Nogomet

Hrvatska na dosadašnjim Eurima: Dva nastupa, dva podbačaja, ukupno samo dva boda

Branimir Korać • utorak, 18.06.2019.
Hrvatska na dosadašnjim Eurima: Dva nastupa, dva podbačaja, ukupno samo dva boda
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Hrvatska nogometna reprezentacija do 21 godine ne može se pohvaliti dobrim nastupima na Euru za mlade selekcije, samo je dvaput participirala i to oba puta je podbacila. U Slovačkoj i Njemačkoj osvojen je tek po bod...

Slovačka 2000.

Prvi nastup na završnici europskog prvenstva do 21 godine Hrvatska je imala 2000. godine u Slovačkoj. Kao i drugi put, četiri godine kasnije, zapela je u skupini.

Na ovo Europsko prvenstvo prošla je osvajanjem prvog mjesta u kvalifikacijskoj skupini s tadašnjom Jugoslavijom, Republikom Irskom, Maltom i Makedonijom. U osam odigranih kola Hrvatska je upisala šest pobjeda i dva remija, remije je ostvarila odmah na startu kvalifikacija u Kilkennyju protiv Irske 2:2 kada je Tomo Šokota dvaput vraćao Hrvatsku iz minusa, te u Kranjčevićevoj protiv Jugoslavije.

U tom susretu Jugoslavija je povela golom Branka Boškovića na kraju prvog poluvremena, ali na početku drugog dijela Tomo Šokota i Jurica Vranješ zabijaju za preokret. Jugoslavija je ipak preko Ivice Franciškovića izbjegla poraz, ali s rezultatske strane Hrvatska je zadržala prvo mjesto u skupini.

Te ćemo kvalifikacije pamtiti po onoj epskoj pobjedi na stadionu JNA kada je Hrvatska pregazila Jugoslaviju sa 6:2. Dva gola Mikića i Šokote te po jedan Šerića i Deranje za veliko slavlje.

Trebalo je odraditi i dodatne kvalifikacije gdje je Hrvatska igrala protiv Portugala. U Faru je poražena 2:0 golovima Luisa Boa Mortea, ali je zato na Poljudu slavila nakon produžetaka. Josip Šimić i Deranja zabili su za 2:0, a Balaban u 99. minuti odveo Hrvatsku na Euro.

Hrvatska je s velikim očekivanjima došla na Europsko prvenstvo u Slovačku, ali tamo nije uspjela proći skupinu. Počelo je porazom od Nizozemske 2:1, uz dvije katastrofalne pogreške Stipe Pletikose.

Čak i nije tako loše počelo, vrlo rano Darko Miladin doveo je Hrvatsku u vodstvo i Hrvatska je konkretizirala nadmoć koju je dotad imala.

No šok se dogodio u završnici prvog poluvremena kada je Mark van Bommel uhvatio Pletikosu na spavanju, opalio sa svoje polovice i zabio za poravnanje. Pletikosa je bio daleko od gola, nije očekivao udarac, ali to ga nimalo ne amnestira za ovaj antologijski kiks.

Nije to bio njegov dan, zakuhao je i drugi pogodak i to u 83. minuti kada nije dobro uštopao loptu na 20 metara od gola, ona se odbila do Vennegora of Hesselinka koji donosi pobjedu Nizozemskoj ni krivoj ni dužnoj.

Nakon tog vrlo glupog poraza Hrvatska si nije smjela dopustiti niti sličan kiks protiv Španjolske, u najmanju ruku morala je ostati neporažena. Na kraju je odigrala bez pogodaka što je zadovoljilo i jedne i druge jer su i Hrvatska i Španjolska bile svjesne da ih poraz praktički izbacuje iz igre za prolaz.

Dojam je bio puno bolji nego protiv Nizozemske, igralo se agresivnije, bolje, s više želje i htijenja i to protiv vrlo kvalitetnog protivnika kojeg je predvodio Xavi.

Hrvatske nade razbijene su u zadnjem kolu protiv Češke. Bila je to upravo ona velika češka generacija s Lukašom i Tomašom Došekom, Milanom Barošom, Liborom Sionkom, Marekom Heinzom i ta Češka jednostavno je bila bolja u tom susretu. Slavila je 4:3 i kao prvoplasirana prošla dalje, a Hrvatska je ostala na dnu s bodom.

Vrlo rano Hrvatska je povela golom Anthonyja Šerića uz veliki kiks Drobnyja koji je doslovno poklonio pogodak. I nakon toga slijedi povlačenje Hrvatske te primljeni pogodak u najgorem trenutku, u završnici prvog dijela preko Lukaša Došeka iz penala.

