Nogomet

Bledi Shkëmbi vodio je Teutu do trećeg mjesta, Ventspils slabo igra ove sezone

Petar Jenjić • srijeda, 19.06.2019.
Bledi Shkëmbi vodio je Teutu do trećeg mjesta, Ventspils slabo igra ove sezone
Foto: EPA

Hajduk će u slučaju prolaska prvog pretkola odmjeriti snage s latvijskim Ventspilsom ili albanskom Teutom, a kako sada stvari stoje, i jedna i druga momčad itekako su prolazne...

Ventspils

Ventspils je klub osnovan 1997. godine, spajanjem dvaju klubova, Vente i Nafte. Jedan je od najuspješnijih latvijskih novije povijesti. Do sada je šest puta osvajao naslov državnog prvaka, a sedam puta nacionalni Kup. Posljednja titula stigla je prije pet godina, a otada su gledali u leđa Liepaji, Spartaks Jurmali i Rigi.

Najveći uspjeh Ventspils je imao u sezoni 2009./10. kada je postao prvi latvijski klub koji je igrao skupine jednog europskog natjecanja. Skupina D Europske lige za protivnike je donijela Herthu, Heerenveen i Sporting te u konačnici posljednje, četvrto mjesto.

Latvijsko je prvenstvo u punom pogonu, a u tijeku je već 16. kolo. Prvi mjesto dijele Riga i RFS, dok je eventualni Hajdukov protivnik tek na petom mjestu s po pet pobjeda, pet remija i pet poraza. Za vodećim momčadima zaostaje 11 bodova.

Momčad vodi Crnogorac Dejan Vukićević od početka 2018. godine. Najveći trag kroz igračku karijeru ostvario je u dresu Partizana gdje je osvojio naslov državnog prvaka 1997. godine. Jednu sezonu proveo je i u Sevilli gdje je upisao 14 nastupa.

Kao trener četiri je sezone vodio Zetu s kojom je postao prvak Crne Gore 2007. godine. Nešto kasnije preuzeo je Mogren, a u tri sezone osvojio je državni naslov i Kup. Kasnije nije imao prevelikog uspjeha u Vojvodini, Borcu iz Čačka i Mladosti iz Podgorice, a angažman u Latviji najduži mu je u posljednjih deset godina.

Različite nacije mogu se vidjeti u klubu, a ove sezone posebno treba izdvojiti dvojicu Nigerijaca, Tosina Aiyeguna s osam golova i Adelekea Akinyemija sa sedam golova. Cijela momčad vrijedi nešto više od tri milijuna eura, a "najvrjedniji" je Brazilac Jo Santos koji vrijedi oko pola milijuna.

Dodajmo kako latvijski klub igra na stadionu veličine 3250 mjesta.

Teuta

Teuta je klub koji će sljedeće godine napuniti 100 godina, a ujedno je i jedan od osnivača albanskog prvenstva 1930. godine. U prvoj sezoni osvojili su drugo mjesto, a na prvi i jedini naslov čekali su jako dugo, sve do 1994. godine.

Čak šest puta završavali su prvenstvo na drugom mjestu. Osvojili su tri nacionalna Kupa, a šest puta igrali su u finalu. Prošlu sezonu zaključila je na trećem mjestu s 15 pobjeda, 12 remija i devet poraza. S ukupnih 57 bodova, zaostala je dva iza Kukesija i 13 iza prvaka Partizanija.

Momčad danas vrijedi 4.58 milijuna eura, a u klubu je od početka godine i hrvatski nogometaš Tomislav Bušić koji je odigrao 12 utakmica i pri tome postigao jedan pogodak.

Od igrača iz prošle se sezone ističe Ganac Latif Amadu koji je postigao deset golova, dok su po osam pogodaka dodali domaći igrači Gerhard Progni i Sherif Kallaku. Kao najvrjednije izdvojilo se lijevo krilo Armando Vajushi. Igrač koji je procijenjen na 600 tisuća eura kroz karijeru je uglavnom boravio u Italiji igrajući za Chievo, Livorno, Pro Vercelli i Avellino, a u Teutu je stigao početkom godine.

Teutu vodi dobro poznato ime s HNL travnjaka, nekadašnji igrač Rijeke i Kamen Ingrada, Bledi Shkëmbi. Kroz dugačku nogometnu karijeru promijenio je veliki broj klubova, a posljednjih šest sezona igrao je za Skenderbeu. Od 2017. godine radi kao trener, a prije preuzimanja Teute na početku prošle sezone, vodio je kosovsku Liriju.

Albanski klub igra na stadionu "Niko Dovana" s 12 tisuća mjesta, a ime je dobio po nekadašnjem vrataru koji se smatra jednim od najvažnijih u povijesti kluba. Tijekom 30-ih godina prošlog stoljeća radio je u Milanu kao trgovac te bi putovao u Albaniju tijekom sezone kako bi igrao za svoj klub.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!