Tenis

Nadal ima pakleni ždrijeb, Đoković prvi kandidat za titulu, Federera se ne smije otpisati

Jan Šneler • subota, 29.06.2019.
Nadal ima pakleni ždrijeb, Đoković prvi kandidat za titulu, Federera se ne smije otpisati
Foto: EPA

U ponedjeljak počinje 133. izdanje Wimbledona. Turnir najbogatije tradicije i najprepoznatljiviji u svijetu tenisa uvijek pobuđuje pozornost šire sportske javnosti. Ždrijeb je održan, favoriti se znaju, a sada otprilike i neki mogući domet hrvatskih tenisača...

1. Novak Đoković

Prema kladionicama i većini stručnjaka, Novak Đoković prvi je favorit za naslov pobjednika Wimbledona. Sjajnom srpskom tenisaču osvajanje Wimbledona nije strano, osvajao ga je čak četiri puta i aktualni je pobjednik. Đoković je ove sezone osvojio Australian Open čime je došao do 15. Grand Slam naslova u karijeri.

Đoković je bio u polufinalu Roland Garrosa gdje je nakon maratonskog meča koji se protegao zbog vremena na dva dana izgubio od finalista Dominica Thiema. Đokovićeva velika prednost je dobar ždrijeb. Do četvrtog kola najopasniji protivnik trebali bi mu biti Gael Monfils, Grigor Dimitrov ili mladi Kanađanin Felix Auger-Aliassime. Ipak, protiv sve trojice Đoković bi bio veliki favorit.

Do polufinala će Đoković izbjeći bilo kojeg tenisača iz kruga prvih pet nositelja, a vjerojatni protivnik za polufinale trebao bi mu biti Stefanos Tsitsipas kojeg mnogi i smatraju jednim od mogućih iznenađenja. U svakom slučaju, ždrijeb ide na ruku srpskom tenisaču.

2. Roger Federer

Roger Federer i Wimbledon, Wimbledon i Roger Federer. Čak i ljudi koji rijetko prate tenis ili možda čak uopće niti ne znaju najosnovnija pravila tenisa će na spomen Federera povezati Wimbledon i obrnuto. Švicarac u All England Clubu ima poseban tretman. Uvjereni smo da igra tenis protiv engleske kraljice koju Britanci vole, da bi većina gledatelja navijala za njega.

Jednostavno, u 21. stoljeću Federer je postao sinonim za Wimbledon. Osvajao je ovaj turnir osam puta, ukupno je osvajao 20 Grand Slam naslova i uopće nije neshvatljivo kada se pogleda zašto ga navijači obožavaju. Federer sigurno nije u formi kao prije nekoliko godina kada je lakoćom igrao protiv većine tenisača. Čak i velikana kao što je on nagriza zub vremena te sa svojih 38 godina nema još puno do kraja svoje profesionalne karijere.

Ali ovo je Wimbledon, potpuno drugačiji turnir od svih drugih. Specifičan po mnogo čemu, a u njemu Roger pliva kao riba u vodi. Švicarac ima još jedan dodatni motiv. Osvajanjem Wimbledona postao bi najstariji osvajač Grand Slam turnira. Trenutno rekord drži Ken Rosewall koji je 1972. godine osvojio Australian Open s 37 godina, 2 mjeseca i jednim danom.

Ako smo rekli da Đokoviću ždrijeb ide od ruke, Federer će imati puno više posla. U njegovom dijelu ždrijeba do polufinala su Borna Ćorić, John Isner i Kei Nishikori, a do finala bi ga mogli čekati Marin Čilić i Rafael Nadal. Znatno teži put imat će Švicarac na putu do potencijalnog naslova i to bi mogao biti jedan od snažnijih razloga zašto Federer neće osvojiti naslov.

3. Rafael Nadal

Treći iz trolista trenutno najvećih tenisača, ali svakako ne i treći po kvaliteti ili veličini je Nadal. Španjolac je nedavno osvojio Roland Garros, ostao kralj zemlje i došao do 18. Grand Slam naslova. Čak 12 naslova Nadal je osvojio u Parizu i jasno je kako je zemlja njegova najdraža podloga. Ipak, Španjolac je dva puta osvajao Wimbledon, ali posljednji put prije devet godina.

