Košarka

Novi početak za Šarića i Hezonju, Bogdanović na papiru u idealnoj poziciji

Branimir Korać • utorak, 02.07.2019.
Novi početak za Šarića i Hezonju, Bogdanović na papiru u idealnoj poziciji
Foto: EPA

Hrvatski košarkaši u NBA ligi u novoj sezoni igrat će uglavnom u novim klubovima. Čak petorica igrat će u klubovima u kojima nisu bili prošle sezone, a zasad samo Ante Žižić i Ivica Zubac ostaju na istoj lokaciji...

Znalo se da će s otvaranjem NBA tržice krenuti ludnica i da nas čeka manji kaos na tržištu, međutim on je nadmašio sva predviđanja, kao da su svi htjeli sve dogovoriti odmah. U svemu tome sudjelovao je najveći dio franšiza, tek manji broj samo je promatrao što se događa, a među njima i Cavsi našeg Ante Žižića.

Ostali Hrvati od sredine lipnja nisu bili spokojni. Bojan Bogdanović je kao slobodan igrač bio na tržištu, Dario Šarić razmijenjen je neposredno uoči drafta, Dragan Bender je i dalje bez kluba, Mario Hezonja je čekao ponudu, Ivica Zubac je ograničeni slobodni igrač i nekako je jedino Žižić mirnije živio.

Računajući i Luku Šamanića, čak petorica od sedmorice hrvatskih NBA igrača sljedeću sezonu provest će u novim klubovima. Jedino je još nejasna situacija kod Bendera koji još uvijek nema angažman dok svi ostali imaju klubove i znaju što ih čeka.

Bogdanović može otvarati šampanjac

Za Bojana Bogdanovića dogodio se idealan scenarij. Pacersi su ga htjeli zadržati, ali Bogdanović je dobio ponudu kakva se ne odbija. Dobiti četverogodišnji ugovor (zasluženi i realni) u visini od 73 milijuna dolara i to u jednoj od najboljih momčadi superjake Zapadne konferencije, osim toga momčadi koja ima dugu i dobru povijest s europskim igračima, takvo što se uistinu ne odbija.

Jazzeri imaju iskustva i s hrvatskim igračima, tamo je dio karijere proveo Gordan Giriček i to u vrijeme dok je momčad vodio legendarni Jerry Sloan. Giriček je imao dobar status, bio je važan član momčadi, a iako je Jazzerima ostao u lijepom sjećanju, u Salt Lake Cityju vjeruju kako Bogdanović može biti još bolji.

Nema razloga da ne bude, igrat će pod vodstvom odličnog trenera koji također ima dodira s europskom košarkom, igra Jazzera trebala bi mu odlično odgovarati te nema nikakvog razloga da Bogdanović ne odigra na razini iz Pacersa. Za razliku od Pacersa gdje je nakon ozljede Oladipa bio prva napadačka opcija, ovdje to neće biti jer Jazzeri imaju širinu, međutim ta širina otvarat će i njemu dovoljno prostora.

Jazzeri su doveli i Mikea Conleyja na jedinicu, jednog od najinteligentnijih playmakera u ligi. Conley nije toliki veliki potrošač lopti, od njega može profitirati kompletna momčad, a opet dovoljno je napadački opasan da ga protivničke obrane neće samo tako puštati.

Bogdanović je u Pacersima bio najopasniji šuter, obrane su u velikoj mjeri bile usmjerene prema njemu, a sada će igrati s Conleyjem, Mitchellom, Inglesom i protivničke obrane bit će na sto muka.

S klupe će ga voditi Quin Snyder, sjajni stručnjak koji je pekao zanat radeći s nizom sjajnih trenera. Učio je uz Mikea Krzyzewskog, Douga Collinsa, Mikea Browna, Mikea Budenholzera, ali i Ettorea Messinu i to dok je ovaj vodio moskovski CSKA.

Jazzeri igraju dobru i organiziranu košarku, uigrani su, u napadu involviraju sve igrače i što je važno, s ovakvim rosterom sposobni su za veliki rezultat. Bogdanović će definitivno imati važnu ulogu o čemu govori i ugovor koji je dobio.

Šarićev plus je trener, za ostalo će se vidjeti

Nakon odličnih igara u Philadelphiji gdje je imao status, bio dio sjajne svlačionice u kojoj je vladala dobra kemija, Dario Šarić doživio je šok kada ga je prošle sezone Phila poslala u Minnesotu. Potez je imao rezona kada se gleda da je dobila Butlera s kojim je trebala otići daleko na Istoku, ali u konačnici nije napravila iskorak. Ostala je bez Šarića i Covingtona, a Butlera "posudila" na pola sezone i ispala od Toronta.

Šarić je zapeo u Minnesoti, u momčadi koja izgleda jako loše, bez ikakve strategije i s jednim ozbiljnim igračem. Šarića je jako pogodila ta razmjena i dolazak u momčad bez glave i repra, a još manje nekakve igre. Sada je razmijenjen u Phoenix Sunse, momčad koja ima još manje uspjeha posljednjih sezona. Vjerojatno će ponovno biti daleko od doigravanja, no bit će važno kakvu će imati ulogu u momčadi i da se vrati na one igre iz Philadelphije kada je radio s Montyjem Williamsom.

