Nogomet

Bišćan je velika snaga ove Rijeke, ne smije mu se dogoditi europski kiks kao i Keku

Branimir Korać • subota, 13.07.2019.
Bišćan je velika snaga ove Rijeke, ne smije mu se dogoditi europski kiks kao i Keku
Foto: FaH

Rijeka u novu sezonu kreće zadovoljna odrađenim u prošloj sezoni koja je počela loše, a završila sjajno. Pred Igorom Bišćanom su ciljevi koji se čine ostvarivima, a kako je tek počeo prijelazni rok, Rijeka će zasigurno biti u drugačijem ruhu krajem njega...

Iako je bila dosta turbulentna u prvim mjesecima, prošla sezona na kraju je bila uspješna za Riječane. Drugo mjesto i osvojen Kup nešto je što bi Riječani zasigurno odmah potpisali da im netko ponudi i za ovu sezonu. U vrijeme kada je Igor Bišćan dolazio na klupu takvo što izgledalo je kao (pre)optimističan plan, ali on je ispunjen.

Stvari su se za Rijeku počele komplicirati još od ispadanja protiv Sarpsborga i to je pogubno djelovalo na sve u klubu. Momčad je ušla u krizu, Matjaž Kek ju je pokušao probuditi na sve načine, ali kada je i on shvatio da to neće ići tako lako, jednostavno je podnio neopozivu ostavku.

TRANSFERI

Došli:

Antonio Čolak (Hoffenheim)
Matko Babić (Lokomotiva)
David Nwolokor (Senec, kraj posudbe)
Daniel Štefulj (Krško, kraj posudbe)

Otišli:

Ivan Nevistić (Varaždin, posudba)
Josip Mitrović (Inter, posudba)
Jasmin Čeliković (Zrinjski, posudba)
Tomislav Turčin (Varaždin, posudba)

Kao da tu nije bio kraj mukama, na klupu je instaliran Bišćan kojeg Armada nipošto nije htjela prihvatiti i tu su nastali novi problemi. Međutim Rijeka je počela izgledati bolje i igrati bolje te se dolazak Bišćana pokazao kao pravi potez. Da nije bilo onih silnih problema s ozljedama, Bišćanov omjer bio bi još bolji.

Ove sezone očekuje se dodatni iskorak. U prvenstvu će ga biti jako teško ostvariti, možda se bodovno približiti Dinamu i smanjiti zaostatak za Modrima, no do titule će teško doći čega su svjesni i u Rijeci. Prošle sezone dugo su se borili za potvrdu te druge pozicije, no nekako se čini da će ove sezone imati i nešto jaču konkurenciju i u Osijeku i u Hajduku.

U Europi će se definitivno tražiti puno bolji nastup nego prošle sezone. Sarpsborg je u velikoj mjeri bio kriv za riječke probleme u prošloj i to će se pokušati izbjeći u dolazećoj sezoni. Bišćan bi tu trebao biti ključni faktor, potvrdio je i ovdje kako je vrlo kvalitetan stručnjak, a finale Kupa je njegovo remek djelo.

Uz sve uspjehe koje je ostvario s Rudešom i Olimpijom, u Rijeci je imao najteži izazov i u atmosferi koja nije bila najbolja uspio je uzeti trofej i to protiv jačeg protivnika. Bišćan je bio svjestan pred kakvim je izazovom, da mora naglavačke okrenuti cijelu momčad i igru i u tome je uspio. Protiv Dinama u finalu Kupa taktički se sjajno postavio, nadmudrio Bjelicu i osvojio Kup.

Nije mu lako raditi jer Rijeka nema velik budžet i mora biti jako oprezna na tržištu. Pokazuje to i činjenica da je dosad stigao samo jedan igrač i to Matko Babić za kojeg se ne može reći još uvijek da je pojačanje. Babić niti u Lokomotivi nije imao zagarantiran status prvotimca te će u Rijeci morati značajno napredovati da bi se izborio za minutažu.

Pojačanja su neophodna kako bi se napravio iskorak, a njih nema na vidiku. Znakovito je poručeno - da bi doveli, moramo prodati i tu Rijeka mora biti jako oprezna. Krivi korak ne smije se dogoditi i možda je za Bišćana i najbolja situacija da jednostavno ne bude nekih posebnih transfera i momčad ostane na okupu. Trebalo bi manje vremena za potpuno uigravanje, točnije uštimavanje, ali jasno, to ne raduje ljude iz vrha kluba jer je Rijeka još uvijek klub koji u velikoj mjeri živi od prodaje.

PRIPREMNE UTAKMICE

Rijeka - Bravo 3:1
Rijeka - Celje 2:1
Rijeka - Soči 1:2
Rijeka - Triglav 2:0
Rijeka - APOEL 4:1

Očekuje se dodatna afirmacija mladih igrača koji su već pokazali da se na njih može i treba računati. Lepinjica je prošle sezone silom prilika zbog izostanaka morao u prvu postavu i tamo je i ostao. Onaj koji bi trebao ugodno iznenaditi je Matej Vuk za kojeg je šteta što je imao tu neugodnu pauzu jer je igrač ogromnog potencijala. Tu je i Denis Bušnja, autor dva prekrasna pogotka u generalnoj probi protiv APOEL-a.

Prioriteti uprave uoči nove sezone bili su zadržati Alexandera Gorgona i Antonija Mirka Čolaka te su obojica ostali. Gorgon je stavio potpis na produženje ugovora i prije kraja sezone, a Čolakov ugovor od Hoffenheima je otkupljen. Još nekoliko osvježenja uoči nove sezone i Bišćan će biti zadovoljan i spreman za nastavak gdje je stao.

Bišćan je velika snaga ove Rijeke, trener koji ima veliki potencijal i koji ima sreću da još uvijek nije imao gubitničku sezonu te bio pod pritiskom uprave. Rijeka mu je treći klub i u svakom je imao rezultat što, priznat ćete, neki bezveznjak baš i ne može. Ovdje je od početka imao težak zadatak i bio pod ogromnim pritiskom, ali izborio se s tim i što je još važnije, kada stvari nisu išle pravim smjerom, kao gromobran preuzeo je kritike na sebe i zaštitio momčad. Ego trenera danas zna biti problem, no Bišćan se jako dobro s tim nosi.

Prognoza? Očekuje se Rijeka koja će malo više pritisnuti Dinamo u borbi za naslov prvaka i učvrstiti se na poziciji broj dva na ljestvici. U Europi apsolutno mora napraviti više, no to će ovisiti i o ždrijebu trećeg pretkola.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!