeza, Hirvinga Lozana, Jesusa Manuela Corone i još nekolicine koji su se oprostili od nacionalne selekcije.

Na prvu vam se može činiti kako je to veliki hendikep za momčad jer bez pretjerivanja, ovo su ponajbolji meksički igrači. Da se radi o svjetskoj smotri, teško bismo prognozirali da će Meksiko proći skupinu, a kamoli napraviti nešto više. Ipak, što se tiče Gold Cupa, ovaj sastav, koji i dalje nije nimalo loš, ne bi smio imati problema s glatkim prolazom skupine.

Embed from Getty Images

Druga momčad u skupini je Kanada, relativno nepoznata kao nogometna sila, ali s dosta mladih igrača koji bi mogli napraviti dobar rezultat. Mahom svi igraju u MLB ligi, iako imaju i ponekog igrača koji zarađuje novac u europskim ligama. Hrvatskim navijačima najprepoznatljiviji su Milan Borjan koji brani za Crvenu Zvezdu, Scott Arfield koji je godinama igrao u Premierligi, a sada je član Rangersa te Alphonso Davies koji je upisao nekoliko nastupa za Bayern. Posljednje prijateljske provjere govore kako je Kanada u dobroj formi i spremna za Gold Cup.

Embed from Getty Images

Dvije najveće nepoznanice su Martinik i Kuba. Dok je Kuba s jedne strane momčad čiji igrači većinom nastupaju u domaćem natjecanju, u Martiniku ima nekoliko interesantnih imena. Iskusni stoper Jean-Sylvain Babin ima iskustvo igranja u španjolskoj La Ligi, Kevin Fortune proveo je dvije godine u Lensu, a Jordy Delem član je Seattle Soundersa. Martinik nije član FIFA-e jer se ne radi o neovisnoj državi već o prekomorskom teritoriju Francuske tako da je njihovu realnu snagu teško odmjeriti pogledom na FIFA ljestvicu. U svakom slučaju Kuba je na slabom 174. mjestu i Martinik bi u tom međusobnom dvoboju mogao izaći kao pobjednik.

Embed from Getty Images

Prognoza:
1. Meksiko
2. Kanada
3. Martinik
4. Kuba

Skupina B: Kostarika, Haiti, Nikaragva, Bermuda

Slično kao Meksiko u skupini A, Kostarika je veliki favorit za osvajanje prvog mjesta u ovoj skupini. Objektivno, radi se o vrlo dobroj momčadi na svjetskoj razini koja je od posljednjih pet svjetskih smotri propustila samo jedno. Prije pet godina u Brazilu došli su čak na korak od polufinala. Boljim izvođenjem jedanaesteraca u borbu za medalje je otišla Nizozemska. Iako ne treba uspoređivati Kostariku od prije pet godina i onu sada, sve to ide u prilog momčadi koja će gotovo sigurno završiti na prvom mjestu.

Nema doduše Keylora Navasa i još nekih imena, ali tu su Alvaro Saborio, legendarni napadač Kostarike, Celso Borges, kapetan Bryan Ruiz i vjerojatno njihov ponajbolji igrač stoper Oscar Duarte. Bit će uzbudljivo vidjeti Kostariku, naročito u nokaut fazi u kojoj ih očekujemo protiv Kanade.

Embed from Getty Images

Što se tiče ostalih momčadi, Haiti i Nikaragva vodit će veliku borbu za drugu poziciju dok Bermudima dajemo najmanje šansi za prolaz. Upravo bi susret u drugom kolu mogao dati drugoplasiranog u ovoj skupini. Haićani imaju dosta veliki broj mlađih igrača, gotovo se rijetko može naći netko tko je stariji od 25 ili 26 godina i to bi mogla biti dvostruka oštrica. S jedne strane, motivacije im ne nedostaje, iskustvo imaju iz nižih europskih liga, no opet mladost često može biti i otegotna okolnost u turnirskim natjecanjima.

Nikaragva je iskusnija, većinom igrači nastupaju u domaćoj ligi, no kvalitetom teško možemo reći da je bolja od Haitija. Prije tjedan dana Nikaragva je teško stradala od Argentine (6:1), dok je Haiti pružio dobar otpor Čileu (2:1) i prije tri dana pobijedio Gvajanu (3:1). Bermuda su ipak autsajderi i debitanti, uz Kubu i Gvajanu možda i najlošija momčad na Gold Cupu. Jedno zanimljivo ime je Nahki Wells koji ima veliko iskustvo iz engleskih klubova Huddersfield Towna, Bradford Cityja i QPR-a, ali osim njega drugi su većinom pripadnici engleskih niželigaša ili domaćih klubova koji kvalitetom nisu reprezentativni.

