Nogomet

Brbić i društvo ne bi niti dolazili u Sloveniju da Oreščanin nema toliku podršku navijača

Branimir Korać • petak, 05.07.2019.
Brbić i društvo ne bi niti dolazili u Sloveniju da Oreščanin nema toliku podršku navijača
Foto: Pixsell

Ovakva situacija u Hajduku, nakon svega što se događalo, je neodrživa. Gdje će na kraju biti prelomljeno? Na Oreščaninu, Brbiću, Bjelanoviću, Brkljači?

Biti u koži Siniše Oreščanina danas nije nimalo lako. Nakon što je zagustilo i Oreščanin se obratio javnosti putem priopćenja, prvi ljudi kluba shvatili su da je vrag odnio šalu i da su si kreirali situaciju koja je doslovno kritična, krenulo se u spašavanje onog što se spasiti može i posjetili su Oreščanina na pripremama u Sloveniji.

Da Oreščanin nije posložio momčad i igru te pokazao kako je najbolje Hajdukovo trenersko rješenje u zadnjih puno godina, niti bi Brbić dolazio u Sloveniju, niti bilo tko iz kluba. Oreščanin bi bio bivši jer njegovo priopćenje dosta toga govori.

Već je dosta puta pisano o toj odluci Brbića da uruči otkaz Gojunu jer je prijavio Bjelanovića za pružanje pomoći Šibeniku u međusobnom dvoboju. Dovoljan je apsurd što je uručen otkaz "zviždaču" na osnovu svjedočenja "jedinog svjedoka", čovjeka kojeg je upravo Bjelanović doveo u klub. Zanimljivo, cijelo vrijeme spominje se samo jedan svjedok i to Mario Brkljača i da je njegova riječ presudila, a nigdje se ne spominju ostali kod kojih se prema Gojunovim tvrdnjama sportski direktor raspitivao o sastavu itd...

Ako se raspitivao, raspitivao se ssa sebi znanim razlogom, ne zato što ga odjednom zanima prvih 11 s kojima će Hajduk II istrčati u utakmici protiv drugoligaškog protivnika. Uostalom, sastav je posao trenera i sportski direktor i bilo tko drugi ne treba se zamarati i provjeravati tko će sutradan zaigrati od prve minute. Vidjet će na zagrijavanju.

Brkljačina riječ tako je presudila Gojunu, a dotični ima zapaženu ulogu i u Oreščaninovom priopćenju. Isto tako, zanimljivo, taj dio priopćenja nekako prolazi ispod radara iako su u njemu također ozbiljne optužbe koje itekako narušavaju samu atmosferu i odnose unutar stručnog dijela. Sažeto, Brkljača nije bio nimalo zadovoljan radom i ustrojem kluba, onako usput žalio se stožeru, a kada je to prijavljeno, poručio je da stožer laže.

Ako se tada i prešlo preko toga i moglo prešutjeti te nastaviti dalje, kod ovih posljednjih optužbi, već su se dogodile ozbiljne stvari, čovjek je dobio otkaz. I tu Oreščanin nije mogao prešutjeti, obratio se javnosti putem priopćenja i iako tvrdi da je tu priči kraj i da se okreće samo nogometu, teško je u to povjerovati. Možda mu je to želja, ali realno, koliko se može očekivati takvo što? On i njegovi pomoćnici morat će biti u kontaktu s Bjelanovićem, neizbježno i Brkljačom, a nisu se dogodile male stvari da bi se to moglo samo tako zaboraviti.

Oreščanin definitivno ima simpatije javnosti i navijača od trenutka kada je sjeo na klupu prve momčadi. Sjetite se na što je momčad izgledala i kod Željka Kopića i kod Zorana Vulića, a kako je izgledala na proljeće. Gdje su bili Bradarić i Nejašmić prije, a gdje su sada. Igrači kojima se prethodnici nisu usudili pružiti pravu priliku, kod njega su dobili priliku i donijet će Hajduku veliki profit što je u konačnici ovom klubu vrlo bitno.

Navijači su to prepoznali, a ne treba biti previše pametan za shvatiti koliki bi sada potres donio otkaz Oreščaninu i samo ta velika podrška navijača zadržala je Sixa na klupi. Nikome u klubu u ovom trenutku nije lako. Niti Oreščaninu koji mora surađivati s onima kojima ne vjeruje, Brkljači i Bjelanoviću koji su u izrazito negativnom kontekstu došli u javnost, pa niti Brbiću koji je taman malo stišao požar koji je nastao nakon sastanka s predstavnicima HNS-a, a dogodila se nova kriza.

Priče o internim istragama unutar kluba su neuvjerljive, realno, kakve istrage? Razgovor s trojkom koja se nalazila u toj prostoriji? Ili u biti riječ istraga samo bolje zvuči, ozbiljnije. Bjelanović je podnio privatnu tužbu protiv Gojuna i bit će zanimljivo vidjeti kako će se sve to rasplesti. Brkljača i Bjelanović protiv Gojuna. I to je to, tko je rekao i što, bit će riječ protiv riječi.

Jedino što je bitno u ovom trenutku je da je atmosfera unutar i oko momčadi vrlo narušena. Može predsjednik dolaziti na pripreme i govoriti, sve je sređeno i nema problema, ali nismo djeca. Odnosi nakon svega nisu i neće biti idealni i pitanje je koliko je to održiva situacija.

Trenutna odluka je idemo probati dalje pa ćemo vidjeti gdje ćemo završiti. Oreščanin je u najlagodnijoj situaciji. Navijači su uz njega, javnosti je jasno poručio što misli o svemu i kakav je njegov stav, a i ako ga se odluče riješiti, morat će iskrcati finu otpremninu.

Otkako je stigao u klub Oreščanin nije imao nikakvih iščašenih ponašanja, cirkusiranja, kardinalnih pogrešaka, radio je i to jako dobro. Ako sve što je stavio u priopćenje stoji, a ne vidimo razloga zašto bi lagao, jednako kao i Gojun, u vrhu kluba morali bi se barem malo zamisliti.

Onaj kratki predsjednikov, "sve smo riješili, sve je u redu", u najmanju ruku je smiješan. Nema brige, sve je u redu, pravit ćemo se da se ništa nije dogodilo, možeš misliti... A odjednom iz više izvora iz kluba iskače ime Damira Burića, kao slučajno. Teatar apsurda.

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!