Iako je pet godina mlađi od Federera, Nadal ima sve više problema s ozljedama, no to ne utječe na njegov visoki renking. Nadal je trenutno drugi tenisač svijeta, ali je na Wimbledonu postavljen kao treći nositelj. Nije se to svidjelo Španjolcu, a ne treba ga niti kriviti jer je jasno da je puno teži put do završnice trećem nego drugom nositelju.

Već smo rekli da Federer ima težak ždrijeb, ali Nadalov je još teži. Do četvrtog kola ga potencijalno čeka Čilić, a bez obzira što je to meč u kojem bi Španjolac bio favorit, protiv 18. igrača na svijetu nikada nije lako igrati. U drugom kolu mogao bi igrati protiv Nicka Kyrgiosa koji je također opasan, a u trećem kolu ga potencijalno očekuje Denis Šapovalov. Ako to nije dovoljno, u četvrtfinalu bi Nadal mogao igrati protiv Dominica Thiema kojega je nedavno porazio u finalu Roland Garrosa.

Nikako lagan posao neće imati Nadal, ali od sjajnog Španjolca možemo svašta očekivati. U ovakvim turnirima iskustvo često zna biti presudno, nošenje s pritiskom i slični "izvanteniski" uvjeti. U tom segmentu, Nadal je jedan od najboljih na svijetu.

4. Ostali

U ovu kategoriju svrstali bi četvoricu igrača. To su Čilić, Tsitsipas, Thiem i Alexander Zverev. Ako gledamo isključivo ždrijeb, odličnu situaciju ima Zverev. Ukoliko gledamo isključivo mogući susret s trojicom najboljih. Zverev bi tek u polufinalu mogao naletjeti na nekoga od trojice glavnih favorita. Mnogi očekuju susret u četvrtfinalu s Kevinom Andersonom, ali Južnoafrikanac nerijetko zna kiksati na velikim turnirima.

Čilić bi već u četvrtom kolu mogao imati velikih problema jer bi se tada mogao susreti s Nadalom, dok bi Tsitsipas mogao u četvrtfinalu igrati s Đokovićem. Za Thiema smo već rekli kako bi za mjesto u polufinalu mogao igrati protiv Nadala.

Najveće šanse za značajniji plasman ima Thiem koji igra jako dobar tenis i moguće ga je očekivati u četvrtfinalu bez obzira što mu ovo nije omiljena podloga. Što se tiče Zvereva i Tsitsipasa, oni igraju često toplo-hladno, Zverev ima i nekih obiteljskih problema tako da sve to utječe na njihovu igru. Nažalost, Čilić stvarno ima nesreću da će u slučaju prolaska u četvrto kolo igrati protiv Nadala i to bi mogao biti njegov kraj na ovogodišnjem Wimbledonu.

Hrvatski predstavnici

Hrvatska će imati tri predstavnika na ovom Wimbledonu. To su Čilić, Ćorić i Ivo Karlović. Viktor Galović bio je vrlo blizu plasmanu, no ispao je u trećem kolu kvalifikacija. Za Čilića smo već rekli da ima jako težak ždrijeb, a u prvom kolu igrat će protiv Francuza Adriana Mannarina koji također nije lagan protivnik. Do četvrtog kola jedini nositelj koji prijeti Čiliću je Nikoloz Basilašvili.

Najbolji hrvatski tenisač Ćorić bi u četvrtom kolu mogao igrati protiv Federera što je također iznimno težak ždrijeb. U prvom kolu ga očekuje Slovenac Aljož Bedene, a s obzirom na Ćorićevu ne pretjeranu ljubav s Wimbledonom, prolazak u treće kolo bio bi svakako vrijedan. Trenutno najbolji rezultat u Londonu mu je drugo kolo. U drugom kolu, u slučaju pobjede, igrat će protiv boljeg iz ogleda Jana-Lennarda Struffa i Marcosa Baghdatisa.

Div sa Šalate ima najboljeg protivnika za prvo kolo. Bit će to kvalifikant Andrea Arnaboldi koji je prvi put ušao u glavni ždrijeb Wimbledona. Karlović svakako želi pobjedu u tom meču i onda potencijalno veliki okršaj s Tsitsipasom u drugom kolu. Prije 10 godina Karlović je dosegnuo četvrtfinale Wimbledona i to je njegov najbolji rezultat. Uz svako poštovanje prema njegovom ustrajanju i sjajnoj karijeri, teško možemo očekivati da će dalje od drugog kola.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!