Prognoza:
1. Kostarika
2. Haiti
3. Nikaragva
4. Bermuda

Skupina C: Honduras, Jamajka, Salvador, Curacao

Skupina C definitivno nije najteža, ali će biti izuzetno nepredvidljiva. Dva favorita za prolaz su Honduras i Jamajka, dvije vrlo izjednačene momčadi što govori i njihova pozicija na FIFA ljestvici. Jamajka je na 56. mjestu, Honduras na 61. Upravo će se te dvije momčadi susresti u prvom kolu koje se igra u Kingstonu te će Jamajka definitivno biti u prednosti.

Honduras je u malom padu u odnosu na ono dobro razdoblje od 2009. do 2014. kada su sudjelovali na dvije svjetske smotre i tri puta zaredom završavali u polufinalu Gold Cupa. Ipak, ova generacija nije neiskusna, ima tu dosta igrača s dobrim europskim i MLS karijerama te će Honduras biti vrlo opasan protivnik u nokaut fazi. Dvojica najiskusnijih su Maynor Figueroa koji je nakon odlične karijere u Engleskoj trenutno u redovima Houston Dynama te Emilio Izaguirre koji se vratio u Celtic za koji je odigrao više od 200 utakmica.

Embed from Getty Images

Što se tiče Jamajke, oni su vrlo omiljena momčad diljem svijeta, iako osim onog nastupa 1998. godine nisu sudjelovali na velikim natjecanjima. No, lijepe i žive boje, srčanost igrača i navijača ostavljaju dobar dojam. Na posljednja dva Gold Cupa Jamajka je došla do finala. Prije četiri godine poraženi su od Meksika, a 2017. godine od SAD-a. Radi se o solidnoj momčadi (prije desetak dana slavili protiv SAD-a 1:0) koja će na natjecanje doći bez većih izostanaka. Najveća zvijezda definitivno je Leon Bailey, 21-godišnji Jamajčanin koji igra sjajno u Bayer Leverkusenu. S njim ova momčad može jako daleko.

Salvador se može činiti kao opasna mina koja bi mogla zagorčati život favoritima, ali jednako tako tu je i Curacao. Kako se radi o području pod vlašću Nizozemske, velik broj igrača igra upravo u nizozemskim prvenstvima. Kapetan Cuco Martina igrao je za Twente, Southampton, Everton, Stoke City, a trenutno je na posudbi u Feyenoordu. Važan igrač je i Leandro Bacuna koji je godinama igrao u Aston Villi i Readingu, da bi se zadnje skrasio u Cardiff Cityju. Curacao je zanimljiva momčad i nije nimalo bezopasna. Teško je vjerovati da bi Salvador i Curacao mogli proći skupinu, ali da će biti potencijalna mina, na to Jamajka i Honduras moraju biti spremni.

Embed from Getty Images

Prognoza:
1. Jamajka
2. Honduras
3. Curacao
4. Salvador

Skupina D: SAD, Panama, Trinidad i Tobago, Gvajana

Mnogi će reći kako je ovo skupina smrti. SAD, Panama i Trinidad i Tobago borit će se za prva dva mjesta dok je Gvajana ipak veliki autsajder i uz Bermudu debitant na Gold Cupu. Favorita skupine ipak moramo istaknuti. To je SAD. Bez obzira na to što Amerikanci neće doći u svom najjačem sastavu pa će tako izostati Timothy Weah, Cameron Carter-Vickers i John Brooks, još uvijek su skupili sjajnu momčad. Najveća zvijezda je Christian Pulisic koji će od sljedeće sezone biti član Chelsea.

Embed from Getty Images

SAD još uvijek pamte kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2018. godine kada su u posljednjem susretu poraženi od Trinidada i Tobaga. Time su zaključili svoj nastup u kvalifikacijama i nakon 28 godina propustili otići na Svjetsko prvenstvo. Taj udarac još uvijek pamte u SAD-u i sigurno je da će biti motivirani. Uostalom, Gold Cup se ponovno igra na američkim terenima tako da ne treba spominjati da će publika u većini susreta biti na njihovoj strani. Uz Meksiko, SAD je najveći favorit za naslov.