Igor Tudor bio je jedini koji je u tom susretu na nešto ličio kod Hrvatske, i kod češkog drugog gola jedini je pokušao reagirati te spriječio prvi nalet Čeha, ali lopta je na kraju došla do Baroša koji zabija. Odmah nakon toga Tudor nakon kornera poravnava na 2:2 i vraća Hrvatsku.

Česi su igrali puno pametnije i bolje te su preko Petrouša i Sionka pobjegli na 4:2 i sve što je Hrvatska do kraja napravila bilo je smanjenje preko Tudora.

Tu je za Hrvatsku bio kraj puta, poklon pobjeda Nizozemcima bila je najveći razlog za žaljenje, ali i očajno izdanje napadača koji na cijelom Prvenstvu nisu zabili nijedan gol. Dva gola zabio je Tudor te po jedan Šerić i Miladin.

Njemačka 2004.

Na Europsko prvenstvo 2004. godine Hrvatska je prošla nakon što je u kvalifikacijama bila prva u svojoj skupini pa eliminirala Škotsku. U grupi je imala samo bod više od drugoplasirane Belgije, a upravo pobjeda u Mechelenu bila je ključna. U predzadnjem kolu slavila je u gostima 2:0 golovima Marija Lučića i Nike Kranjčara te tako osigurala prvo mjesto. Zadnje koliko bilo je nebitno i tu je u Zaprešiću upisan 1:0 poraz od Bugara.

Belgijci na kraju nisu prošli niti u dodatne kvalifikacije s drugog mjesta, tamo je otišlo šest najboljih drugoplasiranih, a Belgija je bila sedma na toj tablici, nedostajao joj je jedan bod.

Hrvatskoj je ždrijeb dodatnih kvalifikacija dao Škotsku što nije bio loš izbor. U prvom susretu u Varaždinu Hrvatska je slavila 2:0 golovima Marka Babića i Gorana Ljubojevića da bi u uzvratu bila na sto muka i rano primljenim golom (O'Connor deseta minuta) uvela se u probleme. Škoti su dalje prijetili, dobro je branio Vranjić i u nekoliko navrata spasio Hrvatsku koja se zabunkerirala i molila se Bogu da ne primi pogodak, a prema naprijed nije napravila gotovo ništa.

Ipak, izboren je odlazak na Euro i to je u tom trenutku bilo najvažnije.

U Oberhausenu i Bochumu Hrvatska je bila smještena u skupinu za koju se vjerovalo da je prolazna. Srbija i Crna Gora kao protivnik s kojim se može igrati, Bjelorusija koja je trebala biti ispod Hrvatske, a završila je ispred te Italija kao favorit skupine.

Prvo kolo donijelo je dvoboj protiv Srbije i Crne Gore, tu je Hrvatska najviše strahovala od Danka Lazovića i nekako je stiglo olakšanje kada su se pojavile priče da ipak neće nastupiti zbog ozljede. Olakšanje nije dugo trajalo, Lazović se našao u prvih 11 i upravo on načeo je hrvatsku mrežu u 37. minuti. Loše su tu reagirali Lučić i Drpić, Lazović je došao između njih i zabio.

Odmah na početku drugog dijela SiCG podiže na 2:0, Vranjić je obranio penal Delibašiću, ali lopta se odbija, na nju dolazi Goran Lovre i zabija.

Hrvatska je nakon toga pritisnula i igrala narednih pola sata jako dobro. Do smanjenja je došla odmah pogotkom Eduarda da Silve, u 68. minuti Kranjčar je poravnao i u tim trenucima izgledalo je kako će Hrvatska doći do preokreta. Ipak, nije uspjela, Branislav Ivanović u završnici zabio je za 3:2, Eduardo nakon toga stresao gredu i Hrvatska ostala bez bodova.

U drugom kolu pobjeda protiv Bjelorusa bila je imperativ, ali upisan je novi kiks i uništena nada. Čak i nije loše počelo, u 38. minuti Mario Lučić sjajno je opalio iz slobodnog udarca s 30 metara i doveo Hrvatsku u vodstvo.

No kako je susret odmicao, Hrvatska je sve više padala, posebno na fizičkom planu i spremniji Bjelorusi to su iskoristili. U 83. minuti Kirilčik je zabio za 1:1. Hrvatska je došla do prvog, pokazat će se i jedinog boda, a Bjelorusija je nakon šokantne pobjede na startu protiv Italije, sada povećala saldo na četiri boda.

U zadnjem kolu Hrvatska je morala pobijediti Italiju i pritom Bjelorusija nije smjela izgubiti od Srbije i Crne Gore. Nije se dogodilo ništa od toga. Hrvatska je od Talijana poražena 1:0 golom Danielea de Rossija iz 21. minute. Srbija i Crna Gora u drugom susretu svladala je Bjeloruse 2:1 i Hrvatska je otišla kući, ali i Bjelorusija.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!