Košarka

Savršena simultanka nigerijskog velemajstora

Sportnet • ponedjeljak, 24.06.2019.
Savršena simultanka nigerijskog velemajstora

Toronto Raptorsi novi su NBA prvaci. Simpatični gubitnici iz Kanade prešli su sve prepreke i po prvi puta odnijeli trofej Larryja O’Briena izvan granica SAD-a. Kawhi Leonard odigrao je skoro pa savršen playoff i nedvojbeno je najzaslužniji čovjek za povijesni uspjeh Raptorsa. Na terenu. Izvan njega, jedan je čovjek strpljivo povlačio poteze koji su doveli do toga da je na terenu u dresu Toronta Kawhi Leonard eliminirao sve protivnike koji su mu se našli na putu…

AUTOR: L.M.

Nema te figure koju nije bio spreman žrtvovati da bi ostvario svoj cilj. Tako je zlatni dečko i najbolji strijelac u povijesti franšize DeMar DeRozan poslan u Spurse. Trener godine Dwane Casey dobio je otkaz. Nema tu emocija, bitna je samo pobjeda. A do nje vodi skup dobrih odluka. I pobjednik koji ih donosi. Pa onda i kada ne uspije, kao što je bio slučaj prije par godina, kada nije uspio u namjeri razmjene Kylea Lowryja, neuspjeh pretvori u dugoročnu pobjedu.

On je Masai Ujiri, generalni manager Toronto Raptorsa. Čovjek koji je odigrao savršenu partiju izvan terena, poslagao figure na ploči tako da Golden State Warriorsi nisu uspjeli izbjeći mat.

Masai Ujiri bio je prosječan košarkaš. Blago rečeno. Kad ti se karijera sastoji od igranja u Engleskoj, Njemačkoj i Belgiji, a nisi nogometaš, nisi baš bio dobar. Jedan drugi talent je bio tu. U izobilju. Talent za prepoznavanje igrača i njihovih potencijala, slaganje mozaika koji će dovesti do uspjeha. Masai Ujiri je vjerovao u sebe. Moraš vjerovati u sebe kada počinješ kao neplaćeni skaut. Tu je počeo njegov uspon, s Orlando Magicom. Put do vrha vodio je preko Denver Nuggetsa, gdje je počeo kao međunarodni skaut, da bi kasnije postao generalni manager i dobio nagradu za NBA dužnosnika godine 2013. Iste godine potpisuje petogodišnji ugovor s Raptorsima vrijedan 15 milijuna dolara.

Prvi potez kojeg je povukao bio je trade Andree Bargnanija u Knickse. Uskoro je otišao i Rudy Gay, via Sacramento. Ujiri se rješavao balasta. Igra je tek započela. Godinu kasnije šalje Greivisa Vasqueza, kojeg je dobio u tradeu Rudyja Gaya, u Milwaukee. Sjećate li se uopće Greivisa Vasqueza? Njega je pretvorio u pick prve i druge runde, odnosno Normana Powella i OG Anunobyja.

2017. godine u Toronto je sletio Serge Ibaka, a da bi godinu kasnije mogao potpisati Ibaku i Lowryja, poslao je DeMarrea Carrolla i njegov visoki ugovor, zajedno s 29. i 40. pickom, u Brooklyn. Za ništa. Zapravo, za “našeg” Justina Hamiltona, koji je uskoro otpušten.

Ekipa je rasla iz godine u godinu. Rasla su i očekivanja. Sve do LeBrona Jamesa. Koji bi ih iz godine u godinu prizemljio. Kada ih je lani LeBron s nikad lošijim Cavaliersima pomeo i prebio, Ujiri je prelomio. Došlo je vrijeme za preslagivanje ploče. Vrijeme za rizik. Vrijeme za pobjednike. Trener godine Dwane Casey je dobio otkaz. Stigao je njegov pomoćnik, Nick Nurse.

Slijedio je najbitniji potez Ujirijeve karijere. Zlatni sin Toronta DeMar DeRozan poslan je u San Antonio Spurse, zajedno s Jakobom Pöltlom i pickom prve runde. Raptori su postali Danny Green i – Kawhi Leonard. Nakon godine pauze, nakon do danas nerazjašnjene situacije sa Spursima. U zadnjoj godini ugovora, bez jamstva i želje za ostankom.

Ujiri je krenuo all in. I nije bio gotov. Prije isteka roka za tradeove, stigao je posljednji kotačić za borbu za naslov. Iz Memphisa je stigao Marc Gasol. U suprotnom smjeru poslani su Jonas Valančiunas, Norman Powell, C.J. Miles i pick druge runde 2024. Dva bitna kotačića Ujiri nije posložio tradeovima, već pametnim biranjem na draftu. I nakon drafta. Naravno, to su Pascal Siakam i Fred VanVleet. Kamerunac je biran 27. pickom 2016. godine, VanVleet nije bio draftiran. Ujiri ga je prepoznao, dao mu priliku. Svi znamo kako se ta priča odvila.

Nigerijac je posložio figure. Strpljivo. Pametno. Ploča je bila spremna. Onako kako Ujiri to želi. Sedma je utakmica polufinala Istoka. Rezultat neriješen. Vrijeme je isteklo. Lopta koju je uputio Leonard skače po obruču. Polagano ide prema cilju. Polagano, ali sigurno. Kao i plan Masaija Ujirija.

Lopta je prošla kroz obruč. Philadelphia je pala. Milwaukee je pao. Golden State Warriorsi su pali. Šah-mat. Predvođen ključnom figurom slagalice Kawhijem Leonardom. U režiji nigerijskog velemajstora. Ujiri je uspio. Željno iščekujemo njegove nove poteze, što nam priprema za iduću sezonu?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!