Rukomet

Idealan početak priprema juniora za Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 28.06.2019.
Idealan početak priprema juniora za Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj

Hrvatska muška juniorska reprezentacija u Delnicama polako završava prvu fazu priprema za Svjetsko prvenstvo, kojem je domaćin španjolska Galicija, točnije gradovi Vigo i Pontevedra, od 16. do 28. srpnja...

Da su birali bolje mjesto za početak teškog i napornog ciklusa priprema, izabranici Davora Dominikovića ne bi odabrali idealnije. U danima kada se cijela Hrvatska bori s vrućinama, u središtu Gorskog Kotara je izuzetno ugodno - od ne pretjerano visokih dnevnih, a osobito večernjih temperatura, do zelenila i mira kojega mladi rukometaši imaju na pretek.

Naime, Dominikoviću je trebao mir, da upozna ekipu, njihove navike, provjeri zdravstveno i tjelesno stanje, jer nekima su prvenstva završila još početkom svibnja, drugi su igrali do sredine lipnja, razgovara. I ako je suditi prema izbornikovim riječima za sada je sve idealno.

Halil Jaganjac

"Jako dobro smo trenirali u Delnicama. Sve je bilo dobro posloženo i organizirano. Nitko se na žali na ozljede, a to je jako bitno. Mnogo smo radili na tjelesnoj spremi, jer za to u kasnijoj fazi priprema sigurno neće biti vremena. Sada na red dolazi i igra i tome se jako veselimo."

U pet dana treninga, a ponekad i tri puta dnevno, nitko se nije ozlijedio, nitko se ne žali na umor, radi se kao da prvenstvo počinje sutra. Prije podne je u pravilu bilo rezervirano za rad na tjelesnoj spremi. Trčalo se na travnjaku gradskog stadiona i obližnjoj šumi. A čim imate tu mogućnost u ovim vrućim ljetnim danima, može se reći da ste privilegirani.

Popodne se pak radilo na rukometnim elementima, otklanjanju slabosti koje je stručni stožer uočio te na obrani za koju će izbornik reći da gotovo nije postojala kod ove ekipe.

"Odlično smo radili ovih pet, šest dana. Zaobišle su nas ozljede i to je velika sreća. Ni u dvorani nije do četvrtka bilo pretjerano vruće premda nema klimu. Namjerno samo nametnuli žestoki ritam od početka i tražili način da uskladimo njihovu tjelesnu spremnost. Ovdje imam igrače od kojih neki igraju Drugu ligu, ali i one koji igraju Ligu prvaka. Neki su već 20-tak dana bili na svojevrsnom odmoru, drugi pak igrali do prošloga vikenda. Jedni su sramežljivi, tihi, drugi jako glasni. Treba to sve uskladiti, dovesti na istu razinu, stvoriti kolektiv, zajedništvo. Jednom riječju momčad."

"Od ponedjeljka kreće druga faza priprema u Jelkovcu, koji ima sjajnu klimatiziranu dvoranu. Tu ćemo već 2. srpnja igrati protiv Slovenije i vidjeti gdje smo i koliko smo dobro radili u Delnicama. Priključuje nam se i Ivan Martinović koji je dobio poštedu u ovoj fazi zbog iznimno naporne sezone u Bundesligi, umora i manje ozljede. U tih tjedan dana ćemo raditi uglavnom na postavljanju igre i lagano početi analizirati suparnika. Doduše stručni stožer i ja to radimo i sada pomalo. Pratimo koga su pozvali, gdje igraju, jesu li nešto mijenjali. Uglavnom nastojimo ništa ne prepustiti slučaju."

Podsjećamo, ova generacija Jaganjca, Šarca, Martinovića bila je srebrna na EP u Hrvatskoj 2016. godine. Samo godinu dana kasnije u Gruziji na SP izgubila je susret za broncu.

hrs.hr

FOTO: hrs.hr

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!