Sunsi su momčad "u vlasništvu" Devina Bookera koji ima apsolutnu slobodu u napadu i to se neće promijeniti niti u sljedećoj sezoni bez obzira što je trener ponovno promijenjen. Igor Kokoškov nije izdržao na klupi Phoenixa, umjesto njega došao je Williams koji Šarića jako dobro poznaje i znat će ga iskoristiti na pravi način. Upravo on je bio jedan od pomoćnih trenera Sixersa u rookie sezoni hrvatskog reprezentativca kada je Dario u dresu Philadelphije izgledao stvarno jako dobro.

Za Šarića je važno da se maknuo iz Minneapolisa, grada koji nije na vrhu popisa onih najpoželjnijih u ligi, ali i iz franšize u koju se nikako nije uklopio. Oba trenera s kojima je radio u Minnesoti nisu znala iskoristiti njegov potencijal, čini se da se nisu posebno niti trudili usmjeravajući uglavnom energiju na Townsa i Wigginsa koji su valjda sami trebali donositi pobjede.

Vjerujemo i nadamo se da će mu u Sunsima biti bolje, šteta što nije ostao Bender, ali već same prve reakcije govore kako je Šarić zadovoljan ovim tradeom. Kako i ne bi bio kada je napustio Minnesotu.

Hezonja mora igrati najbolju košarku u životu da bi uopće igrao

Mario Hezonja napokon će igrati u ozbiljnoj i konkurentnoj momčadi. Nakon nastupanja za Magic i Knickse koji su bili takvi kakvi su bili, Hezonja u Portlandu neće imati baš tako puno prostora za lošija izdanja. Svaku minutu na parketu morat će iskoristiti maksimalno.

Portland je prošle sezone igrao jako dobru košarku iako je bio bez Jusufa Nurkića u doigravanju, no Blazersi su ovog ljeta napravili velike promjene i čini se da su još kvalitetniji nego prošle sezone. Ambicije će biti visoke, neće biti kalkuliranja, a na Hezonjinoj poziciji konkurencija je stvarno velika.

Mario u startu može zaboraviti nezainteresiranost u obrani i napadu jer ako počne pokazivati natruhe toga, jednostavno neće igrati. Terry Stotts traži aktivnost i agresivnost svih igrača, nema "ćoškarenja" i promatranja napada, ali niti divljanja s nerezonskim šutevima. U Portlandu su uloge jako dobro podijeljene, zna se tko koliko može i što može i to ne bez pokrića. Sve kreće od Lillarda i McColluma, važan napadački faktor je i Nurkić, Hezonja neće biti starter, ali u drugoj petorci mora se isprofilirati i izboriti za minutažu.

Stotts je trener koji bez problema i imalo kompleksa skrati rotaciju i ako osjeti da netko od igrača nije pravi, jednostavno ga neće koristiti u narednim utakmicama. Svaka minuta za Hezonju bit će bitna jer u jačim utakmicama, posebno unutar konferencije, Stotts je nesklon bilo kakvim ekshibicijama i eksperimentima u takvim situacijama, okreće se provjerenim snagama pa je tako jedan Jake Layman koji je sasvim korektno odrađivao minutažu u regularnoj sezoni, u doigravanju bio marginalac za garbage time.

Uglavnom, plus za Hezonju je što će napokon biti dio vrlo dobre momčadi s odličnim igračima i odličnim trenerom, momčadi koja ima viziju i zna što želi te će vrlo vjerojatno igrati u doigravanju. Loša vijest je da previše prostora za lošije nastupe neće biti. Bit će to veliki ispit za njegovu fokusiranost i koncentraciju.

Šamanić tek stigao, Bender još ne zna kamo će

Ako pretpostavimo da će Žižić ostati u Cavsima, a Zubac u Clippersima, ostaju Šamanić i Bender. Šamanić je tek stigao u Spurse i za pretpostaviti je da će krenuti kroz razvojnu ligu i tamo rasti i napredovati te u konačnici doći do Spursa.

Od prve sezone nema neka velika očekivanja i Spursi ga vide kao projekt za budućnost. On može samo profitirati, nitko od njega ne očekuje čuda već u prvoj sezoni i pred Šamanićem je sezona prilagodbe i učenja.

Bender je na sličan način došao u NBA ligu, također kao projekt koji će tek u budućnosti biti ona prava stvar. Međutim Bender se nije razvio kako se očekivalo i Sunsi ga nisu zadržali.

Gdje će igrati sljedeće sezone, nije poznato, postoje neka ispitivanja od strane Netsa i jop nekih klubova, ali nništa još nije konkretno. Bender gdje god završi mora krenuti ispočetka, s kraja klupi i pokazati nedviojbeni potencijal.

Mora pokazivati sve ono što nije pokazivao u Sunsima, u protivnom čeka ga još jedna skromna sezona. U svemu tome treba još jednom ponoviti kako Bender ima tek 21 godinu, u toj dobi neki tek dolaze u ligu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!