Panama je iznenadila svijet plasmanom na Svjetsko prvenstvo, ali jednako tako zadnjih godinu dana ne bilježe neke rezultate. Nisu ostvarili pobjedu u prijateljskim susretima, a izgubili su čak sedam ogleda uz gol razliku 1:17. Ne izgleda to jako dobro, remi protiv Brazila ne može sakriti činjenicu da se ipak ne radi o toliko kvalitetnom kadru. Nekoliko igrača, koji su bili na Svjetskom prvenstvu, više nije u kadru i Panamu očekuje teška borba za drugo mjesto.

Trinidad i Tobago bit će im najteži protivnik, uostalom odmah prvo kolo moglo bi nam dati odgovor koja će momčad u nokaut fazu. Panama je blagi favorit, ali Trinidad i Tobago ima pristojnu momčad u kojoj ima igrača iz MLS klubova, ali ipak jezgro čine nogometaši iz drugoligaške USL lige. Jedan od najboljih pojedinaca je Kevin Molino iz Minnesote United koja trenutno konkurira među momčadima koje idu u doigravanje MLS lige.

Embed from Getty Images

Što se tiče Gvajane, radi se vjerojatno najslabijoj momčadi na Gold Cupu i teško je zamisliti da mogu opasnije zaprijetiti bilo kome od ostalih momčadi. Gvajana je momčad koja se muči s daleko slabijim reprezentacijama i na ovom turniru neće imati velikih šansi.

Prognoza:
1. SAD
2. Trinidad i Tobago
3. Panama
4. Gvajana

Procjena

Odlučili smo se malo poigrati s mogućim ždrijebom i dati svoje viđenje raspleta događaja. Prema našoj prognozi grupne faze, u sljedeći krug ulaze iz skupine A Meksiko i Kanada te Kostarika i Haiti iz skupine B. Iz skupine C dalje smatramo da idu Jamajka i Honduras te SAD i Trinidad i Tobago iz skupine D. Ukratko, ovako bi prema našem mišljenju trebalo izgledati četvrtfinale.

Četvrtfinale
Kostarika (B1) - Kanada (A2)
Meksiko (A1) - Haiti (B2)
Jamajka (C1) - Trinidad i Tobago (D2)
SAD (D1) - Honduras (C2)

Možda smo izgubili povjerenje u Kanadu, ali u direktnom okršaju protiv Kostarike, prednost ipak dajemo Kostarikancima. Iskustvo bi moglo biti od velikog značaja u tim dvobojima i smatramo kako je Kostarika timski gledano bolja momčad. Što se tiče drugih ogleda, tu velikih dilema ne bi smjelo biti, premda bi najteži posao mogao imati uvjerljivo SAD. Nakon teške grupne faze, Honduras bi mogao biti iznimno zahtjevni protivnik u četvrtfinalu.

Polufinale
Kostarika - Meksiko
Jamajka - SAD

Prema našem mišljenju, neće biti treće sreće za Jamajku jer u direktnom okršaju sa SAD-om nemaju prevelikih šansi. Amerikanci su vrlo dobro organizirani i ipak jači. Pobjeda Jamajke ne bi bilo veliko iznenađenje jer se ne radi o potpunim autsajderima, ali ipak SAD izgleda bolje. Meksiko bi još jednom trebao relativno bezbolno proći prepreku jer doista još niti jedna momčad ne bi mogla ozbiljnije zaprijetiti nezgodnim Meksikancima.

Finale
Meksiko - SAD

Klasik za kraj. Igrali su finale više puta, posljednji put 2011. godine, a vjerujemo da će ponovno igrati ove godine. Po svemu bi to trebala biti izjednačena utakmica u kojoj pravog i izraženog favorita nema. Ipak, turnirski režim i činjenica da Meksiko nema toliko težak ždrijeb kao SAD mogli bi biti od velikog značaja. Izostanci bi Meksiko mogli stajati skupo jer ipak nema nekih vrlo značajnih imena na njihovom popisu. Amerikanci igraju doma, imaju također solidni sastav i veliki motiv jer žele u obranu naslova, ali malu prednost ipak dajemo Meksikancima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!