Košarka

San Antonio Spursi znaju što biraju - Luka Šamanić imat će priliku dokazati se

Petar Jenjić • srijeda, 26.06.2019.
San Antonio Spursi znaju što biraju - Luka Šamanić imat će priliku dokazati se
Foto: EPA

Luka Šamanić biran je od strane San Antonio Spursa kao 19. pick ovogodišnjeg drafta. Spursi su definitivno jedna od najsređenijih franšiza u NBA ligi i svim svojim izborima daju priliku da pokažu svoje kvalitete. Donosimo pregled draftova od 2010. godine i svih pickova koje je franšiza imala. Neki su uspjeli odmah, neki se nikada nisu niti okušali, a neki su se dobrim nastupima za Austin Spurse izborili za prvu ekipu...

2010.

Na draftu na kojem je John Wall biran 1. pickom, San Antonio Spursi birali su jednom u prvom i jednom u drugoj rundi. Kao 20. izbor uzeli su Jamesa Andersona koji je odigrao prvih šest utakmica regularne sezone nakon čega je zbog ozljede bio prisiljen pauzirati gotovo tri mjeseca. Do kraja spomenute sezone, pa i u sljedeće dvije, Anderson je često selio iz Spursa u Austin i obrnuto.

U svojoj posljednjoj sezoni Spursi su ga otpustili u sredini sezone. Nakon toga igrao je za Houston Rocketse, Philadelphia 76erse i Sacramento Kingse te u konačnici preselio u Europu. Danas je dobro poznat kao dio Anadolu Efesa.

Drugi izbor bio je Britanac Ryan Richards kao 49. pick, međutim, spomenuti se košarkaš nikada nije zaputio prema NBA ligi, redovito mijenjaući klubove, od Europe, Afrike pa do Azije.

2011.

Odličan posao napravili su Spursi na spomenutom draftu. Indiana Pacersi 15. pickom birali su Kawhija Leonarda koji je razmijenjen u Spurse s pravima na Erazema Lorbeka i Davis Bertansa u zamjenu za Georgea Hilla.

O Leonardu ne treba previše riječi trošiti. S druge strane, Davis Bertans je nakon drafta ostao još pet sezona u Europi kada se odlučio zaputiti prema San Antonio gdje se pokazao kao važan igrač role u momčadi. Do sada je odigrao tri sezone sa Spursima, u kojima mu brojke rastu iz sezone u sezonu. Prošlu je zaključio na osam poena u prosjeku, uz izvrstan šut (45% iz igre, 43% za tricu, 88% slobodna bacanja).

Kao 29. pick izabran je Cory Joseph koji je svoju prvu i drugu sezonu proveo između filijale i prve momčadi. Tek u trećoj sezoni redovito je nastupao za prvu momčad s kojom je osvojio i prsten, da bi nakon četvrte potpisao za "svoje" Toronto Raptorse. U Kanadi je proveo dvije godine, a danas igra u Indiana Pacersima.

Kao 59. izbor biran je Mađar Adam Hanga koji se do danas nikada nije odlučio za odlazak "preko bare".

2012.

Na draft na kojem je biran Anthony Davis kao prvi pick, Spursi su birali samo jednom. Kao 59. pick izabran je Marcus Denmon s Missourija koji se nije odlučio okušati u NBA ligi, a trenutno igra za Panathinaikos.

2013.

Kao 28. izbor Spursi su birali tada 19-godišnjeg Francuza Livija Jean-Charlesa koji je u dvije sezone tijekom dosadašnje karijere zaigrao za Austin Spurse, međutim, nikada se nije približio prvoj momčadi. Danas igra za ASVEL.

Deshaun Thomas s Ohio Statea bio je 58. pick Spursa, no spomenuti se košarkaš nakon dvije sezone u Europi odlučio okušati u NBA ligi, međutim, bez velikog uspjeha. Odigrao je samo dvije predsezonske utakmice za Spurse, a sezonu je proveo u filijali, nakon čega se vratio u Europu gdje gradi itekako dobru karijeru.

2014.

Kyle Anderson biran je na samom kraju prve runde od strane Spursa, a u svojoj prvoj sezoni igrao je paralelno za Spurse i za filijalu u D-ligi. Sljedeće ljeto igrao je Ljetnu ligu gdje je bio proglašen za najboljeg igrača, a tako se povećala i njegova minutaža u Spursima. U sljedeće tri sezone njegova se minutaža sve više povećavala, a posebno u posljednjoj sezoni u franšizi za koju je upisao 74 nastupa, od čega 67 u početnoj postavi. Nakon četiri sezone u San Antoniju, potpisao je za Memphis Grizzliese.

Nemanju Dangubića birali su kao 54. pick Philadelphia 76ersi, da bi srpski igrač kroz razmjene završio u Spursima, no još se nije odlučio na odlazak u NBA ligu. Spursi su imali još dva picka pretkraj druge runde, Jordana McRaea i Coryja Jeffersona, no njih dvojicu su razmijenili istu večer u druge franšize.

2015.

Kao 26. pick biran je Srbin Nikola Milutinov koji je nakon toga potpisao za grčki Olympiakos gdje igra i danas, ne odlučivši se otići u SAD.

55. pick bio je Cady Lalanne koji je jednu sezonu odradio u Austin Spursima gdje je bilježio 12.6 poena, 7.8 skokova i 1.2 blokade. Bio je dio i All-Star utakmice, no nije zaigrao za San Antonio. Nakon toga često je mijenjao klubove.

2016.

Dejounte Murra biran je u završnici prve runde, a tijekom prve sezone igrao je paralelno za Austin i San Antonio Spurse. Međutim, u svojim minutama u NBA ligi pokazao je nekoliko kvalitetnih utakmica, pa je tako jednu zaključio s 24 poena. Sljedeće sezone postao je važan dio rotacije Spursa, a startao je u 48 utakmica te bilježio nešto više od osam poena u prosjeku. Međutim, čitavu prošlu sezonu propustio je zbog ozljede

2017.

29. pick bio je Derrick White koji je povremeno nastupao u NBA ligi tijekom svoje prve sezone u kojoj je bio među istaknutijim igračima G-lige gdje je bilježio 20. poena po susretu u 24 odigrane utakmice.

Prošle je sezone odigrao 65 utakmica za prvu momčad, a bilježio je gotovo deset koševa u prosjeku. San Antonio su u prvoj rundi doigravanja izbacili Denver Nuggetsi u sedam utakmica, a Murray je bilježio 15 koševa u prosjeku.

2018.

Na prošlogodišnjem draftu kao 18. izbor uzeli su Lonniea Walkera IV koji je nastupio u 17 utakmica tijekom regularnog dijela sezone. U Austinu je zato odigrao 29 utakmica te bilježio 16.6 poena, 2.9 skokova i 1.2 ukradene lopte, a očekuje se kako će i sljedeće sezone biti na granici između filijale i prve ekipe.

Slično je bilo i s 49. pickom Chimeziem Metuom koji je nastupio u 29 utakmica u regularnoj sezoni, a u razvojnoj momčadi 26 utakmica uz 14 koševa, sedam skokova i 1.3 blokade u prosjeku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!